TKP'de kongre süreci başladı

Türkiye Komünist Partisi, seçim sonuçlarının ardından ilan ettiği olağanüstü kongre sürecini haftasonu düzenlenen Parti Konseyi toplantısıyla başlattı. Merkez Komite görev süresini tamamlarken, Parti Konseyi kongre sürecini düzenlemesi için bir komite seçti.

TKP'den yapılan açıklama şu şekilde:

"19 Haziran günü yapılan PK kongre sürecinin temel eksenini de belirledi
Etkili, güçlü TKP için

Türkiye Komünist Partisi Parti Konseyi toplantısı 19 Haziran Pazar günü İstanbul'da gerçekleştirildi.

Parti Konseyi'nin bu toplantısı ile birlikte yaklaşık bir ay sürecek olan 10. Kongre süreci başlamış oluyor.

TKP'nin 10. Kongresi için hazırlıkların örgütlenmesi, kongre gündeminin belirlenmesi ve bu gündem doğrultusunda bazı komisyon çalışmalarının başlatılarak kongre hazırlık raporlarının hazırlanması konularında Parti Konseyi yetki alırken, Merkez Komitesi böylece sorumluluk süresini tamamlamış oluyor ve kongreye kadar olan bir aylık dönemde tüm yetkilerini Parti Konseyi'ne devrediyor.

Bu arada, yapılan toplantıda PK adına kongre çalışmalarını koordine etmek için bir Kongre Hazırlık Komitesi oluşturulurken, bir aylık kongre dönemi boyunca partinin gündelik yürütmesini gerçekleştirecek bir komite de belirlendi.

Parti Konseyi toplantısında yapılan değerlendirmeler ve kongre sürecine ilişkin alınan kararlar TKP üyelerine bir parti genelgesiyle ulaştırılmakta.
Bu genelgede Parti Konseyi'nde yapılan politik değerlendirmeler şu şekilde paylaşıldı:

Parti Konseyi, Türkiye'nin içinden geçtiği karanlık süreci temsil eden ve partimizin bu sürece bariyer örmekteki yetersizliğini gözler önüne seren 12 Haziran 2011'den partimizin bütününün çıkartması gereken mesaj konusunda son derece nettir. Bu siyasal sonuçlar ve onları yaratan gerçek nedenlerin ortadan kaldırılması, Türkiye Komünist Partisi'nin yeni bir atılım örgütlemesini zorunlu kılmaktadır. 10. Kongre, oyları azalan bir partinin çıkışsızlığıyla değil, devrimci bir atılımla yaşanacak ve anılacaktır.

Seçimler, AKP karanlığını derinleştirmenin yanı sıra, düzen içi muhalefet partilerinin ciddi bir seçenek oluşturmadıklarını da gözler önüne sermiştir. Türkiye'nin, halkımızın, işçi sınıfımızın sorunlarının, seçimlerde düzenin bayrağının el değiştirmesiyle, yani birkaç fırça darbesiyle çözülecek boyutların çok ötesinde olduğunu saptayan TKP, bu anlamda haklı çıkmıştır. Ancak, sorunlar ağır olduğu ölçüde partimizin üstündeki basıncın ve çevremizdeki kuşatmanın da şiddeti artmıştır. TKP, bu ağır kuşatmayı kıramamıştır.

Bu tablo içinde TKP'ye düşen görevlerin ve bu görevleri yerine getirmek için parti örgütlenmesinde kazanılması gereken yeni biçimlerin kongre gündeminin merkezinde olduğunun hatırlatıldığı PK değerlendirmelerinde bunun parti dostlarıyla, son dönemde TKP ile birlikte yürümüş, onun mücadelesini paylaşmış olanlarla birlikte yapılabileceği hatırlatılıyor.

Türkiye Komünist Partisi 10. Kongresi'nin bir ayağı 25-26 Haziran haftasonu yapılacak olan “Komünistler Buluşuyor” toplantıları olacak. Bu toplantılara parti üyelerinin yanısıra, kongre sürecinde partiye katılım ve katkılarını artırmaları için çağrı yapılan parti dostları da katılacak.

Türkiye Komünist Partisi
Genel Merkez"

(soL - Haber Merkezi)