"Sağlığımız için 1 Mayıs'a"

ÖDP Ankara İl Örgütü tarafından Kamu Hastaneleri Birliği Yasasına karşı Sağlık Bakanlığı önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Bugün Sağlık Bakanlığı önünde toplanan ÖDP Ankara İl Örgütü üyeleri yaptıkları açıklamada Kamu Hastaneleri Birliği Yasası'nı protesto ederken, herkesi sağlık hakkını savunmak için 1 Mayıs'a çağırdılar.

Sağlık Bakanlığı önünde Ankara İl Başkanı Cevat Özdemir tarafından yapılan basın açıklamasında, "Kamu Hastaneleri Birliği Yasası ile sağlığın paralı hale getirilmesi ve hastanelerin özelleştirilmesi için bir adım daha atılacak. Bu yasa ile birer işletmeye dönüşecek hastaneler sınıflandırılacak, çalışanlar güvencesizleştirilecek ve artık herkes parasının yettiği hastaneye gidecek, parası olmayanlar ise kaderiyle baş başa kalacak" denildi.

Açıklamada yasa tasarısı, "Bu yasa AKP eliyle sürdürülen düzenin tüm alanlarda hayata geçirmeye çalıştığı sermaye egemenliğinin bir parçasıdır" ifadeleriyle eleştirildi. AKP'nin sağlık alanında attığı adımların "başarı" olarak işlendiğine dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

"Nasıl dershaneye borcunu ödeyemediği için annesi hapse giren 18 yaşındaki bir gence yaşama hakkı tanınmadıysa artık parası olmayanlara sağlık ve yaşama hakkı da tanınmıyor. Yoksullara “yabani bitkiler gibi kendi zehriyle çürümek” dışında bir seçeneğin sunulmadığı zenginlerin, patronların düzeni tüm zalimliği ile sürüyor.

AKP Hükümetinin sağlıkta başarılı olduğu kafamıza işleniyor. Başarı nedir?

Eczanede ilaçlar kısıtlanıyor. Artık bazı ilaçlar reçetede olsa dahi verilmiyor. Reçetedeki ilaçlarımızı almak için doktor muayenesi katkı payı ödenmesi şart koşuluyor. İlaca ulaşma gittikçe zorlaştırılıyor. Başarı bu mudur?

Yetersiz emekli maaşlarımız, doktor muayeneleri katkı payları kesildikten sonra bize veriliyor. Artık herkes özel hastanelere gidebiliyor. Özel ile devlet hastaneleri arasındaki farklar kaldırılıyor. Sonuçta da devlet hastaneleri de aynı özel hastaneler gibi çalıştırılıyor. Özel/devlet hastanesi hepsi katkı, katılım payı vb. olmadan yüzümüze bakmıyor. Başarı bu mudur?

Kolaylıkla hasta olan bizlerin, sağlığımıza yeniden kavuşmak için elimizdeki üç kuruşa da göz konuyor. Elimizden çekip alınıyor. Başarı bu mudur?

Ticari sağlık işletmeleri haline getirilen devlet hastaneleri şimdi özel sağlık kuruluşu haline sokuluyor. Vergilerimizle kurulan hastaneler satılıyor. Bunun için hazırlanan yeni yasal düzenleme TBMM’de. Sağlık işletmeleri kendi içinde A,B,C,D,E gibi sınıflara ayrılıyor. Herkes cebindeki parasına göre, sınıfsal durumuna göre, yoksulluğuna göre bir sağlık işletmesine gidecek şekilde düzenleniyor.

Tayyip Erdoğan ‘devleti bir şirket gibi yöneteceğiz’ diyor. İşte bu anlayışla fabrikaları, hastaneleri, okulları satılığa çıkartıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Parasız eğitim ve sağlık hakkı için, sosyal bir devlet için hastanelerimizi, okullarımızı sattırmayacağız.

Hastanelerin önündeki referandum sandıklarıyla fabrika kapılarındaki direniş çadırlarının derelerine ve madenlerine sahip çıkan halkın mücadelesiyle parasız eğitim için mücadele eden gençlerin kavgası tekel tek yumruk 1 Mayıs meydanlarında birleşerek yürüyeceğiz."

Açıklamanın sonunda sağlık hakkı için 1 Mayıs'a katılım çağrısı yapıldı.
(soL-Haber Merkezi)