ÖDP: 23 Nisan'da çocukların hakları çocuklara

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, bir açıklama yayınlayarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

ÖDP 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili bir açıklama yaptı. "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı bu yıl daha bir buruk kutluyoruz" denilen açıklamada "23 Nisan dolayısıyla bugün çocuklarımızın yaşadığı sorunlarla yüzleşmeliyiz. Çünkü bugün çocuklarımızın kutlanacak bir 'bayramından' söz etmek maalesef mümkün değildir" ifadeleri kullanıldı.

Siirt'te dün ortaya çıkanların hatırlatıldığı açıklamada "23 Nisan ‘coşkuyla kutlanacak’ peki Siirt’te 7 İlköğretim öğrencisi kıza yapılanların utancı ne olacak? Cinsel istismarı ‘soruşturmanın gizliliği’ gerekçesiyle örtbas etmeye kalkarak iki yıldır susan devlet şimdi 23 Nisan’da konuşunca aklanacak mı? Çocuklarımızı korumayı aklına getirmeyenler tecavüz zanlısı ‘Şeyh Efendi’yi korumayı görev sayıyor" denildi.

Çocukların bugün sömürüye maruz kalmakta, çalışmaya mecbur bırakılmakta, cinsel istismara uğramakta, yaşadığı yoksulluk ve toplumsal yozlaşma nedeniyle şiddete ve suça itilmekte ve cezaevleri 'suçlu' çocuklarla dolduğu söylenen açıklamada "Çocukları korumakla yükümlü olan devlet bunun yerine 'suçla mücadele adı altında' sokaklarda 'çocuk avı' yürütmektedir. Cezaevlerinde çocuklar şiddetle yüz yüze kalmaya devam etmektedir. Bugün çocuklarımız Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerde 'terörist' olarak yargılanmaktalar. AKP, TMK mağduru olan bu çocukların mağduriyetlerini gidermeye dönük düzenleme yapacağını pek çok kez söylemesine rağmen bu konuda her hangi bir adım atmadı" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada "Düzenin tüm zalimliği çocuklarımızın küçücük bedenlerine işleniyor. Çocuklarını koruyup, kollamayan, haklarını savunmayan bir devletin 23 Nisanlarda yapıp ettiklerinin de hiçbir manası yoktur. Bilinmelidir ki, çocuk haklarıyla çocuktur. Uluslararası anlaşmalarla çelişen, sosyal sorunları derinleştiren, toplumun geleceğini karartan bu anti demokratik ve insani olmayan duruma son verilmelidir. Çocukların çalışma hayatında sömürü unsuru olarak kullanılmalarına son verilmeli, çocuk çalıştırma yasağının etkili kılınması için denetim ve cezalar artırılmalıdır. Her çocuğun sahip olması gereken eğitim, sağlık, beslenme ve barınma hakları koşulsuz sağlanmalı çocuklarına sağlıklı bir gelecek sunma olanağından yoksun aileler maddi ve sosyal olarak desteklenmeli, çocukların aile ortamında korunmaları sağlanmalıdır" denildi.
(soL - Haber Merkezi)