ÖDP'den 'Balyoz harekatı' açıklaması

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı Alper Taş tarafından bir açıklama yapılarak Taraf gazetesinin 'Balyoz harekatı' iddiaları değerlendirildi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş tarafından Taraf gazetesinin darbe iddialarına dönük bir açıklama yapıldı. Açıklamada "TSK İç Hizmet Yönetmeliği ve EMESYA Protokolü Kaldırılmalıdır" denildi.

Taraf gazetesinin açıkladığı ‘Balyoz Darbe Planı’ ile birlikte darbecilik-cuntacılık tartışmalarının yeniden gündeme geldiğine dikkat çekilen açıklamada "Ortaya atılan planın ne yanının ne kadar doğru olduğundan öte darbecilik-cuntacılık tartışmalarının artık Türkiye siyasi gündeminden kalkacağı adımların atılması gerekmektedir. Ordu şu ana kadar üç büyük askeri darbe, 28 Şubat post modern darbesi, çeşitli kereler muhtıralarla siyasi alana müdahalelerde bulunmuştur. Ordu içinde başarılı olamayan bugün olduğu geçmişte de çeşitli girişimler yaşanmıştır. Belirtilmesi gereken en temel nokta ülkemizin yakın tarihinde ‘başarılı askeri darbelerin’ arkasında asıl güç hep emperyalizm ve tekelci sermaye çevreleri olmuştur. AKP döneminde yaşama geçirilmeye çalışılan faaliyetlerin başarılı olamaması, açığa çıkartılıp deşifre edilmesinin temel nedeni bu faaliyetlerin emperyalizm ve tekelci sermaye çevreleri tarafından desteklenmemiş olmasıdır" ifadeleri kullanıldı.

Darbecilikle-cuntacılıkla köklü hesaplaşmanın yolunun 12 Eylül faşist darbesiyle hesaplaşmaktan geçmekte olduğu belirtilen açıklamada "Bunun yanı sıra bu tür girişimlere yasal zemin kazandıran uygulamalardan vazgeçilmesinin zamanıdır. Bunun için bir takım düzenlemelere ihtiyaç vardır" denilerek şu maddeler sıralandı:

1- ‘TSK İç Hizmet Yönetmeliği’nin darbelere ‘yasal’ zemin olan ‘cumhuriyeti koruma ve kollama’ hükmü kaldırılmalıdır

2- İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay arasında 7 Temmuz 1997 tarihinde imzalanan EMESYA (Emniyet Asayiş Yardımlaşma) Protokolü kaldırılmalıdır.

3-MGK’nın anayasal statüsüne son verilmeli, silahlı kuvvetler bir kurum olarak tüm siyasal işlevlerinden arındırılmalıdır.

4- Bütün ordu mensupları siyasi partilere üyelik seçme ve seçilme hakkına sahip olmak bakımından öteki yurttaşlarla eşit kılınmalı, askerlerin de serbestçe sendika ve dernek kurmaları sağlanmalıdır.

AKP hükümeti döneminde Türkiye maddi ve manevi yıkım altındadır. Fakat AKP’ye karşı nasıl muhalefet edileceği ve AKP’nin nasıl bir mücadele ile yıkılacağı oldukça önemlidir. AKP’ye karşı cuntacılık hevesine kapılanların aklıyla bu ülke düze çıkmaz, aksine daha çok batağa saplanır. Aynı zamanda bu tutumlar AKP’nin ekmeğine de yağ sürer. AKP’yi emekçilerin ve ezilenlerin ortak mücadelesi yıkacaktır. Bugün AKP’ye karşı nasıl mücadele yürütüleceğini TEKEL işçileri göstermektedir. AKP’ye karşı mücadelenin devrimci yolu budur, ÖDP bu yola inanmaktadır.
(soL - Haber Merkezi)