ÖDP'den YSK'yı protesto eylemi

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, ''YSK'nın bizi seçim dışı bırakmasının peşini bırakmayacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız'' dedi.

Birgün gazetesinde yer alan haber şöyle:

Özgürlük ve Dayanışma Partisi üyeleri, seçime dahil edilmemelerini protesto etmek için parti genel merkezi önünde toplandı. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nı trafiğe kapatan partililer Kızılay'a yürüdü. Yol boyunca slogan atan ve pankart açan grup adına Genel Başkan Taş, Güven Park'ta basın açıklaması yaptı.

Taş, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

Bilindiği üzere 12 Haziran`da seçim var. Seçime girme hakkını kazanmış Partimizi YSK eksik evrak gerekçesiyle seçim dışı bıraktı. YSK en temel insan hakkı olan seçme ve seçilme hakkını gasp etti. Bu gaspı burada bir kez daha protesto ediyoruz.

Hiçbir gerekçe seçim hakkı kazanmış bir partinin seçim dışı bırakılmasını haklı kılmıyor. Yaşadığımız bu durum seçim yasasının demokratikleştirilmesi meselesinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Yüzde 10 seçim barajı, eşit propaganda, eşit yardım imkânlarından yoksun kılınmanın yanı sıra siyasete getirilen kısıtlamalar ve bürokratik engellemeler önemli bir sorun olarak ortada duruyor. Biz bugün burada seçim süreci boyunda sürdüreceğimiz ‘Yasaksız-Barajsız Seçim` talebi ile bir kampanya başlatıyoruz.

Bu kampanyada topladığımız imzaları yeni TBMM toplandığında Meclis`e ileteceğiz.
Taleplerimiz

* Yüzde 10 seçim barajı kaldırılsın,
*Siyasete getirilen tüm kısıtlamalar, seçme ve seçilme hakkının önündeki engeller kaldırılsın,
*Kadınlara pozitif ayrımcılık ilkesi uygulansın, kota zorunluluğu getirilsin,
* Seçilme yaşı 18`e indirilsin,
*Siyasi Partiler Yasası`nda Lider sultasına yol açan hükümler değiştirilsin, Parti içi demokrasi gereği ön seçim uygulansın,
* Propaganda konusunda eşit haklar sağlansın
*Hazine yardımı esasları adil yararlanma ilkesi ile yeniden düzenlensin,

YSK`nın bizi seçim dışı bırakmasının peşini bırakmayacağız. İç hukuk yolu tükendiği için sorunu uluslar arası hukuka taşıyacağız. Devlet ve hükümet yetkilileri AB mevzuatını dillerinden düşürmüyorlar. AB ülkelerinde seçime girmek için kimlik beyanı yeterli oluyor. YSK`nın elinde bütün bilgiler mevcut. YSK Ulusal Yargı Ağı`na bağlı istediklerinde bilgisayarın bir tuşuna dokunarak bütün bilgileri alabiliyorlar.

Sevgili arkadaşlar,

Seçime giremedik diye yıkılacak değiliz. ÖDP bir seçim partisi değildir. Ufkunu seçimlere hapseden bir parti değildir. Partimizin adının oy pusulasından silinmesi bizim için seçimlerin, siyasetin dışına düşmek anlamına gelmiyor. Seçimlerde kapitalizme, sermaye egemenliğine ve onunla bütünleşmiş AKP iktidarına karşı sosyalizm ve devrimin sesi olmayı hedeflemiştik. Bunu gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Çılgın Proje peşinde koşanlar Kars`ta insanlık anıtını yıkıyorlar. AKP zihniyeti bu heykelleri put olarak görüyor. İnanıyoruz ki Tayyip Erdoğan ve hükümeti bu insanlık anıtının altında kalacak. İnsanlık anıtını tekbir getirerek yıkıyorlar. Sivas`ta insanlarımızı yakarken de tekbir getiriyorlardı. Bu zihniyete memleketimizi asla teslim etmeyeceğiz.

Onun için devrimcilere ihtiyaç var. Bu ülkenin devrimci bir çıkışa ihtiyacı var. Bugün Türkiye toplumuna hakim olan korkunun, endişenin, suskunluğun son bulması için geçmişte olduğu gibi gelecekte de yılmayan, eğilmeyen, diz çökmeyen, hizaya gelmeyen insanların sesine ihtiyaç var. Sesimiz güçlü olsaydı insanlık anıtını yıkamazlardı. Eskisi gibi Kars devrimci olsaydı insanlık anıtını yıkamazlardı. Ama hava dönüyor. İşçilerin, yoksulların, emekçilerin, devrimcilerin sesi daha da yükseliyor. Onlar insanlık anıtını Kars`ta yıktılar. Biz özgür ve eşit bir ülkenin, sevgi dolu bir ülkenin, barış dolu bir ülkenin simgesi olarak Maraş`ta, Sivas`ta, Gazi`de, Çorum`da, Dersim`de ve Taksim`de insanlık, dayanışma, sevgi ve barış anıtları dikeceğiz.

Şimdi bunun için 1 Mayıs bizi çağırıyor. Eşitliğe, barışa, kardeşliğe, özgürlüğe, devrime ve sosyalizme çağırıyor. Sınıfsız sömürüsüz bir dünyaya çağırıyor. Bu tarihsel çağrıya kulak vereceğiz ve bütün Türkiye`de 1 Mayıs alanlarında olacağız.

Taş, bir soru üzerine, kısa bir süre sonra parti organlarının toplanarak, seçimde kimi veya hangi partiyi destekleyeceklerine karar vereceklerini söyledi.