Ankara NHKM'de Ortadoğu'daki gelişmeler tartışıldı

Türkiye Komünist Partili Öğrenciler’in düzenledikleri Çarşamba Buluşmaları’nın ilki olan “Ortadoğu’daki Son Gelişmeler ve Türkiye” konulu etkinlik TKP Merkez Komite üyesi Erhan Nalçacı’nın katılımıyla Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Türkiye Komünist Partisi’nin geçtiğimiz günlerde Suriye’yi ziyaret eden heyetinde bulunan Erhan Nalçacı, Suriye’de yaşanan süreç ve AKP’nin Ortadoğu’daki hesapları konularında verdiği bilgilerin yanı sıra TKP heyetinin Suriye Komünist Partisi, Suriye Komünist Partisi (Birleşik) ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi yöneticileriyle yapmış olduğu görüşmelere ilişkin bilgiler verdi.

Suriye’nin yakın tarihine ilişkin bilgiler vererek konuşmasına başlayan Nalçacı, ülkede son yıllarda yaşanan piyasacı dönüşümlere karşı ortaya çıkan haklı tepkilerin İslamcı ve işbirlikçi örgütlenmeler tarafından emperyalizmin çıkarları doğrultusunda yöndendirilmek istendiğini belirtti.
TKP’nin, AKP’nin Ortadoğu’daki politikasına ilişkin görüşlerini bölgedeki komünistlerle paylaştıklarını ifade eden Nalçacı, son yaşananlarla birlikte Suriye’de AKP’nin gerçek yüzünün tam olarak görüldüğünü belirtti.

Nalçacı konuşmasında Suriye’deki İslamcı güçlerin Suudi Arabistan, Katar, Türkiye gibi ülkelerden destek görmelerine karşın Suriye halkının kendilerine destek vermemesi nedeniyle Libya’daki isyancılar gibi kurtarılmış alanlar yaratamadıklarını belirtti. Yaşadıkları başarısızlık nedeniyle farklı bir strateji benimseyen islamcı grupların bilim insanlarına, akademisyenlere ve kamu görevlilerine düzenledikleri suikastlerle ülkede istikrarsızlık ortamı oluşturarak dış müdahaleye zemin hazırlamak istediklerini belirten Nalçacı, Müslüman Kardeşler’in bu provokasyonlarını Türkiye’de 12 Eylül darbesi öncesi yaşananlara benzetti.

Uluslararası medyanın Suriye’ye ilişkin ürettiği yalan haberlere de değinen Nalçacı Suriye Ordusu’ndan on bin askerin firar ederek direnişçilerin safına geçtikleri yönünde çıkan haberlerin hiçbir gerçekliği bulunmadığını belirtti.

(soL - Ankara)