Komünistlerden 11 maddelik IŞİD deklarasyonu

Kobanê'ye yönelik IŞİD saldırısı ve ülkemizdeki ölümler üzerine bir deklarasyon yayımlayan Komünist Parti, 11 maddede, yapılması gerekenleri ortaya koydu. Açıklamada IŞİD'e karşı Şam yönetimiyle işbirliği yapılması ve sınırötesi harekattan vazgeçilmesi çağrısı yapıldı.

Komünist Parti (KP) Merkezi Komitesi, Kobanê'deki IŞİD taarruzu ve Türkiye'de saldırıları protesto eylemlerinde çok sayıda vatandaşın ölmesinin ardından, 11 maddelik bir deklarasyon yayımladı. Deklarasyon şu şekilde:

AKP, IŞİD, EMPERYALİZM DURDURULMALIDIR

Komünist Parti, Kobane'de Kürt halkının üstüne çöken katliam tehdidini, onlarca kentte Kobane'yle dayanışma eylemlerine yönelen resmi ve sivil faşist saldırıları, Suriye'nin başka bölgelerinde IŞİD, ÖSO ya da benzeri gerici terör örgütleri eliyle sürdürülen emperyalist saldırganlığı şiddetle protesto etmektedir. AKP hükümetinin ABD ve diğer gerici güçlerle birlikte sergilediği bu kanlı oyunlara karşı emekçi halkımızı aşağıdaki talepleri yükseltmeye çağırıyoruz.

1) Suriye’ye karşı hükümetin sürdürdüğü düşmanca politikaya son verilmelidir.

2) Suriyeli “muhalefet” güçlerine yapılan her türlü yardım derhal kesilmelidir.

3) Suriye'nin egemenlik haklarını hiçe sayan ve IŞİD'in önünü açan fiili durum sona erdirilmeli, Suriye silahlı kuvvetlerinin sınır güvenliğini sağlamasına dönük engeller kaldırılmalıdır.

4) IŞİD, ÖSO ve benzeri örgütlerle mücadele konusunda Şam yönetimiyle derhal işbirliği yapılmalıdır. IŞİD ile mücadelede Şam’ı dışarıda tutacak planlara ve bu yöndeki taleplere son verilmelidir.

5) Ankara’nın Suriye’nin egemenlik haklarını hedef alan talepleri (Suriye’de güvenli alanlar kurulması, uçuşa yasak bölgeler oluşturulması ve Türkiye’nin Suriye’deki sözde ılımlı muhalefete eğitim ve ekipman sağlaması) geri çekilmeli gerçekte IŞİD’i değil, Suriye’yi hedef alan koalisyonun parçası olunmamalıdır.

6) Kobane'ye geçmek isteyen gönüllülere izin verilmelidir.

7) Sınırötesi harekâttan vazgeçilmelidir.

8) Bir günde altı ile yayılan sokağa çıkma yasağı uygulaması derhal kalkmalıdır.

9) Çeşitli illerde IŞİD protestolarında eylemcilerin ölümüne neden olan saldırganlar hakkında soruşturma açılmalıdır.

10) IŞİD ve benzer örgütlere taban sağlayan gerici eğitim uygulamaları derhal sonlandırılmalıdır.

11) IŞİD ve benzeri yapılanmalar için bir taban işlevi gören gerici örgütlenmelerin üzerine gidilmelidir.