TKP ve TEKEL işçilerinden suç duyurusu

TKP, "Hesap sorma zamanı" başlıklı bir kampanya başlattı. Kampanya çerçevesinde, 12 Eylül’den bu yana ülkeyi idare eden yöneticiler hakkında özelleştirme uygulamaları ile “örgütlü olarak anayasayı ihlal ettikleri" iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. TEKEL işçileri de suç duyurusunda yer aldı.

Türkiye Komünist Partisi (TKP), anayasa tartışmaları sürerken 12 Eylül’den bu yana ülkeyi idare eden yöneticiler hakkında “örgütlü olarak anayasayı ihlal” ettikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

TKP Genel Başkanı Erkan Baş ve beş TEKEL işçisi, 12 Eylül’den bu yana Türkiye’yi yöneten bir dizi isim hakkında “Örgütlü olarak Anayasayı ihlal, görevi kötüye kullanma, irtikap ve denetim görevinin ihlali” iddialarıyla suç duyurusu gerçekleştirdi. Suçlamalar, Anayasa’nın değiştirilemez maddeleri arasında yer alan “sosyal devlet” ilkesini ihlal eden özelleştirme uygulamalarına dayandırılıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunda yer alan şüpheliler arasında, 1983'ten bu yana Turgut Özal, Yıldırım Akbulut, Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit, Abdullah Gül ve R. Tayyip Erdoğan başkanlığında göreve gelen hükümetlerin üyeleri ile, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ve Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) üyeleri yer alıyor.

Suç duyurusu öncesinde Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde (NHKM) yapılan basın açıklamasında, TKP’nin “Halkın işini ve ekmeğini çalanlardan hesap sorma zamanı” başlıklı bir kampanya başlattığı ve başlatılan hukuki sürecin de bu kampanyanın bir parçası olduğu ilan edildi.

Açıklamayı yapan TKP Genel Başkanı Erkan Baş, AKP’nin kendi anayasasını “12 Eylül anayasasına karşı” gibi konumlandırarak ve “özgürlük, demokrasi” gibi kavramlarla bir araya getirmeye çalışarak meşrulaştırmaya çalıştığını, ancak AKP’nin anayasasının aslında 12 Eylül ile başlatılan sürecin devamını getirmek amacını taşıdığını söyledi.

Baş, Özal döneminde de “12 Eylül’le hesaplaşma” söyleminin benzer şekilde kullanıldığını, ancak o dönemde 12 Eylül ile aynı siyasi söylemlerin, ekonomi politikalarının ve işçi sınıfına yönelik esaret uygulamalarının sürdürüldüğünü vurgulayarak, “30 yıldır ülkemizin başına gelen iktidarların tamamı 12 Eylül ile aynı çizgidedir. AKP’nin ise bu iktidarlar arasında ayrı bir önemi vardır. Örneğin 30 yıldır yapılan özelleştirmelerin yüzde 80’lik bölümü AKP hükümetleri döneminde yapılmıştır. Yani AKP, bu sürecin en ağır yürütücülerinden biridir” dedi.

Bu nedenlerle Türkiye’yi 30 yıldır yöneten sermaye temsilcilerine karşı bir kampanya başlattıklarının altını çizen Baş, “Türkiye’nin emekçileri, yoksulları ve onların sözcüsü olan TKP, bu sürecin onların istediği gibi ilerlemesine izin vermeyecektir. Hesap sorma zamanı gelmiştir” dedi. Kampanyayı, son aylarda yürüttükleri mücadeleyle taraf olduklarını ilan eden TEKEL işçileri ile birlikte başlattıklarını vurgulayan Baş, “Tüm halkımızı bu mücadelenin tarafı olmaya, 1 Mayıs İşçi Bayramı ve ilerleyen günlerde bu mücadelede yer almaya çağırıyoruz” dedi.

Suç duyurusunu hazırlayan TKP Hukuk Bürosu adına söz alan Avukat Bilgütay Durna ise, Anayasa’nın değiştirilemez maddeleri arasında “Türkiye Cumhuriyeti bir sosyal hukuk devletidir” ibaresinin yer aldığını hatırlatarak, son 30 yıldır Türkiye’yi yöneten tüm hükümetlerin bu maddeyi ihlal ettiklerini, TCK’nin 309. maddesine dayanarak “anayasayı ihlal” suçu ile bu yöneticiler hakkında kamu davası açılması için suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Durna, kendilerinin ulaşamadığı yeni delillere ulaşabilecek olan Cumhuriyet Savcılarının böylelikle yeni suçları da açığa çıkarabileceklerini belirterek, tüm ilerici ve yurtsever hukukçuları çalışmalarına destek vermeye çağırdı.

Daha sonra, TKP Genel Başkanı Erkan Baş ile TEKEL işçileri Nevzat Polat, Bekir İşeri, Zafer Alkan, Serap Yavuzyolcu ve Sultan Çiçek, Adliye’ye giderek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundular.

(soL - Ankara)