Halit Çelenk Denizlerin yanına uğurlandı

Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın bu yılki Karşıyaka Mezarlığı anmasında, onlarla birlikte tarihe mal olan Halit Çelenk sonsuzluğa uğurlandı.

Önceki senelerden daha kalabalık, farklı kuşaklardan devrimcileri bir araya getiren anmada devrim ve sosyalizm andları içildi.
Buluşma noktası olan Karşıyaka Mezarlığı 2 No’lu kapısında toplanan kalabalıklar uzun bir süre içeriye giremediler.

Devrimci 78’liler tarafından düzenlenen anma programı başlamadan önce, bazı CHP’lilerin kürsüye çıkıp CHP bayrakları sallaması tepkiyle karşılandı.

Program, Deniz Gezmişler ve Halit Çelenk şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde yitirilenler için saygı duruşuyla başladı.
Ortak açıklamayı okuyan KESK Ankara Şubeler Platformu dönem sözcüsü İbrahim Kara, Deniz Gezmişlerin yükselttiği emperyalizme karşı mücadelenin bugün AKP’ye biçilen rol ile güncelliğini koruduğuna işaret etti.

Ardından söz alan Halit Çelenk’in kızlarından Ferda Özyurda, her 6 Mayıs’ta Denizlerin mezarının başına bizzat gelen Halit Çelenk’in bu yıl naaşının geldiğini, ancak bunu taşımamız gereken bir meşale olarak görmemiz gerektiğini söyledi.

Çelenk’in diğer kızı Serpil Güvenç ise, ömrünü devrimcileri savunmaya adamış Halit Çelenk’in adeta bilerek bu mücadelede ölümsüzleşeceği günü seçtiğini ifade etti. Güvenç, “Babam, yoldaşım, asla başını eğmedi, bizlere baş eğmemeyi öğretti” dedi.

Son konuşmacı Deniz Gezmişlerin mücadele arkadaşı Aydın Çubukçu idi. Çubukçu, Halit Çelenk’in devrimciliğinin yanında sahip olduğu tevazudan söz ederek, “Üç fidanın yanında şimdi bir çınarımız var” diye konuştu. Konuşmaların ardından yürüyüşe geçildi.

Halit Çelenk’in cenazesi, kendisinin vasiyet ettiği Enternasyonal marşı eşliğinde uğurlandı. Türkiye Komünist Partisi ve Emek Partisi üyeleri, Halit Çelenk’in cenazesiyle birlikte Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan, Hüseyin İnan’ın mezarlarına yürüyerek saygı duruşunda bulundular. Çelenk’in cenazesi kaldırılırken TKP ve Yurtsever Hukukçular adına da çelenk bırakıldı.

TKP’li Öğrenciler, “Başladığımız işi bitireceğiz, Sosyalist Türkiye’yi kuracağız” pankartı ve Denizlerin resminin olduğu “Boyun eğmediler!” dövizleriyle katıldılar.

(soL - Ankara)