TKP'den seçim açıklaması: Gün boyun eğmeme günüdür

TKP Merkez Komitesi tarafından yapılan açıklamada, seçimle birlikte AKP'nin yitirdiği meşruiyeti tazeleme imkanı taşdığını, ancak seçimin sonucunun krizin daha da derinleşmesi olduğu belirtidli. TKP, halkın ve ilerici güçlerin AKP ve sağcılaşan CHP karşısında alternatif üretemediğinin de altını çizdi.

(soL - Haber Merkezi) Türkiye Komünist Partisi (TKP) Merkezi Komitesi tarafından yapılan açıklamada, seçimlere dair bir ilk değerlendirme yapıldı.

"Seçimin, AKP diktatörlüğünün kitle mücadeleleri sonucunda yitirdiği meşruiyetini tazeleme yönünde bir çıktı verdiği açıktır" diyen TKP, bununla birlikte AKP'nin seçim sonuçlarına güvenerek faşizmi kurumsallaştırmasının mümkün olmadığını söyledi.

Seçiminin sonucunun "kriz" olduğunu belirten TKP, halkın ve ilerici güçlerin seçenek üretemediğini, TKP'nin de aldığı oylarla Haziran direnişini seçim platformuna taşımaktan uzak olduğunu vurguladı.

TKP Merkezi Komitesi'nin açıklaması şöyle:

"30 Mart seçimlerinin ertesi sabahı Türkiye Komünist Partisi Merkez Komitesi olarak, halkımıza “boyun eğme!” çağrımızı tekrarlıyoruz.

Seçimin, AKP diktatörlüğünün kitle mücadeleleri sonucunda yitirdiği meşruiyetini tazeleme yönünde bir çıktı verdiği açıktır. Ancak diktatörlük elde ettiği kazanımı faşizmi kurumsallaştırmak yönünde kullanabileceğini zannetmemelidir. Türkiye AKP faşizmine sığacak bir ülke değildir. AKP Türkiye'yi yönetme ehliyetine yeniden sahip hale gelmemiştir ve gelemeyecektir. Gün, tam da bu nedenle “boyun eğmeme” günüdür.

TKP gayrimeşru, kriminal bir yönetim altında seçime gidilmemesi, AKP'nin hükümetten ayrılması, TBMM'nin lağvedilmesi, hükümetin her tür suçunun bağımsız kurumlar tarafından soruşturulmasının önünün açılması, erken genel seçime halkın denetimi altında gideceğimiz bir geçişin tasarlanması gerektiğini savunmuştu. Bu yaklaşım kabul görmemiş ve seçmen kayıtlarından oyların sayımına kadar her aşaması güvenilmez bir seçimden AKP çıkmıştır.

Uygulamaya konan ve iflas eden yol, faşist yükselişi, sağcılaşan bir CHP ile durdurma seçeneğidir. Türkiye on milyonlarca insanın direnişine sahne olduktan sonra, sağın sağla dengelenmesi, AKP'yi devirmekle değil, yalnızca kitleleri pasifize etmekle sonuçlanabilirdi. Diktatörlükten kurtulma gereğine inanan kitleleri sol seçeneğe omuz vermeye çağırıyoruz.

Siyasi kriz ağırlaşarak devam edecektir. Seçimin sonucu krizdir.

Bu tablo karşısında halkın ve ilerici güçlerin alternatif üretemedikleri açıktır.

Diktatörlüğün seçim sonuçlarına dayanarak atmaya kalkacağı yeni adımları boşa düşürmek için tek yol soldan geçmektedir.

TKP seçimlerde bunu denemiş, Haziran Direnişi’nin değerlerini seçim platformuna taşımıştır. Ancak aldığımız oylar bu değerler bütününe denk düşmenin uzağındadır.

Karanlığın ortasında, TKP çatısı altında gerçekleşen devrimci ittifak, Dersim Ovacık'ta belediye başkanlığı seçimini kazanmış bulunmaktadır. Bu başarı nedeniyle Ovacık halkını ve Demokratik Haklar Federasyonu'nu yoldaşça kutluyoruz.

TKP Merkez Komitesi tam bileşimli toplantısını gerçekleştirecek ve seçim sonrası siyasi durumu, Partimizin hareket tarzını detaylarıyla ele alacaktır."