Kürecik, 68 kuşağının emperyalizme direnişinin adıydı

NATO'ya kalkanlık görevini üstlenen Türkiye’de, sistemin kurulacağı yer Malatya Kürecik oldu. 68 Kuşağı önderlerinden Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga’nın, Denizlerin idamı engellemek için eylem yapmayı planladığı yer olan Kürecik, şimdi yeni bir emperyalist planın parçası haline geldi.

Malatya Kürecik’te daha önce Sovyetler Birliğine karşı kurulmuş olan bir radar üssü vardı. Şimdi ise emperyalist ülkelerin bölge politikası çerçevesinde Kürecik, füze kalkanı "görevini" üstlenecek.

Sovyet tehlikesine karşı radar üssüydü
Kurulacağı ilan edilen radar üssü, Kürecik’te kurulacak olan üs ilk değil. Bundan yıllar önce ABD öncülüğünde NATO, "Sovyetler Birliği tehdidi" dolayısıyla Kürecik’te bir radar üssü kurmuştu. Yıllarca NATO kontrolünde kalan üs Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından, 1991 yılında kapatılmıştı.

Denizlerin de idamını önlemek için Kürecik'te eylem planlanmıştı
Denizlerin Şarkışla’da yakalanışının ardından, Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga’nın aralarında bulunduğu dönemin devrimci önderleri, idamı engellemek için eylem yeri olarak Kürecik’teki radar üssünü seçmişti. Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu önderlerinden Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga, Kürecik’teki üsse eyleme giderken, Nurhak Dağları'nda çıkan çatışmada hayatlarını kaybetmişti. Kürecik’in bunun dışında, Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan’ın yakalanmadan önce devrimci eylemler için üs olarak seçtiği yerlerden birisi olduğu da söyleniyor.

(soL - Haber Merkezi)