"Barış emperyalizme ve gericiliğe karşı mücadeleden geçer"

Türkiye Komünist Partisi tarafından yapılan 1 Eylül açıklamasında çatışmaların hemen durdurulması ve kan siyasetine son verilmesi çağrısı yapıldı.

TKP tarafından yapılan "1 Eylül'de barışa çağrı" başlıklı açıklama şöyle:

"Türkiye bir yandan çevresindeki savaş gündemlerine yakınlaşıyor, bir yandan da kendi içinde kan daha hızlı akıyor. 1 Eylül Dünya Barış Günü, bu koşullarda soyut bir barışçılıkla, genel geçer bir barış çağrısıyla kutlanamaz.

Türkiye'nin dışında olup bitenlere bakın. Büyük medya hikayeyi nasıl anlatırsa anlatsın Libya'da iktidar El Kaide'den bozma şeriatçı bir kalabalığa verilmektedir ve şimdiye kadar bomba atıp isyancılara destek vermekle yetinen NATO'nun bu ülkeye kalıcı biçimde yerleşmesi gündeme girmiştir.

Suriye hakkındaki bütün bilgiler yine büyük medyada tek taraflı olarak sunulmakta ve muhalefetin batı destekli, gerici bir güruh olduğu, ülkeyi bir iç savaşa doğru sürüklediği gerçeği insan hakları demagojisinin arkasına gizlenmektedir. Suriye'deki muhalefet yine esas itibariyle islamcı gerici ve emperyalizm yanlısı bir harekettir.

Haziran seçimlerinden güçlenerek çıkan AKP, artık Türkiye'den yayılmacı bir Osmanlı türetmek için zamanın geldiği kanısındadır. Hükümet ülkemizi benzeri dış gündemlerin içine doğru çekmektedir.

AKP'nin güçlenmesi halinde demokratik ve özgürlükçü bir anayasa imkanının da güçleneceği ve Kürt sorununun bu hat üstünden çözümüne yaklaşılacağı düşüncesinin bütünüyle asılsız olduğunu görmek için, seçimden sonra topu topu birkaç hafta yetmişti. Dahası bizzat başbakanın dile getirdiği tehditlerin hayata geçeceği söylenen tarihe topu topu birkaç gün kaldı.

AKP güç kazanmıştır ve artık iktidarını kısmen paylaşma olasılığı taşıyan tüm tarafları sindirmenin zamanının geldiği kanısındadır. Bu yaklaşım gençlerimizin kanıyla sulanmaktadır. Bu arada ülkemiz bir iç savaşın soluğunu hisseder hale gelmiştir.

Türkiye Komünist Partisi komşu ülkelere yönelik savaş kışkırtıcılığının takipçisi olacaktır. Türkiye hiçbir dış operasyona karışmamalıdır.

Türkiye Komünist Partisi Kürt ve Türk gençlerinin daha fazla kanının akmasına neden olan çatışmaların derhal ve koşulsuz durdurulmasını talep etmektedir. Türklerin ve Kürtlerin kardeşçe yaşayabilmelerinin koşullarını oluşturmak için önce bu kan siyaseti terk edilmelidir.

İçinde bulunduğumuz çağda ve koşullarda, barışın ancak emperyalizme ve gericiliğe karşı mücadeleyle savunulabileceği apaçık bir gerçektir.

TKP Merkez Komitesi"

(soL - Haber Merkezi)