FKF'den “Nâzım Dizeleri Her Yerde” kampanyası

Fikir Kulüpleri Federasyonu, ölümünün 50. yıldönümünde büyük şair Nâzım Hikmet’i anıyor. Önümüzdeki haftayı “Nâzım Haftası” ilan eden Fikir Kulüpleri Federasyonu, Türkiye’nin her yerini Nazım dizeleriyle donatacak.

Bugün başlayan kampanya ile birlikte sınav kağıtlarından okul duvarlarına kadar her yere Nâzım dizeleri yazıldı. Nâzım dizeleri 3 Haziran’a kadar Türkiye’nin her yerinde yazılacak. Fikir Kulüpleri Federasyonu, yaptığı açıklamayla tarihin Nâzım Hikmet’in haklılığını ortaya çıkardığına vurgu yaptı. Açıklamada bir zamanlar Nâzım’ı yasaklayanların bile şimdi onu sahiplenmeye çalıştığı hatırlatıldı.

FKF’nin düzenlediği “Nâzım Haftası” çerçevesinde Ankara ve İstanbul’da etkinlikler yapılacak. Etkinlikler çerçevesinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’ne Nâzım Hikmet büstü dikilecek. Ayrıca Ankara Güven Park’ta Nazım Hikmet şiirlerinden oluşan bir şiir dinletisi yapılacak. İstanbul’da benzer şiir dinletileri ve programlar yapılacak.

Fikir Kulüpleri Federasyonu tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"3 Haziran 1963. Nâzım Hikmet’in aramızdan ayrıldığı tarih. Yokluğunda geçen 50 yılda, bir zamanlar dizelerini yasaklayan zihniyetin temsilcileri bile adını andı meydanlarda.

'Bizim kuvvetimizdeki hız,
ne din adamının dumanlı vaadinden,
ne de bir hülyanın gönlü yakışındandır.
O yalnız
tarihin o durdurulmaz akışındandır.'

Demişti Nâzım. Gerçekten de “tarihin durdurulamaz akışı” Nâzım’ın haklılığını kanıtladı. Onu yasaklamayı başaramayanlar, Nâzım’ı Nâzım yapan değerlerin üzerini örtmeye, böylelikle Nâzım’ı değersizleştirmeye çalıştı. Biz ise şiirleriyle ve yaşamıyla mücadele edenlere ilham veren büyük şairimizi saygı ile anıyoruz. Bu sebeple bugünden itibaren bir haftayı “Nâzım Haftası” ilan ediyoruz.

Önümüzdeki bir hafta boyunca bu büyük mücadele insanının anısına yakışır bir şekilde okulları, mahalleleri, sokakları aklımıza gelen her yeri Nâzım dizeleri ile donatıyoruz. Tüm üniversitelilerden bu çalışmanın parçası olmasını ve yazdıkları dizelerin fotoğraflarını çekip FKF iletişim adreslerine göndermelerini bekliyoruz.

3 Haziran günü hep birlikte, Türkiye’nin her yerinde Nâzım dizeleri okuyoruz.

Fikir Kulüpleri Federasyonu"

(soL -Haber Merkezi)