Hacettepe faşizme ve baskılara karşı yürüdü

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde bir süredir yaşanan faşist saldırılara karşı bugün "Özgür Beytepe Platformu" imzasıyla bir yürüyüş düzenlendi.

İlk olarak Taksim Meydanı’nda, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in de katıldığı ve ırkçı söylemlerin damga vurduğu eylemden sonra Türkiye’nin birçok yerinde Hocalı Katliamı üzerinden ırkçı saldırılar yaşanmış benzer saldırıların biri de Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleşmişti. Yaşanan ırkçı saldırıya karşı bugün “Özgür Beytepe Platformu" imzasıyla bir yürüyüş düzenlendi.

Geçtiğimiz haftalarda Beytepe Kampüsü'nde afişlere ve solcu öğrencilere yönelik saldırılar, Taksim'deki Hocalı Katliamı anması sonrası örgütlü saldırılara dönüşmüş ve 28 Şubat günü Beytepe Kampüsü'nde bulunan Edebiyat Fakültesi'nde yaklaşık 100 kişilik faşist grup sopa ve taşlarla devrimci öğrencilere saldırmıştı.

Bu olaydan hemen sonra Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer'in okul dışından gelerek solcu öğrencilere saldıran faşistleri "misafir", fakültelerini koruyan öğrencileri ise "okulun huzurunu kaçıran öğrenciler" olarak nitelediği bir açıklama yayınladı. Bunun üzerine bir araya gelen devrimci öğrenciler bugün ortak bir eylem gerçekleştirdi.

"Faşizme ve Irkçılığa Karşı Üniversitemize Sahip Çıkıyoruz!" pankartının arkasında yürüyüşe geçen öğrenciler “AKP defol, üniversiteler bizimdir”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Faşizme geçit yok”, “Türk Kürt Azeri, yaşasın halkların kardeşliği” sloganları eşliğinde rektörlük önüne gelindi.

Rektörlük önünde Hacettepe Üniversitesi'nde faşizme izin verilmeyeceğini, rektörün yapmış olduğu ibretlik açıklamayı geri çekerek üniversite öğrencilerinden özür dilemesini ve üniversite yönetimi tarafından açılacağı iddia edilen soruşturmaların açılmamasını vurgulayan basın açıklaması okundu.

Rektörlük saldırganları korumuştu
28 Şubat 2012 tarihinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesinde meydana gelen olaylara ilişkin Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğünde yapılan açıklama:

Hocalı katliamını anmak üzere Üniversitemiz Beytepe Yerleşkesinde bir araya gelen öğrencilerimiz ve Azeri misafirlerimiz bir başka grup öğrenci tarafından engellenmiş ve tartaklanmıştır. Üniversitemizde demokratik ortamın yaygınlaşmasının amacı sadece sizlere daha yararlı ve mutlu bir üniversite yaşamı sağlamaktır. Bu değişimi istismar ederek üniversitemizin huzurunu kaçırmak isteyen, farklı düşünceleri zor kullanarak engellemeye çalışan, basılan ve dağıtılan bildirileri engelleyen, arkadaşlarını darp etmeyi içine sindirebilen ve bu davranışları ile Hacettepe'li olmaya yakıştıramadığımız bu öğrenciler hakkında disiplin soruşturmaları yürütülerek gereği yapılacaktır. Bunu sadece sizlerin güvenliği ve daha demokratik bir üniversitede eğitim görmesi için maalesef yapmak durumundayız. Sizlere sağlamaya çalıştığımız demokratik ortamın sağlanması çalışmalarına, kötü niyetli kişilerin çabalarına rağmen devam edeceğiz.

(soL - Haber Merkezi)