"Denizler'den Terzi Fikri'ye Türkiye"

68'in devrimci kuşağının üyelerinden Tuncay Çelen, 60'lı ve 70'li yılları anlatan bir kitap kaleme aldı.

Tuncay Çelen'in, “Denizler’den Terzi Fikri'ye Türkiye” ismini taşıyan kitabı okuyucuyla buluştu. Geçtiğimiz hafta sonu Ankara Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde kitabını imzalayan Çelen, 1968 yılında ODTÜ’de ABD Büyükelçisi Komer’in arabasının yakılmasında payı olan devrimcilerden.

İmge Yayınları'ndan çıkan ve 700 sayfayı aşan kitap, okuyucuyu 60'lı ve 70'li yıllara götürerek, o dönemin gerçeklerini gözler önüne seriyor.

Anlatılan olayların bizzat içerisinde yaşayarak gelen Tuncay Çelen kitabında, yüzeysel ve klişe tarih bilgileriyle yetinmeleri istenen yeni kuşaklara, değerli bir bilgi hazinesi sunuyor.

Büyük oranda belgelere dayanan ve 12 Mart'tan 12 Eylül'e uzanan yolun yakından incelendiği kitap, 68 kuşağının önderlerine kurulan hain tuzakları Kahramanmaraş’ta, Malatya’da, Çorum’da tezgâhlanan kanlı katliamları ve Fatsa’da sahnelenen kirli oyunları, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarından Terzi Fikri’ye uzanan mücadelenin ekseni etrafında inceliyor.

Deniz Gezmiş ve o dönemin diğer gençlik önderleri ile aynı safta mücadele eden, hem yakın tarihin tanığı, hem de ona yön vermeye çalışanlardan biri olan Tuncay Çelen, halen TKP Parti Konseyi üyesi ve Ankara 1. Bölge milletvekili adayı.

(soL - Haber Merkezi)