TKP: Maden işçisinin katili patronlar ve AKP’dir

Türkiye Komünist Partisi, Mustafakemalpaşa’da kömür ocağında yaşanan patlama sonucu ölen işçilerin katillerinin patronlar ve AKP olduğunu söyledi.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Bursa İl Örgütü, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde ölen 19 maden işçisiyle ilgili bir açıklama yaptı. TKP’nin Bursa halkını bu akşam 18:00’de bir eylem yapmaya da davet ettiği açıklama şu şekilde:

Maden İşçisinin Katili Patronlar ve AKP’dir

Dün akşam saatlerinde Mustafakemalpaşa’dan gelen yeni bir işçi cinayeti haberiyle sarsıldık. Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesine 29 km. uzaklıktaki Bükköy’de bulunan ve Bükköy Maden İşletmesi’ne ait kömür ocağında büyük bir patlama yaşandı. Patlamada 19 işçi kardeşimiz hayatını kaybetti. Mustafakemalpaşa’da yaşanan bu patlama bir kaza olmadığı gibi madenci kardeşlerimizin başına gelen ilk felaket de değildir. Olayın hemen ardından patlamanın olduğu bölgeye ulaşan TKP heyetinin patlama ve maden işletmesine dair izlenimleri şunlardır:
1. Bükköy’deki kömür ocağında yaşanan patlama bir ilk değildir. Daha önce de 4 işçi bu madende hayatını kaybetmişti. Yaşanan olaylara rağmen herhangi bir tedbirin alınmadığı anlaşılmaktadır.
2. İşçiler madene inmeden önce herhangi bir gaz ölçümü yapılmamış, adeta işçiler diri diri mezara gönderilmişlerdir. İşletmede bir işyeri hekiminin bulunmaması da dikkat çekicidir. Patlamanın gerçekleşmesinin ardından geçen 6 saatlik süre boyunca madene girilememiş, içeride kalan işçileri çıkarmak için gerekli teknik ekipman ve uzman personel bulunamamıştır.
3. Madende dün gece yaşanan ilk patlamada tahkimatın çökmesi, maden şirketinin ihmalini göstermesi bakımından önemlidir. En son Mayıs ayından bir denetim gerçekleştirilen madende tespit edilen eksiklerin giderilmediği, bu yönde hükümet tarafından herhangi bir takibat yapılmadığı anlaşılmaktadır.
4. Bükköy Maden İşletmesi’nin sahibi olan gruba ait başka işletmeler de mevcuttur. Maden işçileri yıllardır bu gruba karşı seslerini yükseltmekte ve sağlıksız ve güvenliksiz koşullarda çalıştırıldıklarını haykırmaktadır. Hükümet tarafından işçilerin sesinin duyulmadığı ve bu gruba karşı herhangi bir yaptırım uygulanmadığı açıktır.
5. Maden işçileri Bükköy maden işletmesinde, diğer pek çok işletmede olduğu gibi asgari ücretle çalışmakta ve günlük çalışma süresi 10-12 saati bulmaktadır. Maden işçisinin örgütlenmesini doğrudan patronlar ve AKP Hükümeti tarafından engellenmektedir. Madencilikte taşeronlaştırma yaygın hale getirilmektedir.
Yaşanan bu işçi cinayetlerinin bir numaralı sorumlularının işçilerin hayatını hiçe sayan patronlar, kurdukları kirli düzen ve bu düzenin siyasi önderi AKP olduğunu biliyoruz. Milyarlarca liralık servet sahibi olan AKP yöneticileri patronlarla birlikte işçiler için kâbusa dönüşen bir ülke yaratmaktadırlar. Bu kirli ve işçi katili düzene karşı örgütlenmek ve mücadele etmek her geçen gün daha da yaşamsal bir önem kazanmaktadır. Türkiye Komünist Partisi Bursa İl Örgütü olarak bu cinayetlere karşı sessiz kalmayacağımızı, gerekli siyasi ve hukuki hak arama mücadelesini sonuna kadar yürüteceğimizi ilan ediyoruz.

Mustafakemalpaşa’daki işçi cinayetleri ile ilgili olarak bugün (11 Aralık 2009) saat 18.00’de Bursa Setbaşı Mahfel Önü’nde düzenleyeceğimiz basın açıklamasına tüm halkımız davetlidir.

TKP Bursa İl Örgütü
Atatürk Cad. Özer Apt.
No:2/8 Setbaşı - BURSA
Tel/Faks: (224) 223 41 51

(soL - Haber Merkezi)