Mahir Çayan ve yoldaşları katledilişlerinin 40. yılında anılıyor

30 Mart 1972’de Tokat Kızıldere'de öldürülen Mahir Çayan ve yoldaşları katledilişlerinin 40. yılında anılıyor. Kızıldere'de katledilen 10 devrimci için birçok ilde anma etkinlikleri düzenlenecekken, İstanbul ve Ankara'da yapılacak ortak anma için 169 imzalı bir çağrı metni yayınlandı.

Bundan 40 yıl önce Kızıldere'de katledilen 10 devrimci için birçok ilde anma etkinlikleri gerçekleştirilecek. İstanbul'da saat 12.30'da Taksim Tramvay durağından başlayacak ortak yürüyüş için 169 imzalı çağrı metni yayınlandı.

İstanbul ve Ankara'da “30 Mart 1972 Kızıldere - Direnişin ve Dayanışmanın Tarihi Onurumuzdur” yazılı ortak pankart altında yapılacak yürüyüşler için çağrı metni şu şekilde:

"Kızıldere, devrimciler için her zaman onurlu bir mücadele tarihinin en kritik eşiklerinden birisi oldu. Kızıldere bizler için nice mücadelelere ışık, nice türkülere konu olan bir direniş örneğidir.

Bugün bu tarihe hep beraber sahip çıkıyoruz. Mahir’in fotoğrafını evine asanların, kitabını okumanın ve On’ları anmanın devletin çeşitli baskılarıyla karşılaştığı bugünlerde Kızıldere’nin anlamı daha da önem kazanmaktadır. Kızıldere bu baskılara teslim olmamaktır.

Kızıldere devrimci dayanışmadır. Siyasal iktidarın tüm devrimci değerlere ve kişiliklere saldırılarını yoğunlaştırdığı bu dönemde devrimci dayanışmayla tarihimize sahip çıkıyoruz. Darbelere karşı onurlu direnişlerle dolu devrimci tarihin ve devrimci önderlerin Mahir’in, Deniz’in ve mücadele arkadaşlarının “darbeci, Ergenekoncu” suçlamalarına maruz bırakılmasına, kısaca devrimci mücadele tarihinin egemenlerin eliyle kirletilmek istenmesine ve yeniden yazılma çabasına karşı hep birlikte “tarihimize dokundurtmayız” diyoruz.

On’ları sevenleri, ananları suçlu göstermeye çalışan siyasi iktidara, çocuklarına On’ların adlarını koyan onbinlerce anne baba olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Tarihin defalarca gösterdiği gibi, halkın kendisi için hayatını feda edenleri asla unutmadığını ve hiçbir gücün unutturmaya yetemeyeceğini Kızıldere’nin 40. Yılında siyasal iktidara bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

30 Mart’ta Kızıldere’nin 40. yıldönümünde On’ların şahsında, faşizme ve emperyalizme karşı boyun eğmeyen direnişlerle dolu devrimci tarihimize devrimci dayanışmayla sahip çıkıyor direnişin ve dayanışmanın tarihi onurumuzdur diyoruz."

169 imzalı bir çağrı metni yayınlandı
Abdullah Aydın, Adnan Bostancıoğlu, Adnan Caymaz, Adnan Serdaroğlu, Ahmet Abakay, Ahmet Göksoy, Ahmet Karagücük, Ahmet Telli, Ahmet Yıldız, Akın Birdal, Akın Dirik, Ali Balkız, Ali Çolak, Ali Rıza Cihan, Ali Yiğit, Alper Taş, Arif Salamcı, Aydemir Güler, Aydın Çubukçu, A.Yalçın Gülerman, Burhan Sönmez, Bülent Forta, Bülent Uluer, Bülent Vargel, Cahit Akçam, Celalettin Can, Cemal Çakıcı, Cengiz Göltaş, Cumhur Yavuz, Çetin Uygur, Doğan Halis, Doğan Tılıç, E.Ahmet Tonak, Emin Koramaz, Emine Ayna, Ercüment Özkaya, Erdem Gül, Eriş Bilaloğlu, Erkin Başer, Ertuğrul Kürkçü, Ertuğrul Yemişçioğlu, Fatin Kanat, Fevziye Sayılan, Fikri Aytan, Funda Başaran, Gökhan Günaydın, Gültan Kışanak, Günay Kubilay, Hacer Elçin, H. Cevahir Kayam, Hakan Tahmaz, Hakkı Zabcı, Halit Elçi, Hamiyet Kızıler, Handan Koç, Hasan Aslan, Hasan Koç, Hacer Elçin, Haşim Aydıncak, Hatice Can, Haydar Çelik, Haydar İlker, Himmet Şahin, Hüseyin Poyraz, Hüseyin Taka, Hüseyin Yeşil, Hüseyin Yılmaz, Hüsnü Koç, Işıkhan Güler, İbrahim Aydın, İlhami Aras, İlkay Alptekin Demir, İlker Yıldırım, İlknur Birol, İlyas Danyeli, İnönü Alpat, İpek Gür, İsmail Hakkı Tombul, İsmet Demirdöğen, Kader Çeşmecioğlu, Kamber Ateş, Kamil Kartal, Kamil Tekinsürek, Kazım Genç, Kemal Ulusaler, Korkut Boratav, Köksal Aydın, Lami Özgen, Levent Tüzel, Levent Yakış, Mahmut Memduh Uyan, Mahmut Temizyürek, Mehmet Ali Yılmaz, Mehmet Ali Yılmaz, Mehmet Besleme, Mehmet Güneş, Mehmet Koç, Mehmet Özer, Mehmet Soğancı, Mehmet Torun, Melih Pekdemir, Meral Uysal, Mete Dural, Metin Bakkalcı, Metin Özuğurlu, Metin Peker, Mithat Can, Mukaddes Erdoğdu Çelik, Mustafa Atalay, Nazmi Algan, Nazmi Gür, Necmi Demir, Necmiye Alpay, Nejat Kangal, Neşe Ülker, Nevzat Samet Baykal, Nursel Aydoğan, Nusret Doğruak, Oğuz Ülker, Oğuzhan Müftüoğlu, Oktay Etiman, Orhan Örücü, Osman Biçer, Oya Ersoy, Ömürhan Soysal, Önder İşleyen, Önder Özdemir, Özgür Tüfekçi, Pınar Bedirhanoğlu, Ragıp Zarakolu, Rezzan Önen, Rıdvan Turan, Sebahat Tuncel, Seçin Ataç, Sedat Bozkurt, Sedat Göçmen, Sedat Kesim, Selahattin Demirtaş, Selçuk Candansayar, Selma Gürkan, Sevilay Çelenk, Sevinç Eratalay, Sırrı Süreyya Önder, Sibel Özbudun, Siyami Erdem, Sungur Savran, Şamil Altan, Şiar Rişvanoğlu, Şükrü Erbaş, Temel Demirer, Tuncay Yılmaz, Turan Bayrak, Turhan Feyizoğlu, Ünsal Yıldız, Vahap Eren, Yalçın Yusufoğlu, Yavuz Önen, Yener Turan, Yeşim Ergün, Yılmaz Cerek, Yılmaz Demiral, Yılmaz Kızılırmak, Yılmaz Onay, Yusuf Bozkurt, Yücel Gül, Yüksel Mutlu, Zerrin Taşpınar, Ziya Ulusoy ve Züber Akgöl.

(soL - Haber Merkezi)