“Ölümlerin hesabı sorulmalı”

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) bugün 18 farklı şehir merkezinde grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden maden işçileri için saygı yürüyüşü düzenledi.

ÖDP, Zonguldak TTK Karadon Gelik işletmesinde yaşanan grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 30 maden işçisi için bugün Ankara, İzmir, Mersin, Gaziantep, Trabzon, Giresun, Tokat, Gebze, Altınoluk, Bursa, Kırşehir, Balıkesir, Adana, Samsun, Uşak, Eskişehir, Denizli ve Antalya'da saygı yürüyüşleri gerçekleştirdi.

Tüm kentlerde yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasında tüm emekçilere, Zonguldak halkına ve ölen işçilerin yakınlarına baş sağlığı dilendi. Bursa Kemalpaşa ve Balıkesir Dursunbey’de yaşanan patlamaların da hatırlatıldığı açıklamada “Bu ölümler sükunetle karşılanamaz, üzüntü mesajlarıyla geçiştirilemez. Bu ölümlerin hesabı sorulmalıdır” denildi.

Ölümlerin kader ya da kaz değil, cinayet olduğunun vurgulandığı açıklamada, sebebin ise daha fazla kâr etme anlayışı ve sömürme hırsına dayalı piyasacı düzen olduğuna dikkat çekilerek “Bu ölümlerin sorumluları Zonguldak'ı kaçak ocaklar, taşeron şirketler başkenti haline getirenlerdir. İş güvenliğinden yoksun, denetimsiz, taşeron usulü çalışma koşullarını uygulayanlardır. Bu ölümlerin sorumlusu güvencesiz ve esnek çalışmayı yaygınlaştırarak bütün alanlarda işçileri ölümle, işsizlikle, açlıkla yüz yüze bırakan, devleti bir şirket mantığıyla yöneten AKP Hükümeti'dir” denildi.

Erdoğan’ın dün Zonguldak'ta utanmadan sıkılmadan, sorumlu olduğunu unutarak, "Bu bölgenin insanı bu tür olaylara alışık… Bu mesleğin kaderinde bu var" dediğini hatırlatan ÖDP , kaderci bir zihniyetle ülkenin yönetilmesi mümkün olmadığını belirterek Başbakan’ı istifaya çağırdı.

ÖDP, açıklamasında “Görünen odur ki, ‘Güçlü olan ayakta kalır, paran kadar yaşarsın, altta kalanın canı çıksın’ anlayışına dayalı piyasa düzeni, AKP eliyle aynı zamanda "Allah Kurtarsın" düzenine dönüşmüştür. En riskli çalışma alanlarından birisi olan maden işletmeleri özel bir iş güvenliği ve denetimi gerektirmektedir. Ve bu ancak halkın yararına çalışan kamu eliyle yürütülebilir. Özelleştirilen madenler yeniden kamulaştırılmalıdır. Ölümlerin önlenebilmesi için bilimsel ve teknik yatırımların yanı sıra örgütlenmenin ve sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, çalışma yaşamıyla birlikte çalışanların sosyal ve ekonomik yaşamlarının da iyileştirilmesi zorunludur. Ayrıca işçi sağlığı ve iş güvenliği yatırımları teşvik edilerek desteklenmelidir” diyerek AKP’nin “kader” olmadığının altını çizdi.

ÖDP, 18 farklı ilde düzenlediği açıklamasını “Ne bu düzene, ne de onun partisi AKP'ye mahkum değiliz. Bu düzeni ve ‘Allah Kurtarsın Partisi – AKP’yi Allah'a havale etmeyeceğiz” sözleriyle sonlandırdı.

(soL - Haber Merkezi)