TKP'den seçim açıklaması

Türkiye Komünist Partisi seçim politikalarını belirledi. Hedef "solun güçlenmesi" olarak tanımlanırken, İl Genel Meclisi seçimlerinde bütün illerde TKP adıyla seçimlere girileceği açıklandı. Belediye başkanlıkları ve belediye meclis üyeliklerinde ise solun ortak adayları için çalışılacak.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Komünist Partisi Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, partinin önümüzdeki dönem hedeflerinin yanı sıra, yerel seçimlerdeki politikasının ana hatlarına yer verildi.

Yapılan açıklamada, geçtiğimiz haftasonu yapılan Merkez Komite toplantısında alınan kararlara değinilirken, TKP'nin çatı partisine sıcak bakmadığı, bütün kentlerde il genel meclisi seçimlerine parti adıyla katılacağı belirtildi. Belediye başkanlıkları ve belediye meclisi üyelikleri için yapılacak seçimlerde ise TKP solun ortak adaylarının çıkması ve seçilmesi doğrultusunda politika yürütecek.

Ekonomik krize karşı
Açıklamada kriz ve AKP hükümetinin uygulamalarına da değinilirken şunlar dile getirildi: "Türkiye Komünist Partisi, hükümetin ekonomik krizin faturasının emekçi halka çıkartılması için devreye soktuğu bütün uygulamalara anında yanıt veren bir işçi hareketinin yaratılması için üzerine düşeni yapacaktır. Parti zamlara, işten çıkarmalara, işçi haklarının daha da kısıtlanmasına ve hak arayanlara dönük polisiye tedbirlerin artırılmasına karşı mücadeleyi yoğunlaştıracaktır." Geçtiğimiz hafta TKP tarafından başlatılan AKP karşıtı çalışmanın bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğinin ileri sürüldüğü açıklamada "AKP hükümetine karşı geçtiğimiz hafta başlatılan "Ampülü patlatıyoruz" çalışması, AKP hükümetten düşürülünceye kadar, emekçi halka dayanan bir siyasal hareket biçiminde sürdürülecektir. TKP ve Yurtsever Cephe örgütleri, çalışmanın ara hedeflerini de belirlemiş ve bu doğrultuda harekete geçmiş durumdadır. Parti yerel seçim sürecini de ağırlıklı olarak AKP'yi teşhir etmek, AKP'nin temsil ettiği piyasacı, Amerikancı, gerici zihniyete karşı halkın örgütlülüğünü artırmak ve sosyalizmi bu zihniyetin biricik alternatifi olarak güçlendirmek için kullanacaktır" dendi.

Emekten yana başka örgütlerin hedefi iyi belirlenmiş eylem ve etkinliklerine açık destek de verileceğini açıklayan TKP Merkez Komitesi, 29 Kasım'da Ankara'da yapılacak olan mitinge merkezi katılım kararı alındığını da vurguladı.

Seçimlerde solun güçlenmesi hedef
TKP genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada yerel seçimlerde izlenecek politikalara da açıklık getirilerek seçim hedefleri şöyle özetleniyor: "Türkiye Komünist Partisi Mart ayının sonunda yapılması planlanan yerel seçimlerde hedeflerini sol seçeneğin güçlenmesi, AKP zihniyetinin geriletilmesi ve TKP'nin siyasal ve örgütsel ağırlığının kayda değer biçimde artırılması olarak belirlemiştir. Bu üç hedef arasında hiçbir açı ya da uyumsuzluk bulunmamaktadır. TKP, eşitlik ve özgürlük hedefiyle hareket eden sol düşünce ve pratiğin genel olarak yükselişe geçmesinin piyasacı, gerici ve işbirlikçi zihniyetin geriletilmesi anlamına geldiğini ve TKP'nin de bu süreçte gerçek mevziler kazanabileceğini bilmektedir."

Açıklamaya göre TKP İl Genel Meclisi seçimlerine TKP ad ve adaylarıyla katılacak. Yerel seçimlerin diğer başlıklarında ise TKP'nin politikası şu şekilde tanımlanıyor: "Parti, Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi üyelikleri için yapılacak seçimlerde ise, belli ilkeler etrafında solun ortak adaylarının belirlenmesi ve onların seçilmesi için birlikte çalışma yürütülmesi gerektiği düşüncesindedir. Bütün parti örgütlerine bu doğrultuda görüşmeler yapmak konusunda inisiyatif verilmiştir. Merkezi düzeyde de bazı siyasi parti ve örgütlerle görüşülmekte ve solun ortak adaylarının belirlenmesinde ne tür ilkelerle hareket edilebileceği konusunda görüş alış verişinde bulunulmaktadır. TKP, kendi ilkesel tutumunu, bu tutumun ana hatlarını söz konusu parti ve örgütlere iletmiş durumdadır ve bu doğrultuda başka parti ve gruplarla da görüşmeler yapacaktır. Bu ilkelerin formüle edilmesinde, önceliklerinde ve vurgularında yapıcı bir tutum sergileyecek ve asla dayatmalarda bulunmayacak olan partimizin kabul etmeyeceği, ilkesizlik ve her ne pahasına olursa olsun seçilmek için küçük hesaplar içine girilmesidir."

CHP'cilikten rahatsızlık
TKP açıklamasında, CHP'nin solda birliğin adresi olarak gösterilmek istenmesinden duyulan rahatsızlığa da yer verilerek "TKP, daha şimdiden CHP'nin solculukla ilgisi olmayan adaylarının solun ortak adayı olarak ilan edilmesinin sol adına büyük bir yanlış olduğunu, bu yanlıştan dönmek için zamanın daraldığını açıklamak durumundadır. CHP'nin toplumda giderek artan AKP karşıtlığını bir kez daha sola şantaj yapmak için kullanmasına izin verilmemelidir. TKP, elbette AKP'nin ekmeğine yağ sürecek davranışlardan kaçınmanın yollarını arayacak ve bulacaktır. Ancak daha şimdiden bir oldubittiyle CHP'nin pek azı "solcu" olarak nitelenebilecek adaylarını desteklemek gibi bir yola girilmesi kabul edilemez. Türkiye Komünist Partisi, her bir yerleşimde gerçekçi, ilkeli ve devrimci bir politika geliştirmek için ayrıntılı bir değerlendirme yapacak, bu değerlendirme sürecinde başka sol güçlerle ortaklaşmanın yollarını arayacaktır. Bunun sonucunda TKP, belediye başkanlığı ve belediye meclisi üyelikleri seçimlerinde bazı yerleşimlerde ortak bağımsız bir adayı destekleyecek, bazı yerleşimlerde TKP adayı gösterecek, bazı yerleşimlerde bir başka partinin sol adayına samimi bir biçimde destek olacaktır" dendi.

TKP'nin "çatı partisi" girişimini solun gereksinimlerine uygun görmediği de açıklamada yer verilen başlıklardan biri oldu.