1 Mayıs tartışıldı

TKP Siyasi Büro üyesi Aydemir Güler, AKP'nin durdurulması gerektiğini, 1 Mayıs'ın bu açıdan büyük önem taşıdığını söyledi.

Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro üyesi Aydemir Güler, başarılı bir 1 Mayıs ve ardından başarıl bir 26 Mayıs’ın yaşanacağı bir Türkiye’de, işçilerin "benim de haklarım var" duygusuyla hareket edeceğini ve bunun artık "başka bir Türkiye" olacağını ifade etti.

Memleket sohbetleri kapsamında dün Maltepe Nâzım Kültürevi’nde gerçekleştirilen ve TKP Siyasi Büro üyesi Aydemir Güler’in katıldığı toplantıda 1 Mayıs 2010 tartışıldı. AKP’nin yeni bir atak halinde olduğu ve 2010’a ağırlık veren bir politika izlediği bu dönemde, 1 Mayıs’ın çok daha kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Güler şöyle konuştu: “AKP, 2002-2007 döneminde ipleri eline almaya çalıştı ve aldı. 2007 seçimlerindeki başarısının ardından sermaye sınıfı ve emperyalizm açısından alternatifsiz hale geldi. 2010’u yeni bir zaferle kapatmaya çalışıyor. Anayasa’yı nihayete erdirirse, bu köklü bir değişiklik olacak.”

“AKP toplumun dokusunu değiştiriyor”

AKP’nin toplumun dokusunu tamamen değiştirmeye çalıştığını vurgulayan Güler, “AKP’nin yaratmak istediği toplumda vatandaş yok, onun yerine birbirine biat eden bir güruh var. Türkiye’yi bu doğrultuda dönüştürüyorlar, Türkiye toplumunu kendilerine benzetiyorlar“ dedi.

Önümüzdeki dönemde Anayasa referandumundan yüzde 60-65’lerle çıkan bir AKP’nin, seçimleri erkene alıp oylarını yükseltmesinin de olası olduğunu ve AKP’nin bu yürüyüşünün önündeki birkaç engeli atlaması durumunda, çok daha hızlı saldırıların geleceğini belirten Güler, “Türkiye siyasetinde bir düğümün ortaya konduğu ve AKP tarafından bu düğümün çözülmeye başladığı bir momentteyiz. AKP’nin bugün durdurulması lazım. Ya bu yürüyüşe çelme takılacak, ya da bu adamlar çok daha büyük bir güçle yürüyüşe devam edecek” diyerek 2010 yılı 1 Mayısı’nın büyük bir önem taşıdığını belirtti.

"İşçi sınıfı AKP'nin önünde kaya olmalı"
Aydemir Güler, AKP’nin bu yürüyüşünün Türkiye’yi totaliter bir rejime doğru götürdüğünü belirterek “1 Mayıs 2010’da AKP’ye çok güçlü bir yanıt verilmediği durumda, 30 Nisan’da neredeysek, 2 Mayıs’ta da orada oluruz ve 1 Mayıs’ta ilerleyemeyen bir hareket, 2 Mayıs’ta geriye kaymaya başlar. Bugün işçi sınıfının, AKP’nin yürümekte olduğu yolun ortasına kocaman bir kaya koymasının zamanı. Bu yapılamazsa, Türkiye’deki süreç hız kazanacaktır” dedi.

TEKEL direnişinin bu dönemde AKP iktidarına karşı nasıl mücadele edilmesi gerektiği konusunda önemli dersler verdiğini vurgulayan Güler, bu direnişin bir karşı atak olduğunu ve AKP’nin geri çekilmesini sağladığını ifade ederek, “AKP’nin üzerine gitmekten başka çare yoktur. Eğer AKP’ye Hayır diyeceksek, ilk ‘Hayır’ 1 Mayıs’ta denmelidir” şeklinde konuştu.

TEKEL işçilerinin de katıldığı toplantı, Aydemir Güler’in sunumunun ardından sorularla devam etti.
(soL-Haber Merkezi)