Sosyalist partilerden, 8 Mart'ta Selma Irmak'a dayanışma ziyareti

Sol ve sosyalist parti temsilcileri, Şırnak Milletvekili Selma Irmak ve açlık grevinde olan kadın tutukluları ziyaret etti. Heyet ziyaretlerin ardından Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı yaparak izlenimlerini paylaştı.

Sol ve sosyalist parti genel başkanları, Şırnak Milletvekili Selma Irmak ve açlık grevinde olan kadın tutukluları ziyaret etti.

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Sibel Uzun, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) Merkez Komitesi Üyesi Hüseyin Karabulut'tan oluşan heyet 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde açlık grevine giren Şırnak Milletvekili Selma Irmak ve açlık grevinde bulunan diğer tutuklu kadınları ziyaretlerinin ardından Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenledikleri basın açıklamasıyla gözlemlerini ve dayanışma mesajlarını ilettiler.

"Tutuklama ve gözaltılar AKP'nin merkezi politikasıdır"
EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Diyarbakır'da yapılmak istenen yürüyüşe polisin izin vermemesini kınadı. Uzun, Kürt sorununun çözümünün beklendiği bir dönemde 'KCK' adı altında devam eden gözaltı ve tutuklamaları kınayarak, "Bu tutuklama ve gözaltılar iktidardaki partinin merkezi politikasıdır. Bu sindirme ve bastırma politikası karşısında demokrasi güçleri güçlü bir duruş sergilemelidir. Demokratik kamuoyu ve demokrasi güçlerin cezaevindeki direnişe destek sunmalıdır" dedi.

"Pozantı'da yaşananlar, ülkedeki tüm cezaevlerinin gerçeği"
EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile aralarında Selma Irmak'ında bulunduğu açlık grevine giren kadınları ziyaret ettiklerini belirterek, Irmak'ın aralarında bulunduğu kadınların açlık grevini iki önce bıraktığını ve açlık grevini Çukurova'daki cezaevlerinde bulunan tutukluların devir aldığını söyledi. Gürkan, Irmak ve diğer kadın tutukluların sağlık durumlarının iyi olduğunu söyleyerek, "Biz, milletvekilimiz Selma Irmak'ın yazdığı mektup üzerine dayanışma için ziyarete gelmeyi uygun gördük" dedi. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerin giderek artığını dile getiren Gürkan, Pozantılı cezaevinde yaşananların Türkiye'deki bütün cezaevlerin gerçeği olduğunun altını çizdi.

"Açlık grevi son noktaya gelindiğinin göstergesidir"
ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da başta Selma Irmak ve açlık grevinde olan tutuklularla dayanışma içinde olduklarını söyleyerek, "Devrimci tutsakların başlattıkları açlık grevi son noktaya gelindiğinin göstergesidir. Hapishanedeki tutuklular direneceğiz, teslim olmayacağız mesajını verdiler. İçeride ve dışarıda da direneceklerini mesajını verdiler. Temel taleplerinin kamuoyu tarafından benimsenmesini ve sahiplenilmesini istediler" diye konuştu. Yüksekdağ, gelinen sürecin son derece tehlikeli olduğunu Kürt sorunun çözümü için hükümetin vakit kaybetmeden adım atmasını istedi. Yüksekdağ, Diyarbakır'a geldikleri günün sabahında yeni gözaltı haberlerini duyduklarını belirterek, "Bu gözaltıları kınıyorum. Bu saldırılara karşı güçlü bir duruş sergilenmelidir" dedi.

"Kürtlerin kendi kimlikleri ile özgür yaşamalarını istiyoruz"
ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nünde Türkiye'de yine bir kadın cinayeti işlendiğini belirterek, "Kadınlar gününde sokakların kadınlara verilmesi gerekirken, polisler sokakları yasakladı. Bunu kınıyoruz" dedi. Selma Irmak'ı ziyaret etmelerinin anlamlı bir destek olduğunu belirten Taş, konuşmasında, "Kürt sorununun çözümü konusunda Öcalan ile yürütülen görüşmelere vakit kaybedilmeden tekrar başlasın. Kürtlerin kendi kimlikleri ile özgür yaşamalarını istiyoruz. Kürtlerin yürüttüğü hak mücadelesine karşı bütün mücadele zemini güçlendireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

"Yaşadığımız karanlık günlerin ardında aydınlık günler yakındır"
SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, 8 Mart'tı kutlayarak, HDK'nin üzerindeki komploları kınayarak, "Basında yer alan haberlerin nasıl okunması gerektiğini biliyoruz. HDK şahsında halkların kardeşliğine açık bir saldırıdır. HDK'yi kriminalize edilmesini nefretle kınıyoruz" dedi. Turan, Kürt sorununun çözümü için Öcalan'a uygulanan tecridin bir an evvel kaldırılmasını isteyerek, Kürt kimliği üzerindeki yasaklara son verilmesini istedi. “Arkadaşlarımızı gördük şimdilerde yaşadığımız karanlık günlerin ardında aydınlık günler yakındır” dedi.

"AKP, kurmak istediği yeni rejime karşı çıkan herkese saldırıyor"
TKP Merkez Komite Üyesi Hüseyin Karabulut da, Kürt siyasetçilerin haklı talepleri olduğunu ve bu talepleri uğrunda hem cezaevinde hem de dışarıda direndiklerini belirterek, onlarla dayanışmak için buraya geldiklerini söyledi. Karabulut, AKP'nin sadece örgütlü Kürt siyasal hareketine saldırmadığını, kurmak istediği rejime karşı olan herkesi susturmaya ve sindirmeye çalıştığını söyledi.

Hüseyin Karabulut, Tutuklu milletvekili Selma Irmak'ın TKP'nin, 11 Mart'ta Edirne'de Yunanistan Komünist Partisi ile beraber yapacağı etkinliğe dayanışma duygularını ve selamlarını ilettiğini sözlerine ekledi.