Çerkezköy’de 'cepheleşme' paneli

Çerkezköy'de yapılan panelde, solda cepheleşmenin neden gerektiği tartışıldı. Paneli çok sayıda parti, sendika ve dernek temsilcisi izledi.

Tekirdağ Çerkezköy’de “Solda Cepheleşme ve Türkiye” paneli TKP MK Üyesi Kurtuluş Kılçer ve Gazeteci Yazar Merdan Yanardağ’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Panele katılan siyasi parti, sendika, dernek temsilcileri ile vatandaşlar ülkenin içinde bulunduğu durumdan duydukları rahatsızlığı dile getirerek, birlikte mücadele edilmesi gerektiğini söylediler.

Çerkezköy Lapizza Restaurant’ta yapılan panele konuşmacı olarak TKP MK Üyesi Kurtuluş Kılçer ve Gazeteci Merdan Yanardağ katıldı. Panele CHP, ÖDP, İP, Haber-Sen, Eğitim-İş, Lastik-İş, ADD, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve CHP’den milletvekili aday adaylığını açıklayan Hasan Demir katıldı.

Panelde ilk konuşmayı TKP MK Üyesi Kurtuluş Kılçer yaptı. AKP’nin yaratmış olduğu düzenden rahatsız olanlar, “AKP gidebilir mi” sorusunu sormaktadır diyerek sözlerine başlayan Kılçer, “İnsanlık her karanlık dönemden çıkmayı başarmıştır. Bu yüzden bu konuda da hiçbir umutsuzluğumuz bulunmamalıdır” dedi. Türkiye’nin önünde ABD tarafından hazırlanan ve AKP eliyle uygulanan 2020 vizyonunun olduğunu söyleyen Kılçer, AKP 13 Haziran sabahında emperyalizmle daha uyumlu, kendisi için daha demokratik bir ülke yaratmak istemektedir. 13 Haziran sabahı seçimlerden iktidarını güçlendirmeyi başararak çıkan bir AKP, toplumsal alana daha fazla müdahale edecektir ve şu anda tabuta koymuş olduğu laikliğin çivisini de çakacaktır” dedi.

Sözlerine AKP’nin bütün saldırılarına karşı direnen, referandumda yüzde 42 oranında hayır diyen bir direnç oluşmuştur diyerek devam eden Kılçer, “Cepheleşme sol, sosyalist partileri, sendikaları, dernekleri, bir araya getirerek ortaya çıkan bu direnci örgütleyecektir. Cepheleşme AKP’nin yaratmak istediği yeni düzene karşı eşitliği, ilerlemeyi, aydınlanmayı, bağımsızlığı, laikliği temeline alarak sosyalist cumhuriyetin mücadelesi verecektir” dedi.

Kurtuluş Kılçer’den sonra Gazeteci Merdan Yanardağ konuştu. Fethullah Gülen hareketinin emperyalizmle ilişkisini anlatarak konuşmasına başlayan Yanardağ, İslamcı hareketlerin tarihinin emperyalizme iş birliği tarihi olduğunu söyledi. Emperyalizmin, Batı ile çelişmeyecek "ılımlı İslam" projesi istediğini ve AKP bu projenin Türkiye’deki uygulayıcısı olduğunu belirtti.

Solcular, sosyalistler, devrimciler 12 Eylül’de hapishanelerde işkence görürken Tayyip Erdoğan’ın İEET de top oynadığını söyleyen Yanardağ, “12 Eylül askeri darbesini destekleyen Tayyip Erdoğan ve arkadaşları 12 Eylül referandumunda Erdal Eren gibi devrimcilerin ismini kullanarak solu kandırmaya çalışmışlar ve birkaç meczup liberal sol dışında ise başarılı olamamışlardır” dedi.

İzlediği bir televizyon programında bir çiftçiyle yapılan röportaja değinerek konuşmasını sürdüren Yanardağ, “Çiftçi hayvancılığın, tarımın nasıl bitirildiğini, üretim adına bir şey kalmadığını anlatıyor. Aynı çiftçiye kime oy verdiği ve vereceğini sorduğunda ise AKP oy verdiğini ve vereceğini belirtiyor” dedi. Bu durumu açıklamak için laiklik çok önemlidir diyen Yanardağ, “Laiklik sadece din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması değildir. Laiklik insan aklının özgürleşmesidir. Aklınla değil, inançlarınla düşünür ve karar verirsen, tarımın, hayvancılığın bitirildiği, işsizliğin ve yoksulluğun arttığı bir süreçte AKP oy oranını artırma devam eder.

Laiklik, aydınlamacılık, kamuculuk gibi Cumhuriyetin temelinde bulunan ilkelerin tamamen ortadan kaldırılmak istendiğini söylen Yanardağ, “Bu durumu kabullenmeyen, AKP yaratmak istediği düzene direnecek bir toplumsal muhalefet bulunmaktadır. Cepheleşme bu toplamı bir araya getirip, örgütsüz olana hedef gösterebildiği ölçüde başarılı olacaktır. Cepheleşme bu toplum ve bu ülke için yeni bir umuttur” diyerek sözlerini tamamladı.

CHP soruldu
Panelistlerin konuşmalarının ardından katılımcıları görüşlerini, önerileri ve soruları alındıktan sonra Kurtuluş Kılçer ve Merdan Yanardağ kendilerine iletilen soruları cevapladılar. CHP’nin cepheleşme içinde nerde durduğu konusunda sorulara cevap veren Kılçer, CHP’nin kritik bir dönemde olduğunu ve bir sınav vereceğini söyledi. CHP’nin AKP eliyle yaratılan yeni Cumhuriyete razı mı olacağını, yoksa buna karşı mücadele etmeyi mi seçeceğini çok kısa süre içinde göreceğiz diyen Kılçer, “CHP’den yapılan açıklamalar ve elde edilen veriler bu partinin yüzünü daha fazla sağa döndüğüne dair ipuçları vermektedir” dedi. Konu hakkında söz alan Merdan Yanardağ ise Türkiye sağının ve liberallerin CHP’yi dizayn etmeye çalıştığını, CHP’nin bu taraftan gelen baskıyla hareket etmeye başladığını söyledi. CHP’nin daha fazla kendi soluna bakması gerektiğini söyleyen Yanardağ, “Cepheleşme süreciyle gelişen, büyüyen kitleselleşen bir sosyalist hareket, CHP’yi de sola çekecektir” dedi.

TKP’nin çağrısıyla gerçekleştirilen “Solda Cepheleşme ve Türkiye” paneli düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

(soL-Haber Merkezi)