İki yakanın emekçi kadınları buluştu

Türkiye’de ve Yunanistan’da sosyalizm mücadelesi veren kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya geldi. Edirne’de buluşan iki yakanın kadınları gün boyunca yapılan yürüyüş ve etkinliklerle emperyalizme karşı mücadelede dayanışmanın önemini vurguladı.

Türkiyeli ve Yunanistanlı kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü birlikte kutladı. “Yunanistanlı ve Türkiyeli Kadınlar, Emperyalizme Karşı, Eşitlik ve Özgürlük İçin Buluşuyor!” başlığıyla düzenlenen buluşmada, emperyalizme karşı mücadelede dayanışmanın önemi ortak sloganlar ve yapılan mücadele çağrılarıyla yansıtıldı.

Sınırda karanfiller ve sloganlarla kavuştular
Edirne Pazarkule Sınır Kapısı’na yaklaşık bin kişi ile gelen TKP’li kadınlar ve dostları, Yunanistan’da sınıf mücadelesiyle önemli yer tutan kadın örgütü Yunan Kadın Federasyonu (OGE) üyesi olan yaklaşık 300 Yunanistanlı kadını karanfiller ve sloganlarla karşıladı. “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganlarıyla Kastanias Sınır Kapısı'ndan Pazarkule Sınır Kapısı’na geçiş yapan Yunanistanlı kadınları karşılayan TKP’li kadınlara OGE üyesi kadınlar da Yunanca atılan dayanışma sloganlarıyla karşılık verdi. Sınır bitiminde kucaklaşma ve sloganlarla hayli coşkulu yapılan karşılamanın ardından şehir merkezine gelen kadınlar bir yürüyüş gerçekleştirdi.


Türkçe ve Yunanca sloganlarla yürüyüş
Türkiyeli ve Yunanistanlı kadınlar, Edirne’de Salı pazarının kurulduğu alandan “Kadınlar Emperyalizme karşı eşitlik ve özgürlük için buluşuyor” başlıklı Türkçe ve Yunanca pankartlarla hayli kalabalık bir yürüyüş gerçekleştirdi. Türkçe ve Yunanca olarak “Kadınların kurtuluşu sosyalizmde”, “Eşitlik, özgürlük sosyalizmde” sloganlarıyla yapılan yürüyüşün ardından Saraçlar Caddesi PTT önüne gelen kadınlar adına TKP MK üyesi Zehra Güner açıklama yaptı. “Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün 102. yılında Yunanistanlı ve Türkiyeli kadınlar eşitlik ve özgürlük için buluştu” diyen Güner, AKP’ye, gericiliğe, her gün bir kadının öldürülmesine karşı Yunanistanlı kadınlarla birlikte olduklarını ifade etti.

Sanatçılar, yazarlar, akademisyenler emekçi kadınlar için imza attı
Açıklamanın ardından devam eden yürüyüş salon etkinliğinin yapılacağı Aşiyan Düğün Salonu’nun önünde son buldu. Hayli coşkulu ve kalabalık yapılan etkinlikte ilk olarak TKP’li kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yürüttükleri imza kampanyası duyuruldu. TKP Kadın Bürosu üyesi Umut Kuruç, açlık grevinde bulunan BDP Şırnak milletvekili Selma Irmak ile Yunanistan’da grevde olan çelik işçilerine sevgi ve dayanışma mesajlarını iletti. Aralarında yazar Gül Atmaca, Nihal Kemaloğlu, tiyatro sanatçısı Günsel Tuncel, ressam Hülya Behramoğlu, sanatçı İlkay Akkaya, Sabahat Akkiraz ile birlikte birçok yazar, sanatçı ve akademisyenin imzasını koyduğu metinde yeni rejimde AKP’nin kadını özgürleştirmediğine dikkat çekildi. “Eğitim reformu denen hızla kadınları çalışma yaşamından uzaklaştıran geleneksel, gerici, dinci piyasacı yaklaşımı kabul etmiyoruz” denilen imza metninde, bu saldırıların yürütücüsü olan AKP’yi kınayarak kadınların piyasalaşmaya, gericiliğe ve emperyalizme karşı mücadelede önemi vurgulandı.


"Yunanistan işsiz kadınlar arasında birinci"
Yunan Kadın Federasyonu (OGE) yöneticilerinden Mairini Stefanides, yaptığı konuşmada, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü emekçi kadınlarla kutlamanın ayrı bir mutluluk verdiğini belirtti. Kapitalizme karşı kadınların mücadelesinin önemli olduğunu ifade eden Stefanides, Yunanistan’ın da üyesi olduğu AB’nin halkların hakları için değil sermayenin ve kapitalistlerin birliği için var olduğunu vurguladı. AB’nin kadın ve erkekler arasındaki eşitsizlikleri artırdığını ifade eden Stefanides, Yunanistan’ın işsiz kadınlar sıralamasında birinci olduğunu, kadınların emekli olma yaşının 65’e getirildiğini belirtti. Yunanistan’da PAME ile gelişen büyük grevlerle çelik fabrikası işçilerinin 133 gündür grevde olduğunu hatırlatan Stefanides, kısmi ve esnek çalışma saatlerine hayır diyerek örgütlenmelerini sürdürdüklerini dile getirdi.

"Çözüm emperyalizmin devrilmesiyle sağlanacak"
“İktidarın devrilmesi için emekçi halkların yararına çalışan başka bir yoldan gidebilir, emperyalistlerle bağımızı koparabilir ve buluşabiliriz” diyen Stefanides, Ortadoğu’da emperyalist güçlerin saldırganlığını gittikçe artırdığını da ifade ederek çözümün kapitalizmin ve emperyalizmin devrilmesiyle sağlanacağını vurguladı. “Emekçilerin kadınların halkların emperyalistlere karşı mücadelesi artmalıdır” diyerek sözlerini tamamlayan Stefanides, Türkiyeli kadınlar için eziyet görmüş kadınların yansıtıldığı bir resim hediye etti.


"Kadınların güçlü olmadığı sınıf mücadelesi eksiktir"
Etkinlikte TKP MK üyesi Zehra Güner, Türkiyeli kadınlar adına yaptığı konuşmada, Yunanistanlı kadınlarla beraber olmaktan onur duyduklarını belirterek, “Emperyalizmin halkları kuşattığı dünyada çok iş düşüyor. İki yıl önce Türkiye’de kadınların ön saflarda yer aldığı Tekel direnişi emekçilere umut olduysa Yunanistan’da yoldaşlarımızın onurlu kavgası da emperyalist kuşatma altında olan bütün halklara umut oluyor” diye konuştu. Tarihsel birlikteliğin ve yoldaşlığın emekçi kadınlara güç verdiğini belirten Güner, Türkiye’de emperyalizm eliyle yeni bir rejim kuran AKP’nin kadınları evden çıkamaz hale getirdiğini, emekçi düşmanı ve gerici olduğunu ifade ederek kadın cinayetlerindeki artışların emekçileri de köleleştirdiğini dile getirdi. “Kadınların güçlü olmadığı bir sınıf mücadelesi, emperyalizm karşıtı bir kavga zayıf ve eksiktir” diyen Güner, kadınların ayağa kalkmakla yetinmeyip en önde yer alması gerektiğini dile getirerek, “Yaşasın eşitlik ve özgürlük mücadelesi” dedi.

Nâzım Hikmet ve Yannis Ritsos şiirleri okundu
Konuşmaların ardından Yunanistanlı kadınların mücadelelerini anlatan ve Türkiyeli kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü yansıtan ayrı ayrı sinevizyon gösterimleri yapıldı. Gösterimin ardından Yunanistanlı kadınlar Nâzım Hikmet’in Yunanistanlı tutsaklara yazdığı mektubu ile “Benerci Kendini Niçin Öldürdü?” şiirinden bazı bölümleri seslendirirken TKP’li kadınlar da Yunanlı komünist şair Yannis Ritsos’un şiirlerini okudu. Okumaların ardından TKP’li kadınlar emekçi kadın figürlerinden hazırladıkları el emeği işlemeyi Yunanistanlı kadınlara hediye ettiler.


Türkçe ve Yunanca şarkılar seslendirildi
Etkinlik, Yunanistanlı kadınlarla birlikte gelen müzik grubunun dinletisiyle devam etti. Şarkıların ardından sahne alan NHKM Müzik Bölümü öğrencileri Yunanca seslendirdikleri şarkıların yanı sıra “Al elime mor kınayı yaktılar” türküsünü de söylediler. Şarkıların ardından Yunanistanlı kadınlar sloganlar ve alkışlarla uğurlanarak etkinlik sona erdi.

Yunanistanlı kadınlar soL'a konuştu
Yunanistanlı kadınlarla ortak mücadelenin önemine ve Yunanistan’da yaşanan koşullara dair konuştuk. “Türkiye’deki kadınlarla birlikte mücadele vermek istiyoruz” diyen Yunan Kadın Federasyonu (OGE) yöneticilerinden Mairini Stefanides, Yunanistan’da çalışan kadınların her kapitalist ülkede olduğu gibi hayli sömürüldüğünü ve güvencesiz çalıştıklarını belirterek kadınların sosyal bir desteği olmadığına değindi. “Bu çalışma koşulları altında kadınlar eşitliği elde edemez” diyen Stefanides, Yunanistan’da işçi sınıfının emperyalizme karşı mücadele ettiğini belirtti.

"Devrimin bir an evvel olması için mücadele ediyoruz"
Yunanistanlı kadınlardan Silya Kurtesi de, “Emperyalizm işçi haklarına, kadınlara saldırıyor” diyerek bu süreci durdurmak için ortak mücadele verilmesi gerektiğine değindi. Yunanistan’da kadınların %40’a ulaşacak bir işsizlik sorunuyla karşılaştığını söyleyen Kurtesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün mücadele açısından bu yüzden önemli olduğunu ifade etti. Kurtesi, “Biz devrimin bir an evvel olması için mücadele ediyoruz. 21. yüzyıl emekçi kadınların ve halkların devrimci yüzyılı olsun” dedi.


Türkiyeli kadınlardan dayanışmaya vurgu
Yunanistanlı kadınlarla gerçekleştirilen ortak etkinliğe değinen ve dayanışmanın önemine vurgu yapan TKP üyesi Nuray Duman, komünist kadınlardan gurur duyduğunu ifade ederek, “Bu mücadelenin boş olduğunu öne sürüp, hiçbir şey yapmadan çok şey isteyenlere karşı çok iyi bir dayanışma sergiledik” diye konuştu. Etkinliğe katılan sağlık emekçisi Sena İlter de, “Türkiye’de kadına şiddettin arttığı, gerici bakış açısıyla eve hapsedildiği süreçten geçiyoruz. Dayanışmaya ihtiyacımız var” diyerek Yunanistanlı kadınlarla bir araya gelmenin anlamlı olduğunu vurguladı. Etkinliği izleyen Emel Yaman da, “Dostluk, kardeşlik devam ediyor. Bize de umut aşılıyor” diyerek daha kapsamlı etkinliklerin yapılabileceğini ifade etti.

(soL - Haber Merkezi)