ÖDP: İklim değişikliği zirvesi fiyasko

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş İklim değişikliği zirvesi ile ilgili bir açıklama yaparak "Küresel Bir İklim Adaleti Hareketi Şart" dedi.

ÖDP tarafından "Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı" ile ilgili bir açıklama yayınladı. Küresel bir iklim adaletinin gerekliliği vurgulanan açıklamanın metni aşağıda:

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’ndan sera gazı emisyonları konusunda yasal olarak bağlayıcı uluslararası bir karar çıkmaması ve zirvenin adeta bir fiyaskoyla sonuçlanması mevcut antidemokratik ve eşitsiz uluslararası kurumsal ve siyasal yapının iklim değişimi sorunu konusundaki yetersizliğini bir kere daha ortaya çıkardı. Bu durum iklim krizine bulunacak çözümün egemen siyasetçilerin, bürokratların, teknokratların ve sermayenin insafına bırakılamayacağını bir kez daha gösteriyor.

İklim değişiminden son derece ciddi biçimde etkilenmesi beklenen Türkiye açısındansa hükümetin zirvedeki tutumu hazindir. Hükümetin konferansa hiçbir hedef sunmayışı iklim değişimi olgusunu algılamaktan ne ölçüde aciz olduğunun, sorunun tarımdan kentleşmeye toplumsal hayatta yaratacağı ciddi sonuçlara ilişkin hiçbir ufkunun olmadığının açık bir göstergesidir.

ÖDP iklim değişimi konusunda yasal bağlayıcılığı olan uluslararası bir emisyon azaltımı anlaşmasını savunmakta ve gelişmiş ülkelerin 2020 yılına kadar emisyonlarını 1990 seviyelerinden yüzde 40 oranında azaltmasını ve 2050 yılında bu azaltımın yüzde 90 oranına varmasını savunmaktadır.

ÖDP zengin ülkelerin atmosferik uzayı aşırı tüketmesinden kaynaklanan “iklim borcu”nun tanınması ve iklim değişiminden en çok etkilenecek yoksul güney ülke ve toplumlarına geri ödenmesini içerecek bir kaynak aktarımını desteklemekte ve bunun Dünya Bankası gibi kurumlar aracılığıyla değil, bağımsız ve demokratik bir uluslarlarası sistem aracılığıyla gerçekleşmesini savunmaktadır.

ÖDP olarak iklim değişimi sorununun çözümünde nükleer enerji, tarımsal yakıtlar, karbon tutma ve depolama, Kyoto’da tanımlanan Temiz Gelişme Mekanizmaları ve karbon borsası gibi piyasa temelli yanlış ve tehlikeli “çözüm” önerilerini reddediyoruz. Bunların yerine iklim krizinin çözümünde doğal kaynakların güvenli, temiz, yenilenebilir ve sürdürülebilir kullanımı ile gıda, enerji, toprak ve su egemenliğine dayalı gerçek, adil ve eşitlikçi çözümleri destekliyoruz. Bu çözümlerin oluşturulması ve savunulması için küresel ölçekte bir iklim adaleti hareketinin yaratılması mücadelesinin bir parçası olacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz.

22.12.2009