Emek Gençliği üyesi Mert Değirmenci yaşamını yitirdi

Esenyurt’ta, Kobanê’ye IŞİD saldırısını protesto eylemlerinin ardından kurşunla çenesinden vurulan Emek Gençliği Üyesi 18 yaşındaki Mert Değirmenci yaşamını yitirdi.

Kobanê ile dayanışma için Esenyurt'ta sokağa çıkanlara Salı günü önce polisin ardından ırkçı grupların saldırısında 2 kişi ağır yaralanmıştı. Saldırı öncesinde ırkçı gruplar tarafından “Kürtler mahallelerimizi yakacak” şeklinde söylentiler yayılmış HDP Esenyurt Temsilciliği ve çok sayıda işyeri de yakılmıştı. Irkçı grupların saldırısında yaralanan ve dün beyin ölümü gerçekleşen Emek Gençliği üyesi Mert Değirmenci, Çapa İstanbul Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesinde kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

Evrensel'den Tolga Alp Turgut'un haberine göre, Mert Değirmenci’nin parti faaliyetlerine katılan bir işçi genç olduğunu belirten Emek Partisi İstanbul İl Yöneticisi Erkan Sarıoğlu, “Bu cinayetin takipçisi olacağız” dedi. Cinayetin ırkçı bir saldırı ve provokasyon sonucu gerçekleştiğini ifade eden Sarıoğlu şunları söyledi: “Salı günü mahalleyi Kürtler basacak, önlemlerinizi alın şeklinde kışkırtmalar yapıldı. Silahlı insanlar vardı. Mert’le yaptığımız telefon görüşmesinde eyleme bakacağını söylemişti. Kendisine dikkatli olmasını söyledik. Gelen kurşun, polisin mi ırkçı grupların mı, henüz tam olarak bilmiyoruz.” Sarıoğlu ayrıca “Mert, Gezi Direnişiyle birlikte partimizin bayrağını taşıyan, eylemlere katılan bir gencimiz. En son görüşmemizde sanayi bölgesinde işyerlerinin örgütlenmesine dönük çalışmayı konuşmuştuk. Bu anlamda sorumluluk sahibiydi. Bölgedeki işçilerin örgütlenmesi için mücadele eden bir arkadaşımızdı” diye konuştu.

Emek Gençliği: Mert'i sınıfsız, sömürüsüz dünya kavgamızda yaşatacağız
Emek Gençliği'nin, ırkçı saldırı sonucu öldürülen Mert Değirmenci için yaptığı açıklamada şunlar söylendi “Bizler yıllardır bu ülkenin gençleri, kadınları, işçi ve emekçileri olarak demokratik, laik bir ülke ve dünya mücadelesinde birçok baskı ve saldırıya karşı mücadele ediyoruz. Son dönemde yaşananlar bizlere ve mücadelemize uzak şeyler değildir. Biz her dönemde halka saldıran, gençleri sokak ortasında katleden hükümetlere ve onların beslediği çetelere karşı gereken cevabı verdik. Mücadeleyi büyüterek, bulunduğumuz her alanda taleplerimizi daha yüksek ve gür bir sesle örgütleyerek karşılarında durduk.

Mert, halkların özgürlük mücadelesinin yanında bir genç olarak katledilmiştir Esenyurt’ta işçilerin örgütlenmesi için mücadele eden ileri bir işçi genç olarak katledilmiştir.

18 yaşında emeğin saflarında yer almış mücadeleci bir genç olan Mert’i sınıfsız, savaşsız ve sömürüsüz bir dünya kavgamızda yaşatacağız.

Katillerinden hesap soracağız.
Faşizme Ölüm Halka Hürriyet!”

'Tedavisi her aşamada gecikti'
Gazetemize konuşan Mert Değirmenci’nin kuzeni Onur Değirmenci’nin verdiği bilgilere göre Mert’in yaralandıktan sonra götürüldüğü hastanelerde de önemli ihmaller var. Onur Değirmenci süreci şöyle anlattı: Esenyurt’ta Salı akşamı yapılan IŞİD protestolarının ardından, 19 Mayıs Bulvarı’nda bulunduğu sırada Mert Değirmenci’nin çenesine giren kurşunla yaralandı. Aynı bulvar üzerinde bulunan Özel Esencan Hastanesine götürüldü. Hastane yetkililerinin biz hastanıza bakamayız, başımıza iş almak istemiyoruz demesi üzerine ilk müdahale gecikti. Çevredeki vatandaşların yapmaya çalıştığı bilinçsiz yardım sonucu yüzüstü taşınan Değirmenci, daha sonra Özel Esenkent Hastanesi’ne götürüldü. Esenkent Hastanesi yetkilileri, yüzüstü taşındığı için atardamarından akan kanın boğazında biriktiğini söyledi. ‘Beynine oksijen gitmiyor. Gırtlağından delik açılması ve oksijen verilmesi gerekiyor. Bizim böyle bir imkanımız yok’ denmesi üzerine, Kanuni Sultan Süleyman Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Buraya getirildiğinde kalbi duran Mert, iki buçuk saat yoğun bakımda kaldı. Kanamasının durdurulmasının ardından, gece 3’te Çapa’da bulunan İstanbul Tıp Fakültesi’ne getirildi. Bugün de yaşamını kaybetti.

Değirmenci ailesinin avukatı Devrim Avcı da Özel Esencan Hastanesi acil servisinde Mert’e müdahale edilmediğine dikkat çekerek, “Konuyla ilgili görgü tanıkları var. Hastane kapılarını bile açmıyor” dedi.

'Provokasyon'
Esenyurt’taki saldırının Romanlar tarafından gerçekleştirildiği iddiasına karşı Roman Derneği Başkanı gazetemize önemli ayrıntıları anlattı. Görgü tanıkları ve bölgedeki esnafın ifadeleri de saldırının provokasyon olduğuna dair belirtileri güçlendirdi.

İstanbul Roman Dernekleri Federasyonu Kurucu Başkanı Semih Makaracı, “Esenyurt Fatih Mahallesi’nde tanımadığımız onlarca silahlı, satırlı kişiler mahallede cirit atıyor, bunları mahalleden çıkartamadık” dedi. Roman Mahallesi üzerinden provokasyon girişimi hazırlandığını belirten Makaracı, “Bizim kimseyle bir alıp veremediğimiz yok. Biz yıllardır Kürtlerle beraber yaşıyoruz. Mahalle halkı tedirgin. Biz kardeşçe yaşamak istiyoruz. Yaşananlar olaylar bizi de üzdü. Roman halkı çöpten ekmek kazanıyor. İnsanlarımız sokaklarda yatıyorlar evlerine, işlerine giderken tedirginler” dedi.

Polis inceleme bile yapmadı
Esenyurt’ta salı günü yaşanan ırkçı saldırılarda HDP Esenyurt Temsilciliği, Kıraç Kültür Evi ve binada bulunan dükkanlar ateşe verilmişti. 2002 yılından beri binada fotoğrafçı dükkanı bulunan Yavuz Kup ise, “Koskoca bina yandı. Henüz hiçbir ekip gelmedi, tutanak tutulmadı” diye konuştu. “Savcılığa suç duyurusunda bulunmak için olay yeri inceleme ekiplerinin hazırladığı tutanak isteniyor” diyen Kup, karakola gittiğinde kendisine, ‘HDP’nin Temsilciği’nin olduğu yer mi’ diye sorulduğunu ancak sonrasında kimsenin ilgilenmediğini söyledi.