TKP: Tunus'un emekçi halkının yanındayız

Türkiye Komünist Partisi, Tunus'taki olaylarla ilgili yaptığı açıklamada "Tunuslu ilericilerin ancak bir düzen değişikliğiyle tam anlamıyla gerçekleştirilebilecek köklü değişimlere yönelik taleplerini desteklediğimizi ilan ediyoruz" dedi.

Açıklama şu şekilde:

Tunus’un emekçi halkının yanındayız

Türkiye Komünist Partisi, Zeynel Abidin Bin Ali diktatörlüğüne ve onun işsizlik, yolsuzluk, siyasi baskı ve devlet terörüne dayanan rejimine karşı devam eden halk ayaklanmasına desteğini ilan eder. Türkiye Komünist Partisi “yoksulların intifadası” olarak adlandırılan bu ayaklanmanın ve ona öncülük eden sol, ilerici, devrimci güçlerin yanındadır ve Türkiye’nin bütün emekçilerini, yoksullarını, ilerici güçlerini de bu ayaklanmayı desteklemeye çağırmaktadır.

Bin Ali rejiminin diktatöryal uygulamaları ne dünyada ne de Orta Doğu ve Arap dünyasında eşsiz değildir. Hukuksuzluğa, halka ait değerlerin bir avuç zengine peşkeş çekilmesine, asker ve polis terörüne dayanan rejimler, on yıllardır emperyalizmin tahakkümü altında yaşayan bölgemiz ve dünyamız açısından “münferit” vakalar olmanın ne yazık ki uzağındadır. Tunus’un emekçi halkının Bin Ali rejimine karşı açtığı bayrağın kısa süre içinde bölgenin diğer ülkelerine taşınması da sorunların ne denli ortak olduğunun bir göstergesidir.

Emperyalizm bütün coğrafyalarda egemenliğini sürdürmek üzere Bin Ali gibi pek çok diktatöre destek vermiştir, vermeye devam etmektedir. Aynı emperyalizm, bu gibi siyasi figürler kendisine hizmet etmek konusunda daha fazlasını veremez hale geldiğinde ya da bu kişiler kendisi için ayak bağı olmaya başladığında, desteğini hızlıca kapitalist düzenin başka aktörlerinin arkasına yığabilmektedir. Tunus’ta yaşananlarda bu çeşit emperyalist manipülasyonların bir rolünün olduğuna kuşku bulunmamaktadır. Eski Genelkurmay Başkanı Raşid Ammar’ın ayaklanmaların başladığı süreçte dakika dakika ABD Büyükelçiliği’nden talimat aldığının ortaya çıkması, bu açıdan, yalnızca bir örnektir. Benzer şekilde, Bin Ali rejiminin piyasacı ve Amerikancı mantığını sürdürürken “demokratikleşme” palavraları atacak “yeni” bir hükümetin iş başına getirilmesine yönelik ayak oyunları da bu çerçevede değerlendirilebilir.

Ancak Tunus’ta bu oyunu “yoksulların intifadası” bozmuştur. Önemli herhangi bir değişime imza atmaksızın ülkeyi apar topar bir erken seçime taşmaya çalışan ve Bin Ali’nin memurlarının bilfiil içinde yer aldığı geçici hükümetin kadük hale gelmesi, halk ayaklanması ve ilerici güçlerin mücadelesi sayesinde gerçekleşmiştir. İlerici güçlerin, halk hareketinin meşruiyetini kırmak üzere tertiplenen yağma olaylarına karşı talep ve eylemleri, benzer şekilde, emperyalizm ve sermaye egemenliğinin oyununa çomak sokmuştur.

Tunus’ta yaşananların kaynağında derin sömürü ve eşitsizlik, işsizlik ve yoksulluk, hukuksuzluk ve yolsuzluklar, siyasi baskı ve terör bulunmaktadır. Bütün bunların bölgemiz ve özellikle de ülkemiz açısından da geçerliliği konusunda geniş kitlelerin bilincinde herhangi bir bulanıklık bulunmamaktadır. Türkiye Komünist Partisi Tunus’un yoksul halkının yanında olmayı, ülkemizde de adım adım kendisini kuran AKP diktatörlüğüne, emperyalist tahakküme ve sermaye egemenliğine karşı koyuşun bir gereği olarak görmekte ve emekçi halkımızı bir kez daha Tunus halkını desteklemeye çağırmaktadır.

Tunus’lu ilericilerin ancak bir düzen değişikliğiyle tam anlamıyla gerçekleştirilebilecek köklü değişimlere yönelik taleplerini desteklediğimizi ilan ediyoruz. Yaşanan olaylarda devletin kolluk güçleri tarafından katledilenlerin sorumlularının derhal yargı önüne çıkarılması, işçilerin ve yoksulların temsilcilerinden oluşan yeni ve meşru bir hükümet kurulması, halkın örgütlenmesinin önündeki bütün engellerin kalkması taleplerini destekliyoruz.

Yaşasın “yoksulların intifadası”!
Yaşasın sosyalizm!

Türkiye Komünist Partisi
Merkez Komite