Devrimci Karargah davası öncesi eylem

Devrimci Karargah davasının 4. Duruşması öncesi Beşiktaş Adliyesi önünde bir araya gelen Sıra Kimde İnisiyatifi, davada yargılanan sosyalistlerin, gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.

Aralarında Bilim ve Gelecek dergisi editörü Baha Okar, Red dergisi yazarı Hakan Soytemiz ile SDP yöneticilerinin bulunduğu kişilerin yargılandığı Devrimci Karargah davasının bugün görülecek 4. duruşması öncesi Sıra Kimde İnisiyatifi, Beşiktaş Adliyesi önünde eylem gerçekleştirdi. İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Eskişehir eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı da yargılananlar arasında bulunuyor.

Tutukluluklar 500 günü buldu
“Sosyalistler susmadı, susmayacak”, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur” sloganlarıyla gerçekleştirilen eyleme aynı davadan tahliye olan SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, BDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel ile birçok kitle örgütü temsilcisi destek verdi. Sıra Kimde İnisiyatifi adına basın açıklamasını okuyan Reha Keskin, tutuklulukların 500 günü bulduğunu hatırlatarak, davanın hukuki değil siyasi olduğunu vurguladı. “Erhan Tuncel gibi ‘büyük ağabeyler’ için somut deliller bir tutuklu yargılama gerekçesi olmazken, devrimci, demokrat, yurtseverler için tutuklama kararı çıkarılırken haklarında delil olmasına bile gerek duyulmuyor” diyen Keskin, AKP’nin, halka düşmanlığının apaçık gözler önüne serildiğini dile getirdi. Yargılanan sosyalistlerin Devrimci Karargâh davası adı verilen örgüt ile en ufak bir ilişkisinin olmadığını yineleyen Keskin, “Benzeri komplolar sonucu tutuklanmış binlerce devrimci, demokrat, yurtsever serbest kalıncaya dek var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

“Ankara karar veriyor, Beşiktaş uyguluyor”
BDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel, “Beşiktaş Özel yetkili mahkemesi devletin yansımasıdır. Yargı her zamankinden daha bağımlı, savcı beraat istese de tahliye çıkmıyor. Türkiye’de demokrasi inşa etmek, yeni anayasayla demokratik olmak iddiası varsa TMK kaldırılmalı, özel yetkili mahkemeler kaldırılmalıdır” diye konuştu. Alınan kararları tanımadıklarını belirten Tuncel, “Böyle yeni anayasa yapsanız ne olur, yapmasanız ne olur. Biz bu kararları tanımıyoruz. Ankara karar veriyor, Beşiktaş uyguluyor. Adalet herkes için gereklidir. Hükümet yargı üzerindeki ellerini çekmelidir. Arkadaşlarımız serbest bırakılsın” dedi.

“Mücadele etmeye devam edeceğiz”
Kitle örgütü temsilcilerinin yaptığı açıklamaların ardından SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan da, demokratik hakkını kullanmak isteyen herkesin yargılandığını belirterek, “Demokrasi paketlerinden bahsederken terör faaliyeti sebebiyle tutuklanan tüm devrimcileri, demokratları serbest bırakın” diyerek sosyalistlerin baskılara yılmayacağını ve mücadeleye etmeye devam edeceklerini vurguladı.

Açıklamaların ardından SDP ve birçok örgütün üyeleri adliye önünde bekleyişini sürdürürken kitle örgütü temsilcileri duruşmayı izlemek için adliyeye girdi. Çevik kuvvet ekiplerinin yoğun güvenlik önlemlerinin aldığı adliyede, duruşmanın öğle arasından sonra başlaması bekleniyor.

(soL - İstanbul)