ÖDP Yenimahalle İlçe Örgütü'nden ulaşım zammı eylemi

ÖDP Yenimahalle İlçe Örgütü, uzun süredir sürdürdüğü Ulaşım Zamlarına karşı faaliyetin bir parçası olarak bugün "Ulaşım Zamları Geri Alınsın! Ringler Ücretsiz Olsun!" başlığıyla Batıkent'ten Tandoğan'da bulunan Büyükşehir Belediye binası önüne kadar bisikletli bir eylem gerçekleştirdi.

ÖDP Yenimahalle İlçe Örgütü ulaşım zamlarının geri alınması için eylem yaptı. Batıkent‘ten çıkışta ve yol güzergahında polisin sürekli engellemeleri ile karşılaşan ÖDP'liler gecikmelide olsa Büyükşehir Belediye binası önüne vardılar. Burada ÖDP adına açıklamayı İl Başkanı Cevat Özdemir yaptı. Açıklama sırasında sık sık "Zamlar Geri Alınsın", "Gökçek Elini Cebimizden çek", "Zam, zulümi işlence halk düşmanı AKP" sloganları atıldı.

Açıklamada ulaşım zamlarının geri alınması talebi tekrarlanırken, "Gökçek tarafından hepimize her gün söylenen bir yalan var. Diyor ki Mahkeme ulaşım fiyatları düşürdü, sonrada mahkeme geri çıkarttı. Yani ben yapmadım "o" yaptı diyor. Bu bir aldatmacadır. Bilindiği gibi, Aralık 2004 tarihinde 90 krş olan bilet fiyatlarına 30 kuruş zam yaparak 1,20 TL‘ye Gökçek yükselti. Açılan dava Danıştay aşamasında da geçerek Mayıs 2009‘da sonlandı. Mahkeme Danıştay‘ın bozma kararına uymak zorundaydı ve uydu. UKOME karını iptal etti. Ankara Büyükşehir Belediyesi bu karara uymadı ve zamlı tarifeye devam etti" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada dava sürecinden şu şekilde bahsedildi: "Davalar devam etti ama zamlar durmadı. 2008 Yılı başında Gökçek bilet fiyatlarına yeniden zam yaptı. 2008 Ekim Ayında aynı yıl içinde ikinci kez tekrar bilet ücretlerine -özel ulaşım aracı sahiplerinin talebi var- denilerek zam yaptı.. 1,20 olan biletler 20 kuruş zamlandı ve 1,40‘a çıktı. Bu zamma karşı da dava açıldı. Bu kez Ankara 9.İdare Mahkemesi 2009 Temmuz ayında zam kararının yürütmesini durdurdu.

"Ankara 9. İdare Mahkemesi nihai kararını Şubat 2009‘da taraflara tebliğ etti. Daha önce mahkeme kararını uygulamamaktan dolayı ceza alan ve cezası ertelenen İbrahim Melih GÖKÇEK korku belasına UKOME‘yi yeniden topladı. Mahkeme kararı ile iptal edilen toplam 50 krş olan zammı geri almak yerine, 2004 yılında geçerli olan tarifeye dönülmesi kararı aldırdı. Ulaşım fiyatlarını mahkemeler değil Gökçek çıkarttı-indirdi-çıkarttı. Tüm Ankaralıyla ve yargıyla oynadı. Bilerek oyun yaptı. UKOME 9.İdare Mahkemesinin gerekçesine ve günün koşullarına uygun yeni bir karar alabilirdi. Böyle bir karar almadı, aldırılmadı. Onun yerine "kaos ve ulaşım terörü" yaratmak için karar alındı. Özel toplu taşım esnafını halkın üzerine kışkırtıldı."

"Gökçek'in oyununu bozacağız" denilen açıklamada "Bizler böyle bir kent istemiyoruz. Engellilerin ve çocuk arabalı kadınlarımız engelsiz gezdiği, gece 9‘dan sonra kentlilerimizin pırıl pırıl Ankara sokaklarında güven içerisinde dolaştığı, İnsanların bisikletlerle ve trafik korkusu olmadan ev ve işlerine gittiği, merkezleri araç değil insan odaklı, meydanları insanlara yasaklanmamış, havası sadaka verilmiş kömür kokuları ile kirlenmemiş, suyu zehirsiz, ulaşımı, doğalgazı ucuz, öğrencilerin kimliklerinin bile soygun aracı yapılmadığı bir kent istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.
(soL - Haber Merkezi)