Hopa iddianamesinde yasal örgütler "terör örgütü" oldu

Ankara’da Hopa olayları sonrası düzenlenen protesto yürüyüşüyle ilgili Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianame kabul edildi. Buna göre aralarında TKP üyesi Cüneyt Çakır'ın da bulunduğu, çoğu tutuklu 28 kişi silahlı terör örgütüne üye olmaktan yargılanacak.

AA'nın haberine göre, özel yetkili savcılığın hazırladığı iddianame Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Buna göre 28 kişi ''silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütünün propagandasını yapmak, görevli memuru kasten yaralama, kamu malına zarar verme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet, kamu görevlisine karşı görevini yaptırmamak için direnme ve 6136 sayılı yasaya muhalefet'' etmek suçlamalarından yargılanacak.

65 çevik kuvvet müşteki sıfatıyla iddianamede
İddianame dosyasındaki sanıklar şu isimlerden oluşuyor Ozan Sürer, Özgür Atmaca, Çağrı Yılmaz, Uğur Uzunpınar, Tayfun Yıldırım, Can Kaya, Can Türkyılmaz, Uğur Tuna, Nuri Özçelik, Zafer Algül, Hamza Doruk Yıldırım, Hikmet Tanıl, Kadir Aydoğan, Mahir Mansuroğlu, Cüneyt Çakır, Ozan Gündoğdu, Soner Torlak, Göksel Ilgın, Ömür Çağdaş Ersoy, Demet Yılan, Eda Dişkaya, Ferat Konukcu, Sevgi Sönmez, Mehmet Cem Çıplak, Pelin Bayram, Hazal Kangal, Başak Eylül Şan ve Özge Aydın.” Müşteki sıfatıyla ise çoğu Ankara Emniyet Müdürlüğüne bağlı 65 çevik kuvvet iddianamede yer alıyor.

Solcuların saldırması ile polis ağır yaralandı iddiası
İddianamede 31 Mayıs 2011'de Artvin'in Hopa ilçesinde AKP seçim otobüsüne sol görüşlü kişilerin saldırması sonucunda bir polis memurunun ağır yaralandığı iddia edilirken, olaylara müdahale sırasında Metin Lokumcu'nun da ‘kalp krizi’ neticesinde vefat ettiği söylendi.

Ankara eylemine "terör örgütleri" çağrı yaptı
İddianamede Hopa olaylarının ardından Sakarya Caddesi’nde başlayan ve AKP İl Başkanlığı önüne düzenlenmek istenen yürüyüş için çeşitli terör örgütlerinin çağrı yaptığını belirtildi. Hopa'daki olayları protesto amaçlı olarak, çeşitli marjinal sol gruplar ile terör örgütleri adına faaliyette bulunan oluşumların içerisinde olan kişilerin de katıldığı, bazı sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve siyasi partilerin de destek verdiği yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildiği belirtildi.

Katılan örgütler "terör örgütleri"yle bağlantılı!
İddianame yürüyüşe katılan ve yasal olarak kurulmuş olan ESP, Odak, Sosyalist Kadın Meclisi ve Partizan gibi örgütleri bir dayanak sunmadan 'terör örgütü' olarak suçluyor. İddianameye göre, yürüyüş ve basın açıklamasına, ''MLKP terör örgütünün açık alan yapılanması olan Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)'', ''TKP/ML terör örgütünün açık alan yapılanması olan Partizan'', ''THKP/C Direniş Hareketi terör örgütünün açık alan yapılanması olan ODAK'', ''Devrimci Sosyalist İşçi Hareketi (DSİH) terör örgütünün açık alan yapılanması olan Kaldıraç'', ''ÖDP Gençlik Muhalefeti'', ''Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri'', ''Türkiye Komünist Partisi (TKP)'', ''Emekçi Hareket Partisi (EHP)'', ''Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP)'', ''Sosyalist Parti (SP)'' ve ''Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖP)'' flamalarını taşıyan yaklaşık 800 kişinin katıldığı belirtildi.

"Kanunsuz yürüyüş"
Yürüyüşe geçen grubun ''Katil AKP'' yazılı siyah çelenk ve ayrıca pankart açarak, Dr. Mediha Eldem Sokak'taki AKP Ankara İl Başkanlığı önüne kadar ‘kanunsuz’ olarak yürüyüşe geçtikleri bildirilen iddianamede, ‘bazı kişilerin kaldırım taşı söktüğü görüldü’ denildi.

Önce gruptan bazı kişilerin basın açıklaması yapmadan doğrudan polislere taş attığının belirtildiği iddianamede tüm ikaz ve uyarılara rağmen grubun taş atması dolayısıyla çevik kuvvetin müdahale etmek zorunda kaldığı belirtildi.

"Terör örgütleri sitelerinde haberleri de yer aldı"!
Çevik kuvvetin müdahalesinin ardından gruptan bazı kişilerin ÖDP binasına girdiği belirtilirken, ''şüphelilerin gözaltına alınmaları üzerine, çeşitli terör örgütleri adına yayın yapan internet sitelerinde'' yer alan haberlerin çıktılarının da soruşturma dosyasına konulduğu belirtildi.

Yasal eylemleri "terör örgütü" yaptı!
İddianameye göre Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri'nin yasal anma ve etkinlikleri örgütlerin, THKP/C ve Devrimci Gençlik olarak adlandırılmasına dayanak olarak sunuldu. Buna göre iddianamede sanık olarak belirtilen Halkevleri ile Öğrenci Kolektiflerinin üye ve yöneticilerinin ülke gündemine ilişkin konular ile THKP/C terör örgütü kurucusu Mahir Çayan başta olmak üzere, sol terör örgütü kurucularının ve THKP/C içinde faaliyet gösterirken ölen örgüt mensuplarının ölüm yıl dönümlerinde basın açıklaması, yürüyüş, açık hava toplantısı, mezar anması vb. eylem ve etkinlik gerçekleştirdiği belirtildi.

''Bahse konu oluşumların, legal görünüm altında gerçekleştirmiş oldukları basın açıklaması, yürüyüş, açık hava toplantısı gibi eylem ve etkinliklerde şiddete başvurarak, kamu malına zarar verdikleri, işgal eylemi yaptıkları ve güvenlik güçlerine saldırmak suretiyle kamuoyunda korku, endişe veya panik yaratarak, Devrimci Gençlik terör örgütünün amacı, ideolojisi ve stratejisi doğrultusunda faaliyet gösterdikleri anlaşılmaktadır'' denildi.

''THKP/C Devrimci Yol Devrimci Gençlik'' örgütünün terör örgütü olduğu konusunda şüphe bulunmadığı ifade edilen iddianamede, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri üyelerinin, ''terör örgütlerinin ideolojileri doğrultusunda, terörün tanımında yer alan şiddet eylemleri içerisinde yer aldıkları, eylemlerinin süreklilik ve çeşitlilik arz ettiği'' belirtildi.

İddianamede, ''sanıkların, yasa dışı THKP/C Devrimci Yol Devrimci Gençlik isimli silahlı terör örgütünün bilgi ve istemi içinde, örgüt adına suç işleyerek, örgüt üyesi oldukları kanaatine varıldığı'' dile getirildi.

(soL - Haber Merkezi)