Samsun 'Zamlara, işsizliğe, yoksulluğa, savaşa Son' dedi

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin Türkiye genelinde “Zamlara, İşsizliğe, Yoksulluğa, Savaşa Son” temalı kitlesel basın açıklamalarından biri de Samsun’da gerçekleştirildi.

KESK-DİSK-TMMOB-TTB öncülüğünde adaletsizliğe, haksızlığa, işsizliğe, pahalılık ve yoksulluğa karşı “Zamlara, İşsizliğe, Yoksulluğa, Savaşa Son” talebiyle tüm illerde sokağa çıkarken, Samsun’da da KESK-DİSK-TMMOB-TTB’nin ortak çağrısıyla Süleymaniye Geçidi’nden Mecidiye Caddesine yürüyüş yapıldı. Demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin de katıldığı yürüyüşün ardından Mecidiye Caddesi’nde basın açıklaması yapıldı.

KESK dönem sözcüsü Uğurcan Albak yaptığı basın açıklamasında, ülkemizin AKP yönetiminde her geçen gün derin bir karanlığın içine itildiği, halka daha fazla baskı ve sömürüden başka bir şey sunmayan AKP hükümetinin, yine emekçilerin aşına, işine göz koyduğu, insanca yaşam koşullarını ellerinden aldığına dikkat çekilerek “AKP hükümeti eli ile dayatılan bu uygulamalar, elektriğe, doğalgaza, ulaşıma yapılan zamlarla birlikte artık tahammül edilmesi mümkün olmayan bir noktaya gelmiştir.” dedi.

“Halk hızla yoksullaşırken aynı anda Suriye'ye dönük emperyalist müdahalelerin taşeronluğunu üstlenmiş ve ülkemizi kanlı bir savaşa çekip ‘bölgesel aktörlük’ adı altında, gizli üsler, askeri kamplar ve silah yardımları ile adımların hızlandırıldığı yeni aşamada ülkemiz, fiili bir savaşın içine girerek Suriye’de masum insanların ölümünde taraf haline getirilmiştir” diyen Albak, AKP’nin yeni manifestosuyla “tek adam, tek parti” hevesini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Albak, “Tüm muhalif kesimlere dönük operasyonlarla Türkiye’nin bir ‘açık hava hapishanesine çevriliyor. Ülkemiz ABD emirleri ile Ortadoğu’da bölgesel bir savaşın üssü haline getirilirken, içeride de mezhepsel ayrışmayı ve nefreti körükleyen bir siyasetle savaşçı politikalar sürdürülüyor. AKP hükümeti, Kürt sorununda da askeri ve siyasi operasyonlarla sürdürdüğü savaş çizgisini bu denklemde kuruyor, hiçbir zaman programına almadığı demokratik çözümleri yine yok sayıyor. AKP'nin yeni rejimi, içeride ve dışarıda savaş sözcüklerini dilinden düşürmeyen, ülke ekonomisini küresel sistemin rant merkezi haline getiren, emekçilerin her gün daha da yoksulluğun içine itildiği ve yıllardır AKP ile süregelen otoriter, baskıcı, tekleştirici ve anti-demokratik bir devlet anlayışıdır” diyerek sözlerine devam etti.

Basın açıklaması, “Zengin dostu, sermayenin sesi AKP hükümetinin piyasacı dönüşüm projeleri ile artık en temel hakkımız olan eğitime, sağlığa, ulaşıma ve barınmaya peş peşe yapılan yüksek zamlara da boyun eğmemizi bekliyorlar. Buradan AKP hükümetine sesleniyoruz: Bizler kurulan bu yağmacılık düzenine daha fazla izin vermeyeceğiz. Bizler, ülkeyi savaşa sürükleyen, halkı yoksullaştıran, işsizliği arttıran, ülkenin kaynaklarını yerli ve yabancı sermayeye peşkeş çeken bu sisteme teslim olmayacak, kendi kaderimizi elimize alacağız. Bizler, emekçi halkların karnını doyuramadığı, temiz içme suyunu bulamadığı, başını sokacak bir yuvaya dahi sahip olamadığı bu düzenle sonuna dek mücadele etmeye kararlıyız. “ sözleriyle bitirildi.

(soL - Samsun)