TKP’nin Sesi’nde gençlik ve ‘eskiye rağbet’

Türkiye Komünist Partisi Siyasi Büro tarafından haftalık olarak yayınlanan TKP’nin Sesi’nin bu haftaki konusu gençlik ve burjuvazinin “eski siyasetçileri”…

soL (HABER MERKEZİ) TKP'nin Sesi'nin 23 Mayıs 2009 tarihli sayısı partinin internet sitesinde yayınladı. Parti üye ve dostlarının katıldığı haftalık toplantılarda tartışılmak üzere Siyasi Büro tarafından hazırlanan TKP'nin Sesi'nde "Gençliği kazanmak için" başlığı altında yaşlıların egemenliği altındaki Türkiye siyasetinde genç nüfusu kazanmanın sol açısından önemi vurgulanıyor. TKP'nin gençleşme olarak tarif ettiği hedefinin "gençleri örgütlemek" ya da "gençleri göreve çağırmak" gibi tanımlarla basitleştirilemeyeceği vurgulanırken "Gençliği örgütlemek yetmez, gençliğin kendi kendisini yeniden örgütlemesinin önü açılmalıdır. Bunun için gençleri eğitmek yetmez, gençliğin elindeki olanaklar ve verilerle solumuzu geliştirmesi, eğitimcilerini eğitmesi için kanallar yaratılmalıdır" deniyor.

Ülkenin ve ülke solunun kaderinin ancak "gençliğin içinden çalışkan, çok yönlü, düşünen ve düşündüğü kadar eyleyen, özgüven sahibi ve fakat özverili, akılcı ve fakat idealist bir ana kol çıkma"sıyla mümkün olduğunu belirten TKP'nin Sesi "Görev bu ana kolu yaratma görevidir" diyor.

TKP'nin Sesi'nin bu hafta ele aldığı ikinci ve bağlantılı konu ise "Eskiye Rağbet Olsa..." başlığını taşıyor. Geçen hafta DP kongresinde, "bir süredir kenarda bekleyen" Cindoruk ve Demirel gibi isimlerin yeniden görev üstleneceğinin ortaya çıkmasının ardından şu tespite yer veriliyor: "(Süleyman Demirel) AKP'nin karşısına CHP'den daha sağcı bir partinin çıkmasının daha büyük olanaklar sunabileceğini düşünmektedir. 'Yeni' kadro yapısı ile DP, AKP ile bazı konularda uzlaşan ve ulusalcı kanadı temsil eden sivil-asker bürokrasiyle iyi geçinen bir seçenek olarak cepte tutulacaktır. DP'nin kongresi ile oluşan 'yeni' yapının ve arayışın sağın sağ alternatifi projesi olduğunu yazabiliriz. Demirel bu boşluğu doldurmak için erken ve hızlı bir adım atmıştır."