TKP: Komünist ismi yasaklanamaz

Türkiye Komünist Partisi, isminde “komünist” ifadesi geçtiği için 2002 yılında açılan kapatma davasının Anayasa Mahkemesi'nin dün aldığı kararla düşmesine dair bir açıklama yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) Genel Başkan Erkan Baş imzalı açıklamada, "Bu karar, Partimizin fiilen son verdiği "komünist adıyla parti kurma yasağı"nın anlamsız olduğunu tescillemiştir. Mahkemenin bu kararı uzun zamandır beklediğimiz bir karar olmakla beraber önemlidir" denildi.

Yazılı açıklama şöyle devam etmektedir:

TKP yaşayacak, büyüyecek ve güçlenecektir
Partimiz, Türkiye işçi sınıfının, emekçi halklarımızın, ilerici aydınlarımızın ve devrimci gençliğin birleşik gücünün emperyalizme karşı bağımsızlıkçı, gericiliğe karşı aydınlanmacı, piyasa egemenliğine karşı sosyalist duruşunun ve mücadelesinin ürünüdür.

TKP, gücünü onurlu tarihinden ve haklı mücadelesinden alır.

Saltanat ve işgal günlerinden bu yana gerici sermaye güçlerinin her türlü saldırısına rağmen komünist hareketimizin kesintisiz mücadelesinin birikimi ile bugünlere ulaşmıştır ve aynı kararlılıkla yoluna devam etmektedir.

Anayasa Mahkemesi dün aldığı karar ile TKP hakkında, parti isminde "komünist" ifadesi geçtiği için 2002 yılında açılan kapatma davası düştü. TKP'nin fiilen son verdiği "komünist adıyla parti kurma yasağı"nın meşru ve hukuki dayanakları olmadığı yargı tarafından da tescillendi.

Bugün ülkemiz, emperyalistlerin ve sermaye sınıfının yönlendirmesi ve gerici siyasal iktidarın önderliğinde hızla bir felakete doğru sürüklenirken TKP'nin ne kadar önemli bir yeri ve değeri olduğu her gün yeniden görülmektedir.

Türkiye halkının, emperyalist merkezler tarafından yürütülen gerici saldırılar karşısında, en önemli direnç kaynağı Türkiye Komünist Partisi'dir. TKP bu nedenle de yaşamını güçlenerek sürdürme kararlılığındadır.

TKP'nin siyasi ve hukuki varlığının sonlanması ancak para babalarının, gericilerin ve emperyalistlerin bir de onlardan beslenenlerin talebi olabilir. Emekçi halkın talebi ve çıkarı TKP'nin varlığında, büyümesinde ve güçlenmesindedir.

TKP yaşayacak, büyüyecek ve güçlenecektir.

Sermaye diktatörlüğünü yeneceğiz
Komünizm, tüm dünya insanlarının eşit, özgür ve kardeşçe yaşacağı bir dünya özleminin enternasyonal adıdır.

Başta ülkemiz halkları olmak üzere tüm insanlığın bu büyük özleme ulaşması için siyasal bir mücadele yürütmesinden ve bunun için örgütlenmesinden daha doğal ne olabilir?

Bunu engellemeye çalışmaktan daha büyük gericilik olabilir mi?

Komünist Partisi üzerindeki yasak, başta işçi sınıfı olmak üzere, emekçi halkın siyaset dışında tutulma çabasının, işçilerin, emekçilerin, gençlerin sermaye diktatörlüğünün egemenlik sınırları içerisinde yaşamaya mahkûm edilmesinin bir ifadesidir.

Bu yasak ile amaçlanan sermaye diktatörlüğünü, bir başka deyişle paranın saltanatını sorgulayan siyasal mücadelenin engellenmesidir, bir diktatörlüğün korunmasıdır.

Bu diktatörlüğe karşı kavgamızı aynı kararlıkla sürdüreceğiz ve sermaye diktatörlüğünü mutlaka yeneceğiz.

Talebimizde ısrarcıyız
Anayasa Mahkemesi'nin kararı, Siyasi Partiler Yasası'nın 96. maddesinde yer alan "komünist" ibaresinin kaldırılması gerektiğini göstermektedir.

Partimiz davanın başından beri bunu talep etmektedir, bu talebimizi bir kez daha yineliyoruz Siyasi Partiler Yasası'nın 96. maddesinin son fıkrasında parti adlarına getirilen kısıtlamalarda yer alan "komünist" sözcüğü kaldırılmalıdır."