12 Eylül Çanakkale'de protesto edildi

12 Eylül darbesinin yıldönümünde Çanakkale’de siyasi partilerin, sendikaların ve kitle örgütlerinin düzenlediği bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

Çanakkale’de 12 Eylül darbesinin 31. yıldönümü nedeniyle gerçekleştirilen protesto, Çanakkale Kordonu’ndaki yürüyüşle başladı. “Faşizme karşı omuz omuza”, “Faşizme ölüm, tek yok devrim”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüş sonunda Saat Kulesi Meydanı’na gelen Çanakkaleliler, burada yaşamını yitiren devrimciler için saygı duruşunda bulundu.

“AKP’nin darbe karşıtlığı safsatadır”
Saygı duruşunun ardından yapılan basın açıklamasında Devrimci 78’liler Federasyonu adına konuşan Yalçın Yavuz Seçkin, yaptıkları açıklamanın amacının “12 Eylül Faşizminin üzerine oturan kanlı rejimi ve onu bugün de sürdürenleri teşhir etmek” olduğunu söyledi. "AKP’nin ve onun destekçilerinin kendilerinin de var oluş gerekçesi olan bu sistemin karşısına dikilemeyeceğini" ifade eden Seçkin, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP, bırakalım demokrasi mücadelesi vermesini, 12 Eylül hukukunun ona tanıdığı sonsuz haklarla küresel kriz ortamında halka karşı uyguladığı yoksullaştırma politikalarıyla, siyasi ve dinci gericilik temelinde egemen güçlerin kendi iktidarını perçinlemeyi, emperyalizmin gözetiminde ve denetiminde uyguluyor. İktidar iddia ettiği gibi, zorla toplumsal meşruiyet kazandırılmış darbeci geleneğiyle, üstelik onun ürünü olarak darbeciler ve onların kültürüne karşı halkımız adına hesap sormaya niyetlenen bir ‘demokrat siyasi iktidar’ olamaz. Ergenekon davasıyla, darbe karşıtı olduğu iddiası ise bir safsatadır.”

Ortak mücadele vurgusu
“Geçen zamanın 12 Eylül askeri faşist mahkemelerinde ‘biz haklıyız’ diyen devrimcileri akladığını” vurgulayan Seçkin, “Emekten, demokrasiden, eşitlik, özgürlük ve halkların kardeşliğinden, gerçek barıştan, sosyalizmden yana olanların 12 Eylül rejimi ve yürütücülerine karşı ortak mücadele hattı oluşturması ve mücadele alanlarında buluşması, en önemli görevimiz olmalıdır” dedi.

Yürüyüş ve basın açıklamasına Devrimci 78’liler Federasyonu, KESK, DİSK/Genel-İş, DİSK/Dev Sağlık-İş, DİSK/Sosyal-İş, TMMOB İKK, Halkevleri, TKP, EMEP, BDP, ÖDP, PSAKD, Öğrenci Kolektifleri, SGD katıldı.

(soL - Çanakkale)