ÖDP Tüzük Kongresi sonuçlarını açıkladı

Özgürlük ve Dayanışma Partisi 29-30 Ekim 2011 tarihlerinde Ankara’da toplanan Tüzük Kongre/Konferansının "Görev Örgütlü Halk Muhalefetini Büyütmektir" başlıklı sonuç bildirgesi yayınlandı.

ÖDP geçtiğimiz hafta sonu Ankara’da gerçekleştirdiği Tüzük Kongre/Konferansının sonuç bildirgesini yayınladı.

"Yunanistan’a ve Şili’ye selam"
Krizin faturasının emekçi sınıflara çıkarılmaya çalışılmasına karşı, Yunanistan'da toplumsal muhalefetin kararlı direnişi, İngiltere'de yoksulların öfkesi, İspanya'dan tüm Avrupa'ya yönelen ‘öfkeliler hareketi`, Şili'de başını gençlerin çektiği neoliberal eğitim sistemine karşı gelişen sosyal hareket, Wall Street'e karşı '%99'u harekete geçmeye çağıran eylemlerle yükselen mücadeleyi selamlayan ÖDP sonuç bildirgesinde, AKP'nin emekçilere dönük saldırıları karşısında bir yandan emekçilerin ortak mücadelesinin güçlendirilmesi, diğer yandan da zamlara ve yeni saldırı politikalarına karşı mücadelenin yükseltilmesi hedefleri dile getirildi.

"Ortadoğu’da işgallere hayır"
Emperyalizmin Ortadoğu ve Afrika'da oluşturmaya çalıştığı yeni sömürgeci düzene karşı mücadele eden ileri, bağımsızlıkçı ve devrimci kesimlerle dayanışma içinde emperyalist müdahale ve işgallere karşı çıktığını belirten sonuç bildirgesinde, AKP'nin NATO'nun yeni stratejik savaş konsepti çerçevesinde Kürecik'e Füze Kalkanı Radar Sistemi kurulmasına da karşı olduğunu ifade etti.

"Kürt sorununda barış"
ÖDP sonuç bildirgesinde Kürt sorunuyla ilgili şu ifadeler yer aldı: “Kürt sorununda AKP eliyle geliştirilen ve savaşan güçler arasında bir ‘bilek güreşine` dönüşen ve artan şiddet karşısında tüm barış yanlıları ile birlikte ortak bir tutum içinde inisiyatif alarak barış mücadelesinin geliştirilmesini görev olarak önüne koyar. Bunun parçası olarak KCK operasyonlarının durdurulması ve tutukluların serbest bırakılması için tutum alır.”

"Ekoloji çalıştayı yapılacak"
Doğanın, suyun, toprağın metalaştırılmasına karşı gelişen yerel direnişlerin ortak bir zemin içinde bir araya gelmesi için çaba içinde olacağını açıklayan ÖDP, bunun için Ekoloji Çalıştay ve Sempozyumu'nu Kasım-Aralık ayı içerisinde gerçekleştireceğini duyurdu.

"Kadına yönelik şiddetle mücadele"
Kadına yönelik şiddet konusunda ise sonuç bildirgesinde: “Tüm ezme, ezilme, sömürü biçimlerini ve her türlü eşitsizliği ortadan kaldırmayı amaçlayan, eşit ve özgür bir dünyayı, başka bir yaşamı yaratmayı hedefleyen ÖDP, kadına yönelik her türlü şiddete ve giderek artan kadın cinayetlerine karşı verdiği mücadeleyi daha da artan bir sorumlulukla yükseltir” denildi.

"Taban inisiyatiflerine dayanılacak"
‘ÖDP, solun sınıfsal, toplumsal zeminlerinde zayıflığından kaynaklanan zaaflarını aşma noktasında kendisini taban inisiyatiflerine dayanan demokrasi anlayışı doğrultusunda yeniler’ denilen açıklamada şu yenilikler dile getirildi: “Bu kapsamda tüzüğünü bütün üyelerin birim temelinde örgütlenmesi esasına göre değiştirir. Seçme-seçilme ilişkilerini geri çağırma hakkını her düzeyde kullanacak bir şekilde birim temelli örgütlenmeler üzerinden şekillendirir. Merkezi kolektif bir iradenin geliştirilmesi için Partinin yönetim mekanizması il-bölge temsiliyetleri üzerine kurulu Ülke Temsilciler Meclisi ile geliştirilir. Büyük Kongre görev yetkileri Ülke Temsilciler Meclisi tarafından 6 ayda bir toplanarak sürdürülür. Ülke Temsilciler Meclisi Partinin temel karar organı haline gelir.”

"Eş başkanlık sistemine geçilecek"
Merkezi kolektif yapısını da örgütsel yenilenmesi doğrultusunda düzenleyeceğini açıklayan ÖDP, bu kapsamda Eş Başkanlık sistemine geçeceğini ve Feminist bir sosyalizm anlayışı doğrultusunda Eş Başkanlardan en az birisinin kadın olması kararını aldığını açıkladı.

"7. Kongre sürecinde sosyalizm tartışılacak"
7. Kongre sürecini politik inşa sürecinin bir parçası olarak 21. yüzyılın devrim ve sosyalizm mücadelesinin güncel sorunlarına ilişkin ideolojik-politik bir tartışma süreci olarak örgütleyeceğini açıklayan sonuç bildirgesine göre, “Sınıfsal/toplumsal mevzilerde güçlenerek kendini aşmayı önüne koyan ÖDP, kapitalizmin çelişki ve çatışma zeminlerinde toplumsal iktidar alanları yaratmaya dönük mücadeleyi devrim ve sosyalizm iddiası temelinde sürdürür” denildi.

(soL - Haber Merkezi)