Nihat Sargın sloganlarla uğurlandı

Çarşamba günü hayatını kaybeden Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden Nihat Sargın sloganlar eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Sekreteri ve Türkiye Birleşik Komünist Parti kurucularından Dr. Nihat Sargın, ailesi ve dostlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce kişi tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine katılanlar arasında BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, TKP Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye Toplumsal Tarih Araştırmalar Vakfı Başkanı Fahrettin Ozan ve Tarık Ziya Ekinci, oyuncu Levent Üzümcü ve yönetmen Sırrı Süreyya Önder de yer alıyordu.

Tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatını kaybeden 83 yaşındaki Nihat Sargın için Kadıköy Kızıltoprak Zühtüpaşa Camii'nde öğlen namazı ardından cenaze töreni düzenlendi. Kılınan cenaze namazı ardından Sargın'ın tabutu alkışlar ve "yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganları ile cenaze aracına bindirildi. Sargın'ın cenazesi, toprağa verilmek üzere Zincirlikuyu mezarlığına götürüldü.

Cenaze töreni sırasında ilk sözü alan Fahrettin Ozan, Sargın'ın cumhuriyet tarihi boyunca önlerine başka istikballer konulsa da onları tercih etmeyip emekçi halkın yanında olan kuşağın temsilcisi olduğunu söyledi. Ozan, "Sargın hayatı boyunca sosyalist ve örgütlü bir duruş sergilemiştir" diye konuştu.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise yaptığı konuşmada, Sargın'ın sosyalist mücadeleden ölene kadar vazgeçmediğini ifade ederek, "Onun için sosyalizmin yükseldiği yıllar insanlığın yıldızının parladığı yıllardı. Bugün ona sahip çıkmak kapitalizme karşı sosyalizme sahip çıkmaktır" dedi.

BDP Milletvekili Gülten Kışanak, Sargın'ın herkesin hayatına önemli şeyler kattığını ifade ederek, "Onun savunduğu değerler yolunda demokrasi anlayışı adına mücadeleyi sürdüreceğiz. Tüm Türkiye halkının başı sağolsun. Nihat Sargın bütün bir ömrünü insanlığa, demokrasiye, eşitliğe ve özgürlüğe adamış bir değerli kişilikti. Onun bizlerden fizik olarak ayrılmış olmasına üzüntü içerisindeyiz. Ama bıraktığı çok değerli bir miras var. Bir mücadele mirası var. Bundan sonra Türkiye'nin tüm demokratik güçlerinin bu mirasa sahip çıkarak daha ileriye taşıyarak Türkiye'yi aydınlık bir geleceğe taşıyacağına inanıyorum. Ömür boyu devrimci kalmak kolay bir şey değil. Nihat Sargın bunu başarmıştı" dedi.

Cenazeye katılan tiyatro sanatçısı Levent Üzümcü de "Önemli bir insan gitti ama fikirler ölmüyor biliyorsunuz. Kendine inanan dostları, kardeşleri buradalar. Kendisini uğurluyoruz" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

(soL - Haber Merkezi)