TKP: İstanbul saltanat başkenti mi?

Türkiye Komünist Partisi İstanbul İl Örgütü yazılı bir açıklama yaparak, “İstanbul’da kurulan harami saltanatını yıkalım!” çağrısı yaptı.

Türkiye Komünist Partisi (TKP) İstanbul İl Örgütü yazılı bir açıklama yaparak İstanbul’da yaşanan gelişmelere dikkat çekti ve emekçilere mücadele çağrısı yaptı.

TKP tarafından yapılan açıklamada, “Güzel kentimiz İstanbul’un büyük bir tehdit altında olduğunu uzun zamandır konuşuyoruz, yazıyoruz, tartışıyoruz” ifadelerine yer verilirken, ülkemizin her türlü zenginliğinin sermayedarlara peşkeş çekildiği, işçinin, emekçinin, memurun haklarının gaspedildiği ve ülkemizin bağımsız bir ülke olmaktan çıkıp ve yeni bir Osmanlı ülkesine dönüştüğüne dikkat çekildi.

Yapılan açıklamada, “Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’a da bu süreçte düşecek görev bellidir: Saltanat başkentliği. Saltanat haramilere özgüdür. Bugün ülkemizde ve İstanbul’da para babalarının saltanatı devam etmektedir” sözlerine yer verildi.

“İşçiler yerine tulumbacılar gelecek”
Açıklamada, 141 yıllık köklü bir kurum olan itfaiye teşkilatının işçilerine geçtiğimiz hafta yapılan polis saldırısını hatırlatırken açıklamada şu ifadelere yer verildi: “AKP’li para babaları, Deniz Feneri davasında adları çıkan İsmail Karahan ile Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ın ortak oldukları Lapis-Makro şirketi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleye çıkardığı itfaiye hizmetlerini ele geçirmiş ve şu an çalışan işçilerin işten çıkarılacakları açıklanmıştır. Bunun üzerine tepkilerini ortaya koyan İtfaiye işçilerine, Ankara’daki TEKEL işçilerine yapıldığı şekilde, biber gazı ve cop reva görülmüştür. Tablo çok açıktır: İşçilerin çalışma hakları ile AKP’li dolandırıcı para babalarının çıkarları çatışmaktadır.”

Açıklamada ihaleyi alan şirketin yangın söndürme konusunda hiçbir deneyimi bulunmadığı kaydedilirken, “İşten çıkardığı deneyimli işçiler yerine kendi tulumbacı teşkilatını kuracak olan AKP’liler, İstanbul’u yangın yerine çevireceklerdir” denildi. TKP İstanbul İl Örgütü felaketin kapıda olduğuna işaret ederken, hakkını arayan itfaiye işçilerinin yanında olacağını ve bu felaketi geri çevirmek için elinden geleni yapacağını vurguladı.

“İstanbul emekçilerindir”
TKP İstanbul İl Örgütü, açıklamasında yapılanların bununla da sınırlı olmadığını ifade ederken, “Geçtiğimiz hafta yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında alınan bir karar ile Haydarpaşa ranta açılmasına onay verilmiştir. Dünya Bankası’nın 1990’larla birlikte gündeme getirdiği, bir önceki belediye başkanı Ali Müfit Gürtuna’nın "mega proje"ye dönüştürdüğü Haydarpaşa Projesi hafta içinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında oy çokluğu ile kabul edilmiştir” dedi. Yapılan açıklama şu sözlerle devam etti: “Metrobüs zamları ile halkın cebine göz diktiğini saklamaktan çekinmeyen, itfaiye hizmetlerini ucuza kapatmaya çalışıp yandaş zengin eden, Haydarpaşa garını rant alanına çeviren, Galataport ihalesini cebinde bekleten ve İGDAŞ’ı satmayı planlayan AKP’li Büyükşehir Belediyesi ve başkanı Kadir Topbaş, bu kenti yangın yerine çevirmeye kararlı görünmektedir. Partimiz ulaşım zamları geri alınana kadar mücadelesine devam edecektir.”

TKP’nin açıklamasında “bu kent ne para babalarının, ne AKP’lilerin ne Kadir Topbaş’ın ne de bunlara muhalif görünenlerindir” uyarısı yaparken, açıklama “İstanbul emekçilerindir!” sözleriyle son buldu.

(soL-Haber Merkezi)