Devrimci Gençlik köprüsünün tabelasını yeniden asacaklar

Devrimci Gençlik Köprüsü'nün tabelasının çalınması üzerine sanatçı ve yazarlar, "Devrimci kelimesine tahammül edemiyorlar" diyerek duruma tepki gösterdi. Bölgeye gitmek için çalışma yaptıklarını belirten sanatçı ve yazarlar, Ekim ayında köprüye giderek daha büyük bir tabela asacaklarını duyurdular.

Devrimci Gençlerin 1969'da Hakkâri’de Zap suyu üzerinde inşa ettikleri ve yöre halkının Deniz Gezmiş Köprüsü adıyla andığı köprü geçtiğimiz yıllarda yeniden inşa edilmişti. Geçtiğimiz hafta içinde köprünün tabelasının çalınması tepkilere neden oldu. Yazar Cezmi Ersöz, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürpüz Çapan, Sanatçı İlkay Akkaya, Yasemin Göksu ve Öğrenci Kolektifleri temsilcileri, İnsan Hakları Derneği'nde bir araya gelerek Devrimci Gençlik Köprüsü'ne sahip çıktıklarını ilan ettiler.

"Bin kere yıksınlar, bin kere yaparız"
Devrimci Gençlik Köprüsü'nün yıkılmasına asla izin vermeyeceklerini vurgulayan Esenyurt Kurucu Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan, "Kimsenin kıymetinize küfretmesini istemiyorsanız değerlerimize küfretmeyin. Kuş kafalı insanlar, akıllarını başlarına toplasınlar. Bin kere yıksınlar, bin kere yapmazsam namerdim" dedi. Çapan, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Köprünün kime zararı var? Yaşananlara kontrgerilla diye bakmayın, bizim içimizde şiddet eğilimi var. Kafalarını bozarsak bizi ergenekoncu da yaparlar. Merhametimizi, sevgimizi kaybetmişiz. Hakkari'yi bir gezseler, Van'ın güzelliğini bir farketseler... Ne alıp veremediğiniz var?"

"Devrimci kelimesine tahammül edemediler"
Yazar Cezmi Ersöz, "Hakkari halkına armağan edilen Devrimci Gençlik Köprüsü, adaleti barışı simgeliyor. İki kuşağın onuruna, barışa uzanan bu girişim hedef haline geldi. Yaşlılar, çocuklar, kadınlar senelerdir o köprünün üzerinden geçiyor. Devrimci kelimesine tahammül edemiyorlar. Bir daha bombalanırsa yeniden yaparız. Asla söz bitmez, biterse halkların kardeşliğine olan inanç biter. Birlikte yaşamayı öğreneceğiz" diye konuştu. İlkay Akkaya, "Kan kaybından hayatımızı kaybetmek üzereyiz. Köprü yıkılsa yine yardım konserleri veririz. Şiddet dışında bir yol bulmak gerekiyor" sözlerini dile getirirken, Yasemin Göksu da, "Köprüye desteğimiz sonsuz fakat hedef haline gelmesi can acıtıyor. Kardeşliği, devrimciliği simgeleyen bu köprü için desteğimiz devam edecek" ifadelerine yer verdi.

Önümüzdeki ay Hakkari'ye
Devrimci Gençlik Köprüsü'nün açılışına katılan Öğrenci Kolektifleri temsilcisi Uğur Gümüşkaya, "Türk-Kürt kardeşliği için yüzlerce üniversite öğrencisi Hakkari'ye giderek halka destek olduk. AKP'nin sahte Kürt açılımına, tasfiye etme sürecine karşı Hakkari halkıyla gerçek kardeşliği yansıtan bir fotoğraf verdik" dedi. Köprünün tabelasına bile tahammül edilmediğini vurgulayan Gümüşkaya, "AKP-Cemaat-TSK mutabakatla Kürt düşmanlığını örgütlüyor, savaş süreci yaşanıyor. Önümüzdeki Ekim ayının ortasında köprüye giderek barışı, kardeşliği savunmaya devam edeceğiz. AKP'nin Kürt düşmanlığına karşı mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu.

(soL - İstanbul)