'Darağacını çalmak isteyen binlerce insan var'

Devrimci 78’liler Federasyonu’nun belediyeden Ulucanlar Cezaevi’ndeki darağacını istemesi ve verilmemesi üzerine “çalarız” sözleri bugün basında yer aldı. Biz de soL Haber Portalı olarak 12 Eylül Utanç Müzesi’nin hazırlıkları yapılırken Devrimci 78’liler Federasyonu'ndan Yılmaz Cerek ile konuştuk.

Devrimci 78'liler Federasyonu'ndan Yılmaz Cerek, darağacının varlığından, geçen yıl birincisini açmaya karar verdikleri 12 Eylül Utanç Müzesi için Altındağ Belediye’sine ve hükümete Ulucanlar Cezaevini kullanmak istediklerini bildirdiklerinde haberdar olduklarını söyledi. Belediye’nin önce beraber açmayı kabul ettiğini ama sonra vazgeçtiğini belirttikten sonra Cerek’ın birkaç kişi ile birlikte aralarında Milliyet Gazetesi’nden Gökçer Tahincioğlu’nun ve yine Milliyet Gazetesi fotoğrafçısı Altan Bulgucu’nun da olduğu toplam ile Ulucanlara darağacını almaya gittiklerini, daha doğrusu "çalmaya" gittiklerini belirtti.

Yine de gitmeden önce diplomatik yol izlemek için AKP milletvekili Faruk Koca’yı aradıklarını anlattı. Koca’ya Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’ye kendilerinin geleceğini haber vermesini söylediklerini, Ulucanlara gidip, keşif yaptıklarını ve nereden çıkaracaklarını karara bağladıklarını söyledi. Cerek, “daha sonra başkanın orada olduğunu ve Muhsin Yazıcıoğlu ile Deniz Gezmiş fotoğraflarının yan yana asılması hususunda münakaşa ettiklerinden dolayı bizi hatırladığını öğrendik” dedi.

Veysel Tiryaki’ye, darağacını çalmaya gittikleri gün, Cemil Çiçek ve Sadullah Ergin’in bilgileri doğrultusunda darağacını talep ettiklerini söylediklerini, Tiryaki’nin de ellerindeki bilgi ve belgeleri paylaşmaları karşılığında taleplerini kabul ettiklerini anlattı. Daha sonra Milliyet Gazetesi’nden Gökçer Tahicioğlu’nun antlaşmayı belgelemek için fotoğraf çekilmesi isteğinin Tiryaki tarafından “iftara gidiyorum” sebebiyle kabul edilmediğini, fakat antlaşmanın sağlandıktan sonraki gün ise kendilerine darağacının verilmeyeceği doğrultusunda bilgi verildiğini söyledi.

78'liler: Bunun hesabı sorulacak
Cerek, bu olumsuz geri bildirimin ardından kendilerinin darağacını yine de almaya gittiklerini ve orada Tiryaki ile restleştiklerini söyledi. Restleşme konusunun ise Tiryaki’ye “siz şimdi yaklaşık 1 yıl önce Milli Güvenlik Kurulu tarafından şeriatçıların baş örgütü olarak kabul ediliyordunuz. Bakın şimdi nerelerdesiniz, belediye seçimlerini de aldınız. Havalara girmenize gerek yok. Sizin yerinizde biz de olabiliriz” sözlerinin olduğunu ifade etti. Belediyenin, darağacı konusunda önce söz verip sonra vazgeçmeleri üzerine de, 78'lilerin “bu burada kalmayacak, bunun hesabı sorulacak” dediğini söyledi.

Daha sonra kendilerinin Çankaya Belediyesi işçilerine darağacının aynısından yaptırdıklarını ve 1. utanç müzesinde bunu sergilediklerini ama AKP’yi ve belediyesini de teşhir ederek sergilediklerini söyledi.

“Çalma ‘suçuna’ ortak olacak binlerce insan var”
Bu yıl 2. si açılacak olan 12 Eylül Utanç Müzesi için de tekrardan belediyeye mektup gönderdiklerini ve “ya bize verin ya da çalarız” dediklerini söyledi. Devrimcilerin zamanında cezaevinden nasıl tünel kazıp kaçtıysa kendilerinin de bu darağacını çalmak için bir yol bulacaklarını dile getirdi. Ulucanlara girişlerinin yasaklandığı sorusu sorulduğunda ise, Cerek gidip bir deneyeceğini ama parasını verirse girebileceğine inandığını sözlerine ekledi. Ayrıca, devrimciler için sembolik anlamı olan darağacını çalmanın bir suç olduğuna inanmadığını ve bu suça ortak olacak binlerce insan olduğuna inandığını belirtti.

Devrimci ve sosyalist öznelere çağrı
Belediyeyi 6 Eylül 2011 Salı günü saat 18’de Çağdaş Sanatlar Merkezi’ne darağacını alıp gelmesi için davet eden Cerek, devrimci ve sosyalist öznelere de ellerindeki bilgi ve belgeleri kendileriyle paylaşmaları için çağrıda bulundu.

(soL - Ankara)