Halkevleri’nden kampanya ve 1 Mayıs çağrısı

Saraybahçe Halkevi tarafından kurulan dayanışma çadırı ve stantta, "Güvenceli iş, insanca yaşam" kampanyası başlatılırken, 1 Mayıs için İstanbul çağrısı da yapıldı.

İnsan Hakları Parkı’nda kurulan dayanışma çadırında, "Güvenceli iş, insanca yaşam" talebiyle özetlenen haklar mücadelesi kapsamında süreci özetleyen bir adım atıldı. Aynı zamanda, tek ve kitlesel 1 Mayıs kutlaması gereği üzerinde durularak, 32 yıl sonra kutlamalara açılan Taksim alanına güç yığılması gereği vurgulandı.

"Meşrulaştırmaya çalışıyorlar"
Dayanışma çadırı kuruluşu ve stant açılışında konuşan Halkevi Başkanı Galip Dönmez, AKP’nin, özelleştirmeler yoluyla işsizleştirilmeyi meşru hale getirmeye çalıştığını öne sürerek, şunları söyledi: "AKP, kamusal hizmet alanlarını piyasaya açarak, insanları hastane kapıları ve okul önlerinde perişan etmektedir. Açlık sınırının altında yaşayan emeklilerin, asgari ücretle geçinmeye çalışanların, işsizlerin suyuna, doğalgazına, elektriğine, yakacağına göz dikmiştir. Halk, sömürü düzeninin işleyişini görmesin diye cemaatleşmeye teşvik edilmekte, yardımlaşma maskesi ile sadaka kültürü yaygınlaştırılmakta ve bunun sonuçları yine oya dönüştürülmektedir.’’

"Sahte Anayasa tartışmaları"
Dönmez, anayasa tartışmalarını da "sahte tartışmalar" olarak nitelendirip, şunları kaydetti: "Bu tartışmalarla, halkın güvenceli iş ve insanca yaşam mücadelesi gölgelenmek isteniyor. Bu anayasa tartışmaları, emekçi halka hiçbir şey vermez. İşsizliği, açlığı, güvencesizliği, yoksulluğu, sömürüyü, kirli savaşı ortadan kaldırmaz."

Halkın taleplerinin "parasız eğitim, parasız sağlık, barınma, su ve enerji hakkı" olduğuna da vurgu yapan Dönmez, "Halkevleri olarak, halkın hakları programında yer alan her talebin anayasa maddeleri haline gelmesini istiyoruz. Her konuta 18 ton suyun, 230 kilovatsaat elektriğin, 140 metreküp doğalgazın parasız verilmesini, özelleştirilen kurumların geriye alınmasını istiyoruz" dedi.

Güvenceli iş, insanca yaşam ve halkın hakları mücadelesi için 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını da dile getiren Dönmez, "Bütün işsizler, asgari ücrete mahkum edilenler, emekliler, işçiler, geleceğini kurtarmak isteyen gençler, insanca yaşam isteyenler, haklarımız için haydi, 1 Mayıs’ta alanlara" dedi. Dayanışma çadırının kurulması ve basın açıklamasında, işçi ve memur sendikaları konfederasyonlarının 26 Mayıs’taki genel grev çağrısını örgütlemek üzere kentte bulunan KESK MYK Üyesi Hüseyin Gölpınar, SES MYK Üyesi Ümit Doğan, Yapı Yol-Sen MYK Üyesi Gültekin Narinli ve Tüm Bel-Sen MYK üyesi Güler Elveren, TKP İl Başkanı Barbaros Tantan, ÖDP İl Başkanı Sedat Şeyhoğlu, eski CHP Milletvekili Bekir Yudagül, kamu emekçileri sendikalarının yönetici ve üyeleri yer aldı. Katılımcılar, "1 Mayıs’ta 1 Mayıs alanındayız" ve "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları attı.
(soL-Kocaeli)