TKP'den Kongre Girişimi hakkında açıklama

TKP Merkez Komite, 15-16 Ekim'de örgütsel bir biçim alacağı açıklanan Kongre Girişimi hakkında bir açıklama yayımladı. Açıklamanın tam metni şu şekilde:

Türkiye Komünist Partisi, Kongre Girişimi adıyla sürmekte olan çalışmaları yakından izlemekte, katılımcı öznelerin kamuoyuna yaptıkları açıklamaları titizlikle değerlendirmektedir. Söz konusu inisiyatifi geliştiren özneleri temsilen partimizi ziyaret eden, girişim hakkında bilgi veren ve partimizi bu girişimin parçası olmaya ya da sürece "gözlemci" olarak katılmaya davet etme nezaketi gösteren heyete de belirttiğimiz gibi, Türkiye Komünist Partisi'nin bugünkü veriler ışığında söz konusu sürecin bir parçası olması mümkün değildir.

Türkiye Komünist Partisi, sermaye sınıfının emekçi sınıflara, onun başat siyasi aktörü olarak AKP iktidarının Türkiye'nin ilericilik, yurtseverlik ve devrimcilik iddiası taşıyan her türlü unsuruna, emperyalizmin bölge halklarına karşı yürütmekte olduğu kapsamlı saldırıyı tutarlı ve bütünlüklü bir programla püskürtmenin yaşamsal önemini sürekli vurgulama gereksinimi duymaktadır. Bu birleşik saldırıya, "Kürt sorunu"nu merkeze koyan bir anlayışla direnmek olanaksızdır. Henüz oluşum aşamasını yaşayan bir girişimi peşin hükümlerle değerlendirmek elbette yanlış bir tutum olacaktır. Bununla birlikte hem Kongre Girişimi'nin iç dengeleri hem de şu ana kadar sürmekte olan programatik tartışmalar "Kürt sorunu"nun bir üst belirleyen olarak görüldüğü sonucunu vermektedir.

Hiç kuşkusuz "Kürt sorunu" ya da Kürt ulusal hareketi büyük önem taşımakta, yalnızca ülkemiz değil, bölgesel dinamikleri etkileyen bir unsur olma özelliğini korumaktadır. Değerlendirmemiz, bu gerçeği görmezden gelmek anlamına gelmemektedir. Bununla birlikte, Türkiye Komünist Partisi, merkeze yukarıda işaret edilen bütünlüklü saldırıyı koymakta, bu saldırının karşısında bir devrimci seçeneğin şekillenmesi için çaba harcamaktadır. Bize göre "Kürt sorunu" da böyle bir eksene yerleştirilmelidir.

Kongre Girişimi'nin ya da onun parçası olan öznelerin sözünü ettiğimiz saldırılara duyarsız olmadığını, bazı gelişmelerden kaygı duyduğunu biliyoruz. Ancak öncelik tercihlerinin kaçınılmaz olarak bu saldırıların içeriğine ilişkin farklı bir kavrayışa neden olduğu, kimi örneklerdeyse bu saldırıların somut uzantılarının görülemediği kaygısını taşıyoruz. Bu eleştiriye rağmen, Kongre Girişimi Türkiye Komünist Partisi'nin şahsında kapitalizme, emperyalizme, gericiliğe ve baskılara karşı mücadele söz konusu olduğunda, güvenilir bir dost bulacaktır.

Bu vesileyle Kongre Girişimi'ne bu girişime katılan bütün unsurlara başarılar dileriz.

(soL - Haber Merkezi)