Kocaeli'de tutuklu öğrenciler 2.5 ay sonra özgür!

Kasım ayında tutuklanan 13 öğrenci, mahkemenin ‘’aleyhte yeterli delil olmaması’’ gerekçesine dayanan tahliye kararı sonrası serbest bırakıldı.

'KCK operasyonu' kapsamında tutuklanıp Kandıra F Tipi Cezaevi’ne konulan Halkevleri, SDP, ESP ve EMEP üyeleri Metin Kaya, Mihrican Atalay, Yaşar Seğmen, İzzet Necati Henden, Emre Genç, Ufuk Çeri, Doğancan B., Turgay Ç., Cihan Y., Özgür K., Musa B., İlke Başak B. ve Ömercan S., avukatlarının itirazı üzerine serbest kaldı. Gençleri, aileleri, arkadaşları Merkez Bankası önünde karşıladı.

Sloganlarla yürüdüler
İzmit’te, Merkez Bankası kavşağında Halkevleri, SDP, EMEP, ÖDP ve TKP üyelerince karşılanan grup, kısa süreli hasret gidermenin ardından birlikte Sabri Yalım Parkı’na yürüdü. Polisin çevrede yoğun önlem aldığı sırada gerçekleşen yürüyüş anında, ‘’Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz’’, ‘’Yaşasın devrimci dayanışma’’, ‘’Zam, zulüm,işkence, işte AKP’’, ‘’Kahrolsun AKP Faşizmi’’, ‘’Devrimci tutsaklar onurumuzdur’’ ve ‘’Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek’’ sloganları atıldı.

'Biz, onları adil bir şekilde yargılayacağız'
Parkta, serbest kalan öğrenciler adına konuşan Kuzey Boy, arkadaşlarının halkın haklarını savundukları için cezaevine gönderildiklerini savunarak, şunları söyledi: "Bizler mücadele geleneklerimize sahip çıktığımız için, tutuklandık. Devrimcileri cezaevlerine atsanız da onların haklı mücadeleleri orada da sürecek. AKP bizleri adil yargılamadı ama, devran döndüğünde biz onları adil bir şekilde yargılayacağız." Serbest bırakılan öğrencilerden Metin Kaya da, "Bizleri örgüt suçundan yargılayanlar, Hrant Dink'i öldürenlerin arkasında örgüt izine ve delile rastlayamadılar" dedi.

'Savcı takipsizlik verebilir'
Öğrencilerin İstanbul Barosu'na kayıtlı avukatı Ümmü Seğmen ise yaptıkları itiraz sonucu tutuklu öğrencilerin serbest kaldığına değinerek, şunları kaydetti: "Dosyaya bir kaç gün önce özel mahkemelerin görevsizliği konusunda itiraz ettik. İtirazımız değerlendirildi ve öğrenciler tahliye edildi. Bu sürecin sonunda çıkacak olan kararı biz de merakla bekliyoruz. Savcı dava konusunda takipsizlik verebilir. Şimdilik sadece tahliye kararı verildi. Beraat kararını da bekliyoruz." Geçen yıl Kasım ayında İzmit, Başiskele, Körfez ve Derince’de sözde KCK operasyonu kapsamında yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 21 kişiden adliyeye sevk edilen 13’ü tutuklanmıştı.

(soL-Kocaeli)