Uras ÖDP’den ayrılıyor

20-21 Haziran’da kongresini toplayacak olan ÖDP’de Ufuk Uras’ın başını çektiği Özgürlükçü Sol grubu ayrılıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul Milletvekili Ufuk Uras partisinden ayrılıyor. Uras'ın istifa kararını ÖDP İstanbul İl Başkanı Alper Taş doğruladı. 20-21 Haziran'da Ankara'da toplanacak ÖDP 6. Olağan Konferans/Kongresi öncesinde partiden ayrılacak olan Özgürlükçü Sol grubunun istifa kararlarını 17 Haziran'da Ufuk Uras'ın TBMM'de yapacağı basın toplantısıyla duyuracağı ileri sürüldü. Uras ve grubunun 10 Aralık Platformu'yla birlikte Sosyal Demokrat Halk Partisi'ne (SHP) katılması bekleniyor.

Ufuk Uras önceki gün "A'dan Z'ye sol seçenek" adı altında Adana'dan Zonguldak'a başlattığı yürüyüş öncesinde basın toplantısı düzenlemiş ve "AKP'ye karşı iktidar alternatifi olmak ve CHP statükoculuğu karşısında bir sol seçenek üretmek amacıyla" A'dan Z'ye (Adana'dan Zonguldak'a) hareketini başlattıklarını açıklamıştı. Basın toplantısında konuşan Ufuk Uras, Türkiye'nin her yerinde "sosyal demokratlardan yüzünü sola dönen, Alevi ve Kürt siyasi hareketinden, solun ve sosyalizmin değişik renklerine bir ortak irade oluşturulması ihtiyacı olduğunu" savunmuştu.

22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde partinin genel başkanı olan Uras'ın parti kurullarının kararına karşın bağımsız milletvekili adaylığını koymasının ardından Özgürlükçü Sol ve Devrimci Dayanışma grupları arasındaki ayrışma ÖDP'de krize neden olmuştu.

20-21 Haziran'da yapılacak kongre öncesinde bir açıklama yayınlayan Devrimci Dayanışma grubu, ÖDP'nin sürüklendiği krizi kendisini devrimci bir anlayış temelinde yenileyerek aşacağını ve yoluna kararlılıkla devam edeceğini bildirdi. Açıklamada ÖDP'nin 6. Olağan Kongre sürecinin, partinin içine sürüklendiği ciddi bir örgütsel ve politik kriz ortamında gerçekleştiğini belirten Devrimci Dayanışma grubu, "ÖDP'yi 'artık miadı dolmuş bir parti' olarak gören bir kısım arkadaşımızın başka bir 'siyasi proje' arayışına girerek partimizden ayrılma noktasına sürüklenmiş olmaları yaşanan krizin bir yönüdür. Bu konuda ortaya çıkan anlayış farklılıkları sonucunda, şimdi kendilerini 'ÖS platformu' olarak tanımlayan arkadaş grubunun çalışma tarzı, örgüt ve siyaset anlayışlarının yanı sıra programatik çerçeve bakımından da partinin devrimci yönelimlerinden ciddi bir kopuş içine girdikleri görülmektedir. Bu durum yıllardır sürüncemede kalan, çalışma tarzı, örgüt ve siyaset anlayışları konusunda partinin yenilenme görevinin hızla tamamlayarak kuruluş sürecinin geçişsel niteliklerinden kaynaklanan yapısal sorunlarının aşılmasını artık kaçınılmaz bir görev haline getirmiştir" denildi.

Örgütlenme meselesinin ÖDP'nin en önemli meselesi olduğunu kaydeden açıklamada, partinin örgütsel yapısını tepeden tırnağa yenileyeceği belirtilerek "Örgütlenme alanında yapılması gereken en temel değişiklik, ÖDP'nin parti tüzüğünde ifade edildiği gibi, 'Parti bir mücadele örgütü olarak çalışmalarını kitlelerin yaşam ve çalışma alanlarını esas alarak sürdürür' yaklaşımına uygun olarak örgütlenmeye yönelmesidir. Yeni dönemde parti ancak kendini bu birimler üzerinden kurabilir ve örgütleyebilir" denildi.

Bugün ÖDP'nin ve genel olarak solun toplumsal-sınıfsal zeminlerinin zayıf durumda olduğu saptamasında bulunan açıklamada "Etnik veya dinsel-mezhepsel kimlik sorunlarını öne çıkaran konjonktürel nedenleri bir yana bırakacak olursak, bu durum, sadece makro politik düzlemdeki rejim sorunlarına dair reform taleplerine odaklanarak düzenin radikal bir eleştirisi ve değişim taleplerinden uzaklaşan siyaset anlayışının da bir sonucu olarak görülmelidir. Bu durum, kitleler içindeki sağ liberal ideolojik hegemonyayı kolaylaştıran nedenlerden biri olmuştur" denildi.

ÖDP Konferansı 20 Haziran 2009 Cumartesi günü Ankara'da Ahmet Taner Kışlalı Kapalı Spor Salonu'nda parti delege ve üyelerine açık olarak yapılacak. ÖDP 6. Olağan Kongresi ise 21 Haziran 2009 Pazar günü yine Ankara'da İMO Teoman Öztürk Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.