Kemal Okuyan'la Ortadoğu ve Türkiye üzerine: AKP kendini kurtardı mı?

soL yazarı Kemal Okuyan, IŞİD barbarlığı aracılığıyla, AKP'nin "Yeni-Osmanlı" projesinin güncellendiğini savunurken, ABD planının şimdilik işlediğini, Rusya ve Suriye'nin son IŞİD hamlesine hazırlıksız yakalandığını söyledi. Okuyan, oldukça agresif bir karşı koyuş örgütlenmesi gerektiğini ifade etti.

(soL - Haber Merkezi) soL yazarı Kemal Okuyan, İstanbul Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde, AKP'nin geleceğini tartıştı.

ABD'nin bölgedeki son Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) operasyonunun önemine değinen Kemal Okuyan, eski tip "bölünme" senaryolarının Irak ve Suriye için geçerli olmadığını söyledi. Modern tipte devlet iktidarlarının önemsizleştirilmesk istediğini söyleyen Okuyan, bir tür aşiretler birliğinin gündeme geldiğini, bu "birlik"in tutkalının ise yalnızca Türkiye olabileceğini belirtti.

"Yeni-Osmanlıcılık"ın IŞİD aracılığıyla güncellendiğini söyleyen Okuyan, insanlığın başına bu derdin tekrar açıldığı, ancak bunun tutmasının mümkün olmadığını vurguladı.

'Rusya ve Suriye, IŞİD hamlesine yanıt üretemiyor'
ABD'nin IŞİD hamlesinin çok kapsamlı olduğunu ve AKP'nin siyasetiyle de uyuştuğunu belirten Okuyan, Rusya ve Suriye'nin son ABD hamlesi karşısında çaresiz kaldığını ve yanıt üretemediğini savundu.

Bölgenin en "ılımlı" İslamcı aktörü gibi gösterilmek istenen AKP ile en "radikal" İslamcı örgütler arasında felsefi bir bağ olduğuna dikkat çeken soL yazarı, "radikal" örgütlerin ideolojik olarak Sünni nüfusu ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Okuyan, IŞİD'in Irak ve Suriye'deki ciddi bir yoksul kesim üzerinde de etkili olduğunu hatırlattı.

Okuyan, IŞİD türü örgütler ezildiği takdirde, ortada kalan Sünni kitleleri AKP gibi, IŞİD ile aynı felsefeye sahip, ancak "oturup kalkmasını bilen" ve kapitalist dünyayla ilişkileri olan bir aktör tarafından sahiplenileceğini söyledi. Okuyan'a göre, AKP'nin IŞİD'le mücadeledeki tereddütlerinin nedenlerinden bir tanesi de bu.

Okuyan, yakın gelecekte ABD'nin Arap dünyasında AKP'yi gözden çıkartması için tek bir neden olduğunu söyledi: Rusya'nın bölgede yeni bir hamle yapma ihtimali.

IŞİD, AKP'ye yeni bir kan verdi
IŞİD'in AKP'ye kan verdiğini ifade eden Kemal Okuyan, AKP'nin ne yapacağını şaşırdığı, beceriksiz davrandığı bir dönemden sonra ABD'nin yeni hamlesine ayak uydurduğunu vurgularken, AKP'nin IŞİD hamlesine hazırlıksız yakalandığı iddiasının tam olarak doğru olmadığını kaydetti.

"ABD'nin AKP'ye Karadeniz'de de ihtiyacı var" iddiasını savunan Okuyan, "Esad gitsin" diyen bir AKP'nin aynı zamanda Rusya ile mücadele etmeyi göze de aldığını söyledi. AKP'nin, Karadeniz'deki bir gerilim sırasında boğazları tutan güç olarak, ABD ve NATO'nun ihtiyaç duyduğu bir aktör olacağını söyleyen Okuyan, son zamanlarda Montrö'nün defalarca delindiğini kaydetti.

Okuyan, AKP'nin pozisyonunun 2013'e göre güçlendiğini sözlerine ekledi. İçeride de sermaye sınıfının, AKP'nin bir süre daha iktidarda kalacağına ikna olduğunu belirten Okuyan, Koç-Sabancı-Doğan gibi grupların yeni döneme ayak uydurmaya çalılştığını söyledi. Okuyan'a göre AKP, 2013 yılına göre, yerli-yabancı sermaye grupları nezdinde bir kredi daha kazandı.

AKP'nin Türkiye'nin demografik yapısını da değiştirdiğini söyleyen Okuyan, Erdoğan'ın Sünniliğin Vahhabi koluna mensup bir dizi unsurları Türkiye toplumunun içine sokarak, ülkenin toplumsal dokusunu sağcılaştırdığına dikkat çekti.

Tablodaki boşluklar: Agresif bir mücadele dönemi
ABD'nin IŞİD hamlesinin daha yeni başladığına dikkat çeken Okuyan, diğer aktörlerin henüz adım atmadığını, daha önce de ABD açısından tıkır tıkır giden işlerin başka öznelerin devreye girmesiyle tersine döndüğünü hatırlattı.

ABD'nin IŞİD projesinin tek bir gerçek karşılığı olduğunu savunan Kemal Okuyan, bunu savaş ve ABD'nin diğer aktörleri ezmesi olduğunu söyledi.

Okuyan, bunu durdurmaya yönelik bir mücadele başlatılmazsa, projenin kan gölü, büyük katliamlar ve mezhep çatışmalarıyla çökeceğini belirtti. Okuyan, IŞİD projesine karşı derhal yanıt üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Kemal Okuyan'ın konuşmasının ses kaydını dinleyebilirsiniz: