TKP: 'Maraş katliamını unutturamazsınız!'

Türkiye Komünist Partisi tarafından yapılan açıklamada, Maraş katliamının organize bir suç olduğuna dikkat çekilirken, katliamı yapanların ve yönetenlerin devlet tarafından korunduğunun altı çizildi. TKP, katliamın sorumluların bulunmasını talep ederken, katliamı unutturmayacağını belirtti.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından yapılan "Bu insanlık suçunu unutturamazsınız!" başlıklı açıklama şöyle:

"Maraş Katliamı’nı unutmayacağız!
Maraş Katliamı’nın sorumluları ortaya çıkarılmalı ve cezalandırılmalıdır.
Bu insanlık suçunu unutturamazsınız!

1978 yılında, 19-26 Aralık günleri arasında Maraş’ta yaşanan olaylarda, resmi rakamlara göre 111 kişi katledildi. Gerçek ölü sayısı ise, bunun çok üzerindedir. Bu faşist katliamda, 500’ün üzerinde ev ve 300’e yakın işyeri yakılıp yıkıldı. Olayların ardından kentteki sol ve Alevi kökenli yurttaşlarımızın yüzde 80’i Maraş’ı terketti. Bu, MİT ve kontrgerillanın yürüttüğü, ABD ve NATO merkezli bir operasyondur. Sadece katliama bizzat katılanların değil, yönetenlerinin kim olduğuna dair onlarca veri ve suç kanıtı mevcuttur. Ortada büyük bir insanlık suçu, bu suçun failleri vardır ancak cezalandırma ise yoktur.

Bu katliama karıştığı idda edilen binlerce kişiden 804 kişiye dava açılmış, dava yıllarca sürmesine rağmen verilen cezalar uygulanmamış, sonrasında ise suçlular ve sanıklar tahliye edilmiştir. Katliamın birinci dereceden sorumluları arasında yer aldığı belirlenmiş 68 kişiye ise hiç ulaşılamadığı için davadan düşmüşlerdir.

Bu da katliamla ilgili ikinci büyük suçu ortaya koymaktadır. Son 33 yıl boyunca, ülke yönetiminde yer almış herkes bu suçun ortağıdır: Katliamın suçluları devlet tarafından korunmuştur.

Bugün Maraş Katliamı dosyası sessizce kapatılmış bulunuyor. Tıpkı bugün Sivas Katliamı davasının zaman aşımına aynı şekilde uğratılmak istenmesi gibi.

Maraş Katliamı’nda sorumluluğu olanlar bulunup cezalandırılmalıdır. Zaman aşımı, insanlık suçları için kabul edilemez. Meclis insanlık suçlarında zaman aşımı uygulamasını kaldıracak yasal düzenlemeyi derhal yapmalıdır.

Maraş Katliamı hakkında ortaya atılan bütün iddialar yeniden soruşturulmalıdır.

Katliam sonrasında yerini yurdunu terk etmek zorunda kalmış olanlara ve zarar görenlere tazminat ödenmesini, katliam yağmacılarının açığa çıkartılmasını istiyoruz.

1978 yılında Maraş’ta gerçekleşen katliam bir insanlık suçudur. Bu katliamın unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Maraş Katliamı, üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen, halkın ve emekçilerin vicdanında ağır bir yara olarak hâlâ kanamaktadır.

Türkiye Komünist Partisi
Genel Merkez
"

(soL - Haber Merkezi)