Halkevleri'nden Samsun'daki gözaltılara protesto

Samsun'da Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve Liseli Genç Umut'a yönelik yapılan polis operasyonunda 12 kişinin gözaltına alınıp 4'ünün tutuklanması İstanbul'da protesto edildi. Eyleme siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcileri destek verdi.

Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve Liseli Genç Umut'un çağrısıyla Taksim Tramvay Durağı'nda buluşan yüzlerce kişi "Halkın haklarını savunanlar değil, haklarımıza saldıranlar suçludur" pankartı arkasında İstiklal Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sırasında 'Zulmün adı Filistin'de İsrail, Türkiye'de AKP', 'Örgüt arıyorsanız buradayız', 'Zaman gösteriyor, AKP saldırıyor', 'Önce Ankara sonra Samsun, bu abluka dağıtılacak', 'Gerze'ye termik santral yaptırmayacağız' yazılı dövizler kullanıldı. Öğrenci Kolektifleri ve Liseli Genç Umut üyeleri de "Saklamıyoruz, gururla taşıyoruz" yazılı Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan posterleri taşıdı.

“Faşizme karşı omuz omuza”, Örgüt arama örgüt burada”, “Gençlik ayağa Deniz, Mahir olmaya”, “Susma haykır, Karadeniz isyandır”, “Kardeniz isyanı umut olacak”, “Zam, zulüm, işkence halk düşmanı AKP”, “Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Gençliğin isyanı yargılanamaz”, “Öğrenci düşmanı faşist AKP”, “Gerici, faşist, halk düşmanı AKP”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarıyla Galatasaray Meydanı'na kadar devam eden yürüyüşün ardından burada basına açıklamalar yapıldı. Açıklamalar Galatasaray Meydanı’nda toplanan halk tarafından ilgiyle, yer yer alkışlanarak izlendi.

İlk konuşmayı yapan Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol konuşmasında operasyonun Karadeniz'de halkın hakları için mücadele edenlere karşı yapıldığını söyledi. İktidara da seslenen Birol, “Terör vs.. edebiyatını geçin HES’lere, termik santrallere, sermayenin yağmasına, sömürüsüne karşı mücadele ettiğimiz için bizi hedef aldığınızı biliyoruz” dedi. Operasyondan üç gün önce Zaman gazetesinde 'Halkevcilerin tutuklandığını' söyleyen bir yalan haber çıktığını belirten İlknur Birol, operasyonla Gülen tarikatı arasındaki bağlantıya dikkat çekti. Birol sözlerini "Örgüt aramayın, örgüt burada. Örgüt, hakları için mücadele eden yurttaşların kendisidir" diyerek bitirdi.

İlknur Birol'un ardından Öğrenci Kolektifleri'nden bir öğrenci söz aldı. AKP iktidarının İsrail karşıtı gibi görünürken geçtiğimiz yıl İsrail büyükelçisine yumurtalı protestoda bulunan üniversitelileri tutukladığını söyleyen Öğrenci Kolektifi üyesi, "Bizler AKP gibi sahte İsrail karşıtı değil, Mahirler, Denizler gibi gerçek Filistin dostuyuz" dedi. Öğrenci Kolektifleri'nin açıklamasında "üniversitelilerin AKP'ye karşı mücadeleden baskılarla vazgeçmeyecekleri, AKP'nin ve sermayenin temsilcilerini üniversitelerden kovmaya devam edecekleri" vurgulandı.

Üniversitelilerin açıklaması sırasında Galatasaray Meydanı'na getirilen bir masanın üzerinde davada 'suç delilleri' olarak gösterilen 'Mahir Çayan'ın kitabı, Deniz Gezmiş posteri, yumurta ve çeşitli gazete, dergiler' sergilenerek "Bunlar suçsa biz de suçluyuz" denildi.

Üniversitelilerin ardından eyleme destek veren DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün konuştu. Tayfun Görgün, Samsun'daki operasyona ilişkin olarak vicdan sahibi kimsenin tepkisiz kalamayacağını söyleyerek, sendika olarak halkın hakları mücadelesi yürüten Halkevleri'nin arkasında olduklarını açıkladı. Daha sonra söz alan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, Tüm Bel Sen 5 No'lu Şube Başkanı Mehmet Demir de Muğla’da, Samsun’da, Türkiye’nin her yerindeki saldırılara, haksızlıklara karşı KESK olarak mücadele edeceklerini açıkladı. Eyleme destek veren akademisyenler adına da İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Hakan Güneş konuştu. Güneş, Mahir’leri, Deniz’leri gizlenmeden, saklanmadan, açık açık sahiplenen gençlerin hedef alınması karşısında sessiz kalamayacaklarını söyledi. Son olarak Liseli Genç Umut adına bir öğrenci konuşma yaptı ve tutuklanan liseli arkadaşları için mücadele edeceklerini açıkladı.

Eyleme destek veren, katılan kurumlar ve kişiler şu şekilde açıklandı: DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel Sen 5 Nolu Şube Başkanı Mehmet Demir, Dev Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Sine Sen Genel Başkanı Zafer Ayden, Makine Mühendisleri Odası 2. Başkanı Hayati Can, Çevre Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Semra Ocak, İstanbul Tabip Odasından Nazmi Algan, Ziraat Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, 2. Başakanı Yıldırım Derya, Sayman Nuray Işık, Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Nuri Adıgüzel, Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Ali Gül, Yönrtim Kurulu Üyeleri Fatma Terzi, Dünya Emrem, Hatice Akço, Eğitim Sen 4 Nolu Şube Başkanı Mehmet Sarı, Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Karataş, Eğitim Sen 8 Nolu Şube Başkanı Hatun İldemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Durmuş, Barış Demirci, Haber Sen 9 Nolu Şube Başkanı Cemalettin Yüksel, SES Anadolu Yakası Şube Başkanı Erdal Güzel, TKP İl Başkanı Hüseyin Karabulut, EMEP İl Başkanı Güven Gerçek Ve Yönetim Kurulu Üyeleri, BDP İstanbul İl Yöneticisi Dursun Yıldız, Devrimci Hareket, TKP’li Öğrenciler, Demokratik Yurtsever Gençlik, Gençlik Muhalefeti, İstanbul Üniversitesinden Öğretim Görevlileri Hakan Güneş, Sinan Yıldırmaz, Ayten Alkan, Yazar Cezmi Ersöz.