Soma için saygı yürüyüşü bugün Kadıköy'de

Soma'da yitirdiğimiz madenciler için yarın saat 20.00'da İstanbul Kadıköy'de büyük bir “saygı yürüyüşü” düzenleniyor. Sol Cephe'nin çağrısıyla düzenlenecek yürüyüşe birçok sanatçı, aydın ve bilim insanı da destek açıklaması yaptı.

Bugün saat 20.00'de İstanbul Kadıköy'de “Soma madencilerine saygı yürüyüşü” düzenleniyor. Sol Cephe'nin çağrısıyla düzenlenecek büyük yürüyüşe, aydınlardan da büyük destek var.

Altıyol'dan Göztepe Özgürlük Parkı'na kadar olacak ve her yaştan yurttaşın geniş katılımı beklenen yürüyüşe, siyah giysilerle katılım çağrısı yapıldı. Sol Cephe sözcülerinden Aysel Tekerek, hem Soma'da yitirdiğimiz madencileri anmak hem de ölümün kıyısında çalıştırılmaya devam eden madencilere saygı için yürüyeceklerini vurguladı.

“Maden işçileri çok zor koşullar altında çalışıyor. Özelleştirme ve taşeron sistemiyle ölüme terk edilmiş durumdalar. Bu yürüyüş hem bir anma hem de bir saygı yürüyüşü olacak” diyen Tekerek, attıkları tekme ve yumruklarla emekçinin ölüsüne de dirisine de saygı göstermeyenlere emekçi halkın tepkisini ortaya koyacaklarını dile getirdi.

Sol Cephe bu yürüyüşle beraber iş cinayetlerine, hırsızlığa ve savaş suçlarına karşı halkın birlik olması mücadeleyi büyüteceğini belirten Tekerek, işçilerin, sanatçıların, gençlerin, öğrencilerin, emeklilerin, her yaştan yurttaşın yarınki yürüyüşte buluşacağını dile getirdi.

Akşamki yürüyüş dışında bugün ayrıca, İstanbul'daki park forumları, Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda saat 13.00'te buluşma çağrısı yaptı.

Sanatçılardan büyük destek
Yürüyüşe katılım ve destek çağrısı yapan aydın ve sanatçılardan bazıları şöyle: Enver Aysever, Rutkay Aziz, Orhan Aydın, Ender Yiğit, Cezmi Baskın, Serdar Orçin, Levent Ülgen, Aytaç Arman, Orhan Alkaya, Salih Kalyon, Niyazi Koyuncu, Aslı Öngören, Settar Tanrıöğen, Altan Gördüm, Serhat Özcan, Mahmut Gökgöz, Defne Halman ve Feza Doğru.

Barış Terkoğlu: "Bu madenin mezarları olmuş insanların yakınlarına biber gazını, copu, kelepçeyi uygun gören bir iktidar var. Görülüyor ki bu ülkenin başına gelmiş en büyük felaket deprem, yangın, terör değil: AKP ve Tayyip Erdoğan."

Ender Yiğit: "Bu, yıllardan beri kapitalizmin para kazanmak uğruna insanı hiçe sayarak köle gibi çalıştırmasından başka bir şey değil. Batı, yıllardır giderek güya modernleşmiş bir şekilde işçi sınıfını sömürüyorken, Türkiye, ortaçağın ilkel kapitalizmin yıllarına dönmüş durumda. Bu durum, köleci kapitalist düzende özellikle özelleştirmelerle hızlanmıştır, bu da ülkeyi yöneten İslamcı faşistlerin eseridir."

Adalet için Hukukçular da orada olacak
Adalet için Hukukçular da yürüyüşe katılım çağrısı yaparak, "Soma katliamının hesabını sormak için, halka, işçiye, adalete, özgürlüğe düşman AKP’ye hesap ver demek için, halka yalan söylenmesine izin vermemek için, özelleştirmelerin iptali, taşeronların yasaklanması, güvencesiz çalıştırmanın yok edilmesi için, adalet için, Sol Cephe’nin, yarın 20.00'de Kadıköy Altıyol’dan başlayacak "Soma madencilerine saygı yürüyüşü"ne baretimizi, mumumuzu alarak katılacağız" dedi.

İnşaat işçilerinden destek çağrısı
İnşaat ve Yapı İşçileri Derneği de bir açıklama yaparak yürüyüşe katılım çağrısı yaptı. "Madeni, işçiye mezar yapan firma sahiplerinin kimlerden cesaret aldığı ortadadır. Madencinin kanı firma sahibine, AKP iktidarına ve bizzat başbakana bulaşmıştır" diyen dernek, saat 20.00'de Kadıköy Altı Yol'da buluşmaya çağırdı.

Spor Emek-Sen'den açıklama
Eyleme katılım çağrısı yapan kurumlar arasında, spor alanında örgütlenen Devrimci Spor Emekçileri Sendikası da var. Yapılan açıklamada, "Devrimci Spor Emekçileri Sendikası olarak, Sol Cephe’nin çağrısı ile düzenlenen saygı yürüyüşüne katılacağımızı bildiriyor, spor emekçilerini, spor yazarlarını, taraftarları ve tüm sporseverleri sendikamızın pankartı arkasında bu yürüyüşe davet ediyoruz." denildi.