TKP'den 1 Mayıs açıklaması: 'Bugün AKP iktidarının yıkılışına daha yakınız'

Türkiye Komünist Partisi 1 Mayıs sonrası bir açıklama yayınladı. Açıklamada AKP iktidarının yıkılışının daha yakın olduğu vurgulandı.

Türkiye Komünist Partisi Merkez Komitesi bir açıklama yayınlayarak 1 Mayıs'ı değerlendirdi. "Bugün AKP iktidarının yıkılışına daha yakınız" başlığıyla duyurulan açıklamada, hükümetin ve İstanbul valisinin tutumu kınanırken, valinin sözlerine "İstanbul Valiliğinin, TKP’yi ağzına alarak 1 Mayıs kutlamaları için sokağa çıkanlara uygulanan terördeki kastı gizlemeye çalışması tek kelimeyle ahlaksızlıktır" sözleriyle yanıt verildi.

Açıklamanın tam metni şu şekilde:

Bugün AKP iktidarının yıkılışına daha yakınız

Türkiye Komünist Partisi Merkez Komitesi olarak ülkemiz ve tüm dünya emekçilerinin 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nü bir kez daha kutluyoruz.
Emekçilerin bayram gününü zehir etmek için elindeki tüm olanakları seferber eden başta Başbakan, İçişleri Bakanı ve İstanbul Valisi olmak üzere tüm devlet görevlilerini şiddetle protesto ederken, polis saldırısı sonucu yaralanan arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Türkiye önemli bir kırılma noktasına doğru gitmektedir. Bir yandan ülkenin temel sorunları kangrenleşirken, diğer yandan AKP iktidarı yeni kriz başlıkları yaratan adımlar atmaya devam ediyor.

Ülkede yoksulluk, işsizlik, sömürü, eşitsizlik derinleşmektedir.
Emperyalizme bağımlılık bir yanda dururken, iktidarın politik adımları ülkemizi bölgesel bir savaşa ve mezhep çatışmasına doğru götürmektedir. Bütün bu süreç devlet yönetiminden toplumsal yaşama kadar her konuda dinselleşmeyle birlikte işlemektedir. Ülke gündemini işgal eden Suriye başlığı, Kürt sorununda iktidarın ortaya koyduğu gerici "sözde çözüm", anayasa referandumu, başkanlık tartışması, yerel seçimler gibi onlarca konu ülkemizin geleceğinde bir sıkışmaya işaret etmektedir.

Böyle bir tabloda TKP emekçilerin ve sosyalistlerin mutlaka sözünün olması, bu sözün örgütlü bir güce dönüşmesi gerektiğini ve bütün bunlar için zamanın daraldığını ileri sürmektedir.

TKP 1 Mayıs'ı bu tablo içinde değerlendirmiştir. AKP tarafından temsil edilen işbirlikçi, gerici ve emek düşmanı rejime karşı halkın kitlesel karşı koyuşunu savunmuş, böyle bir karşı koyuşun 1 Mayıs'ta ortaya çıkması gerektiğini söylemiş ve bunu en başa yazmıştır. Bunun bir uzanımı olarak tüm ülkede tek ve devrimci bir 1 Mayıs'ın kutlanması için çaba harcamıştır. Siyasi iktidara karşı milyonlarca emekçinin 1 Mayıs'ta ortak ses vermesi için arayışımız en başta sendikal hareketin durumu ve tercihleri noktasında bir kez daha boşa çıkmıştır.

Ortak ses ortak iradenin ürünüdür. Ne yazık ki, 1 Mayıs'ta, ülkenin temel sorunlarıyla ilgili oldukça farklı doğrultulara sahip sendikal ve siyasal yapılar yalnızca "1 Mayıs'ta Taksim Alanı'nda olmak"tan ibaret bir ortaklık yaratabilmiştir.

TKP'nin Hak-İş'le, Türk-İş'le böyle bir ortaklığı bulunmamaktadır.

TKP'nin akil insanlar arasına katılan konfederasyon başkanlarıyla ortak 1 Mayıs iradesi oluşturması da gündem dışıdır.

Bu nedenle TKP, 1 Mayıs'ın alan tartışmalarına indirgenmemesi ve hükümete karşı güçlü bir direnci ifade edecek bir 1 Mayıs'ı engelleme girişimlerinin boşa çıkarılması için defalarca çağrı yapmıştır.

İstanbul Kadıköy'de düzenlenen mitingin arka planında bu değerlendirmeler vardı. Söz konusu değerlendirmeler bütünüyle doğrulanmıştır. Kadıköy meydanında toplanan onbinlerce işçi, emekçi, kadın, genç farklı ve devrimci bir yolun mümkün ve gerekli olduğunun kanıtıdır.

TKP ortaya çıkan bu dinamiğin devrimci bir odak haline dönüşmesi için üzerine düşeni yapacaktır.

İstanbul'da devrimci ve sosyalist bir dizi parti, örgüt ve kurumun Taksim'de kutlama girişimleri ise AKP hükümeti tarafından zorla ve şiddetle bastırılmış, binlerce devrimci devlet terörüne maruz kalmıştır. İstanbul ilinin sıkıyönetim şeklinde bir gün boyunca esir alındığı böyle bir tablo, 1 Mayıs'ta yaşanan şiddet ve devlet terörü, AKP hükümetinin nasıl bir zihniyete sahip olduğunu bir kez daha göstermektedir.

Başta Başbakan olmak üzere, İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü bu şiddetin ve terörün baş sorumlusudur. İstanbul Valiliğinin, TKP’yi ağzına alarak 1 Mayıs kutlamaları için sokağa çıkanlara uygulanan terördeki kastı gizlemeye çalışması tek kelimeyle ahlaksızlıktır. Yaşananlar faşizan bir devlet terörüdür ve bunun sorumluları mutlaka hesap vereceklerdir.

TKP 1 Mayıs'ı istediği alanda kutlama hak, irade ve gücüne sahip bir partidir. Hükümetin tavrı ancak ve ancak bunun ölçek ve kapsamını değiştirebilir. Vali'nin İstanbul'daki devlet terörüne mazeret için TKP'yi, bazı antikomünist çevrelerin TKP'ye saldırmak için Vali'nin sözlerini kullanmaya kalkması, onlarca insanın ciddi bir biçimde yaralandığı bir günün hemen ardından ancak "kara mizah" olarak görülebilir.

Partimiz yoluna büyük bir kararlılıkla ve güçlenerek devam etmektedir.

Başta Kadıköy’de olmak üzere 1 Mayıs'ı TKP saflarında kutlayan bütün dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

2013 1 Mayıs'ı Türkiye'nin AKP'den kurtuluşunun mümkün ve yakın olduğunu göstermektedir.

Tüm dostlarımızı ve yoldaşlarımızı 1 Mayıs'ta ortaya çıkan olanağı değerlendirmek için seferberliğe çağırıyoruz.

Yeni bir cumhuriyet için, sosyalist cumhuriyet için görev başına!

Türkiye Komünist Partisi
Merkez Komite

(soL - Haber Merkezi)