Lenin'den Erdoğan'a yanıt

Erdoğan Rusya'ya gidip Lenin'i anınca, Lenin'in Erdoğan ve benzerlerine yanıt niteliğindeki sözlerini hatırlamadan edemedik.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Kazan Üniversitesi'ni ziyaret etti. Lenin ve Tolstoy'un da gençliklerinde okuduğu üniversiteye gezen Erdoğan, "Bu üniversitenin 1804 yılında kurulduğunu Lenin, Tolstoy, Lobaçevski ve Butlerov gibi dünyaca ünlü devlet adamı, sanatcı ve bilim adamına evsahipliği yaptığını göz önünü alınca heyecanlamamak mümkün değil" dedi.

Erdoğan'ın Lenin'i anması, aklımıza Lenin'in "Devlet ve Devrim" kitabındaki şu sözlerini getirdi:

Bugün Marks’ın öğretisinin başına gelenler, tarih boyunca, devrimci düşünürlerin ve kurtuluşları uğrunda mücadele veren ezilen sınıfların önderlerinin öğretilerinin başına defalarca gelmiştir. Ezen sınıflar, büyük devrimcileri sağlıklarında durmadan oradan oraya sürmüş, onların öğretilerinin karşısına en vahşi düşmanlık, en kudurgan nefret ve en kaba yalan ve karalama kampanyalarıyla dikilmişlerdir. Ölümlerinden sonra ise bir yandan onları zararsız putlar durumuna getirmeye, deyim yerindeyse, evliyalaştırmaya ve ezilen sınıfları "yatıştırmak" ve aldatmak amacıyla adlarını halelerle süslemeye çalışırken, öte yandan da devrimci öğretinin özünü iğdiş etmişler, devrimci ucunu köreltmişler ve bayağılaştırmışlardır. İşte bugün burjuvazi ve işçi sınıfı hareketi içindeki oportünistler, Marksizmin bu "evcilleştirilmesi" konusunda birleşmektedirler. Bu ögretinin devrimci yanını, devrimci ruhunu gözlerden kaçırmakta, karalamakta ve çarpıtmaktadırlar. Burjuvazi için kabul edilebilir olan ya da öyle görünen ne varsa onu öne sürmekte ve göklere çıkarmaktadırlar.

(soL - Haber Merkezi)