TKP’den Zelaya’ya destek

Türkiye Komünist Partisi Honduras Cumhurbaşkanı Zelaya’ya destek mesajı yayınladı. TKP Honduras’taki darbe ile Obama liderliğindeki ABD’nin kanlı geleneğine uygun hareket ettiğine işaret etti.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Komünist Partisi Honduras Cumhuriyeti'nin ilerici hükümetine ve başkanı Manuel Zelaya'ya karşı yapılan darbeyi protesto etti. TKP'den yapılan açıklamada, Zelaya'nın görevinden alınmasının nedeninin "politikalarının Honduraslı kapitalistler ve ABD emperyalizmi için bir tehdit olarak görülmesi" olduğu belirtildi.

ABD yönetiminin askeri müdahaleyi isteksiz bir biçimde kınamasına dikkat çeken TKP'den yapılan açıklamada, "Darbenin ABD'nin Honduras'taki ve bölgedeki çıkarlarına hizmet ettiği apaçıktır" denildi.

Latin Amerika'daki diğer ilerici hükümetler gibi Manuel Zelaya'nın anti-emperyalist çizgisinin de, yoksul insanlardan ve toplumun ilerici kesimlerinden oluşan halkın desteğini kazandığını dile getiren açıklamada "Bu nedenledir ki Zelaya hükümeti emperyalizm için sorun olmaya başlamıştı. Honduras'taki darbe, Barack Obama liderliğindeki ABD'nin bir kez daha ABD emperyalizminin kanlı geleneğine uygun hareket ettiğini ortaya koymaktadır" denildi.

ABD tarafından eğitilmiş olan Honduras silahlı kuvvetlerinin, Manuel Zelaya'yı ALBA ülkeleriyle geliştirdiği iyi ilişkiler politikası nedeniyle hedef aldığını kaydeden açıklamada, darbenin bu bakımdan aynı zamanda Latin Amerika halkının dayanışma, işbirliği ve kıtadaki kapitalist, gerici güçlere karşı mücadelesine de saldırdığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Türkiye Komünist Partisi

- Dünyadaki ilerici güçlerin Zelaya'nın ve diğer hükümet üyelerinin derhal serbest bırakılması çağrısına katılmakta ve Cumhurbaşkanı Zelaya'nın görevine geri dönmesini talep etmektedir.

- Honduras halkı tarafından desteklenen Zelaya hükümetinin Honduras'taki tek meşru hükümet olduğunu ifade etmektedir.

- Darbenin gerisinde yer alan emperyalist güçleri lanetlemekte ve Honduras ve halkının egemenliğine saygı duyulması konusunda uyarmaktadır.

- İlerici Honduras halkına dayanışma duygularını iletmekte ve onların darbeye karşı mücadelelerinde desteklemektedir.
Kahrolsun kapitalizm! Kahrolsun emperyalizm! Yaşasın halkların enternasyonalist dayanışması!"