FKF'nin Barış Yürüyüşü Hatay'da!

Fikir Kulüpleri Federasyonu'nun Türkiye'nin dört bir yanından başlattığı “Barış İçin Büyük Gençlik Yürüyüşü” bugün yürüyüşün son durağı Hatay'a ulaştı. FKF'lilerle birlikte barış için buluşan Antakya halkı, AKP'ye karşı mitingte buluştu.

(Fotoğraflar: Neslihan Koçaslan, İdil Akkuş, Didem Alptekin, Çağla Üren)

Güncelleme: 22:00

Antakya halkının yoğun ilgi gösterdiği miting, yapılan konuşmaların ve konserlerin ardından sona erdi.

Türkiye'nin dört bir yanından yola koyulan FKF'liler geri dönmeye başladı.


Güncelleme: 20:45

FKF Genel Başkanı Erçin Fırat

"Yola çıkarken İstanbul'dan bir İstanbul Üniversitesi öğrencisi bizimleydi şimdi bu alanda, omuz başımızda Deniz Gezmiş. İstanbul'da 1 mayıs mahallesinden bir emekçi yanımızdaydı Mehmet Ayvaltıaş. Elinde ekmeğiyle bekleyen bir çocuk abilerini uğurladı, umut doldu. Ankara'da bizi ODTÜ'lüler karşıladı. Yanlarında iki ODTÜ'lü daha vardı Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan. Bizi Ankara halkı karşıladı yanlarında OSTİM'den çıkıp gelen Ethem vardı. Eskişehir'de Ali İsmail üniversiteli yoldaşlarıyla birlikte karşıladı bizi. Hep birlikte korkacaksın, titreyeceksin, yıkılacaksın adi hükümet dedik. Avuçlarını açtı barışın kuşları beki su içer diye. Şimdi Antakya'dayız. Barışın, kardeşliğin kentinde. Antakya'nın yiğit halkı bizi karşıladı Abdocan'la, Ahmet Atakanlar birlikte. Bu yolculuk bu saydığım isimleri, bu onurlu devrimcileri birleştirdi.

Birleştiğimiz yürüyüş ne içindi. Önce yıllardır mücadelesini verdiğimiz bağımsızlık içindi, kardeş halklarla düşmanlık için değil barış içindi. Bunun da adresi, üzerinde türlü oyunlar oynanan Hatay olmak zorundaydı. Denizlerin mücadelesini sürdürdüğümüzü söyleyip ülkemizin sürüklendiği savaşa ses çıkarmamak olmazdı. Hatay'da katil çeteler cirit atarken biz görmezden gelemezdik. Esad'ı diktatörlükle suçlayıp savaşa bahane arayan gerçek Diktatör Tayyip Erdoğan'a karşı bu yürüyüş. Biz diktatörün kim olduğunu iyi biliyoruz, çalan çırpan, gencecik çocuklarımıza kıyan, ülkemizi gaza boğan bir diktatör tanıyoruz. Diktatörün kim olduğunu iyi biliyoruz.

Bu yürüyüş Türkiye gençliğinin safını belli etmek için gerekliydi. Safımız diktatörün karşısında halkımızın yanı, safımız Suriye halkının yanı.

Bizler bu memleketin sahibi olduğumuzu biliyoruz. Bu nedenle yollara çıktık. Yürüyemezsiniz, saydığınız kentlere giremezsiniz dediler. Kayseri'de söylediğimizi burada tekrar söylüyoruz. Bu memleket bizim. Giremeyeceğimiz yer yoktur. Biz katil değiliz, biz hırsız dğeiliz, ülkemizi savaşa sürükleyen biz değiliz. Ülkeyi korkarak polis ordularıyla gezmek zorunda olanlar bellidir. Onlar korksunlar, onlar çekinsinler. Yurtseverlerin, devrimcilerin çekinecekleri hiç bir şey yok. Biz halkımıza da, kendimize de güveniyoruz.

Son olarak bu yürüyüşün bir anlamından daha bahsetmek isterim. Bugün FKF'nin kuruluşunun birinci yılı. Bir yılımızı mücadeleyle geçirdik, mücadeleyle tamamlıyoruz. Yılmadan, yorulmadan çıktığımız yolda üniversitelerde, sokaklarda bir adım geri çekilmeyen tüm yoldaşlarımı kutluyorum. Bu bir yıl bizim için başlangıç olduğu gibi Türkiye içinde yeni bir dönemin başlangıcıdır. Yeni dönemin başlagıç fitilini çakan kuşağın geleceği kurabileceğini de geçtiğimiz bir yılda gösteren tüm yoldaşlarımın aline, aklına, yürğine sağlık.

Haziran'ı Denizlerle buluşturanlara, savaşa kalkan olanlara selam olsun. Kararlıyız, güçlüyüz, ülkemizi ve halkımızı seviyoruz. Yolumuz açık, yürüyelim."


Güncelleme: 19:50

Gezi Direnişi'nde yaşamını yitiren gençlerin aileleri kürsüde:

Sanatçı Orhan Aydın, etkinlikte yaptığı konuşmada "Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in katledildikleri günden bugüne 42 yıl geçti. 42 yıldır bu coğrafya, bu üç kardeşinin ve yol arkadaşlarının dalgalandırdığı bayrağı hiç yere düşürmedi. 1968 gençliğinin elinde olan bağımsızlık bayrağının üzerinde FKF yazıyordu. Bugün ülkenin devrimci gençliği FKF bayrağını yeniden dalgalandırıyor. Denizlerin kavgasını bir adım öne taşımakla birlikte, ölüm yıldönümerinde Hatay gibi barış ve kardeşliğin merkezinde anılması daha da anlamlıdır. Hatay aslında Suriye ile can cana ve yan yana bir ildir. Kirli savaşın tüm pislliğini Hatay halkı en net biçimde yaşamaktadır. AKP gericiliği bölgedeki tüm pis savaş tezgahlarını yerle bir edecek olan Denizlerin taşıdığı, hiç ellerinden düşürmedikleri bayrağı, Hatay'da devrimcilik ve yurtseverlik olarak dikiyoruz" dedi.

Gürkan Korkmaz- Ali İsmail Korkmaz'ın ağabeyi:

"Denizlerin başlattığı yürüyüşü, bugün biz yürütüyoruz, FKF yürütüyor. Barış için, gelecek için, aydınlık için yürüyoruz. Kavganın yeni Denizer, Aliler, Abdocanlar, Ahmetler yaratmaması için mücadeleye devam edeceğiz, barışı getireceğiz".

Zafer Atakan- Ahmet Atakan'ın ağabeyi yaptığı konuşma da "FKF'ye aile olarak çok teşekkür ediyoruz, onur duyuyoruz. Bugün 6 Mayıs Denizlerin, Yusufların, Hüseyin'lerin idam edildiği gün, onların yolundan yürümeyi hiç bırakmadık, şimdi de yürümeye devam edeceğiz. Nasıl Denizlerin yolundan bu zamana kadar yüründüyse, Ali'nin, Ahmet'in ve Abdocan'ın yolundan yürümeye devam edileceğini Türkiye'nin her yerinden gelen FKF'li üniversite öğrencileri onların memleketine gelerek bunu gösterdi, bu barış yürüyüşü devam edecek" dedi.

Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan: Yürüyüşe katılan tüm gençlere teşekkür ediyorum. Bugün 6 Mayıs Denizlerin ölüm yıldönümü onlar idam edildi ama hala yaşıyorlar, yaşatacağız. Burada utanması gerekenler hiç bir zaman hatırlanmayacak mezarları olmayacak olanlardır. Haksızlığa karşı direnen gençler katlediliyor. Hatay'da böyle bir etkinlik yapılması gerçekten çok önemli. Ahmetler Yusuflar Hüseyinler Aliler unutulmayacak. Devrim şehitleri ölümsüzdür.

Abdullah Cömert'in ağabeyi Adnan Cömert: "6 Mayıs'tan, Deniz Gezmiş'ten, Tam bağımsız Türkiye için çalışmış birisinden bahsediyoruz. Onun arkadaşlarından bahsediyoruz. Abdullah Cömert onun yolundaydı, onun düşünceleri ile hemfikirdi, haksızlığa boyun eğmedi, baş kaldırdı. O da bu alanda "savaşa hayır" demişti. Bu meydanda eylemdeydi. Bugün onsuz anıyoruz ama, mücadele ebediyen sürecek."

Abdocan'ın annesi ise kürsüye çıktığında ağıtlar yakarak oğlunu ve direnişte yaşamını yitirenleri andı. Mitinge katılanlar "ağlama anne, evlatların burada" sloganları attı.


Güncelleme: 19:40

Miting başladı:


Güncelleme: 19:30

Miting alanında coşku hakim.

Sanatçı Orhan Aydın, Abdocan'ın ve Ahmet'in anneleriyle birlikte:


Güncelleme: 18:40
Miting alanına girişler sürüyor:


Güncelleme: 17:58
Armutlu'dan yürüyüşe geçildi.

Ali İsmail'in ağabeyi Gürkan Korkmaz:


Güncelleme: 17:48
Ahmet Atakan Sokağı'nda toplanan FKF'liler saygı duruşunun ardından yürüyüşe geçti. Buradan Abdullah Cömert'in polis tarafından vurulduğu sokağa gelindi.
"


(İdil Akkuş- Neslihan Koçaslan)Haziran Deniz oldu, Hatay'a yürüyor" sloganıyla barış yürüyüşüne başlayan Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF), yürüyüşün 5. günü öğle saatlerinde Hatay'a ulaştı. Hatay halkının yoğun ilgisiyle karşılanan FKF'liler, ilk olarak, Mustafa Kemal Üniversitesi'nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.


Fotoğraf: Didem Alptekin

FKF'liler Armutlu'da Ahmet Atakan'ın vurulduğu yerden Doğuş Okulları Önüne yürüyüş yapacak. Saat 18:00 ise Doğuş Okulları Önünde Hilmi Yarayıcı, Melez Grubu, Orhan Aydın, Sevra Baklacı, Erçin Fırat, Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi, Abdullah Cömert'in ailesi ve Ahmet Atakan'ın ailesinin de katılacağı bir etkinlik gerçekleştirecek.

Ayrıntılar dakika dakika soL Haber Portalı'nda...